Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/04/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Audioblock PS-100/Grado Prestige Gold 1

Thumbnail_φωτο

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο, η Audioblock γνωρίζει επαρκώς τους άγραφους κανόνες του μάρκετινγκ σε ο,τι αφορά τα αναλογικά συστήματα με αποτέλεσμα να αποφύγει το συνηθισμένο, στις μέσες και χαμηλές κατηγορίες τιμής, σφάλμα μιας κοινότοπης σχεδίασης. Ο PS-100 είναι ένα εντυπωσιακό προϊόν τόσο μακροσκοπικά, αν το δεις δηλαδή με το μάτι του ανυποψίαστου παρατηρητή, όσο και στις λεπτομέρειες. Εξηγούμαι: Το σασί είναι κατασκευασμένο από MDF, ένα υλικό που απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί εξωτικό, αλλά έχει δώσει μερικές πολύ σοβαρές κατασκευές στο παρελθόν. Στην περίπτωση του PS-100 συνδυάζεται με ένα πολύ προσεγμένο και χωρίς ατέλειες φινίρισμα σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα με τις δύο επιφάνειες που το αποτελούν (και συνδέονται μεταξύ τους ανελαστικά) να είναι ασύμμετρες (η κάτω επιφάνεια έχει μορφή ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου ενώ η επάνω ακολουθεί τις γραμμές του πλατό και της βάσης του βραχίονα) ενώ το σύνολο δένει αισθητικά με μεταλλικά μέρη από αλουμίνιο. Η στήριξη γίνεται μέσω τριών κωνικά διαμορφωμένων σημείων τα οποία είναι μεγάλα σε διάμετρο ώστε η ρύθμισή τους να γίνεται εύκολα και χωρίς ειδικά εργαλεία, όταν έλθει η στιγμή που το PS-100 θα πρέπει να οριζοντιωθεί. Το πλατό είναι κατασκευασμένο από ακρυλικό υλικό και περιστρέφεται με την βοήθεια ενός συμβατικού εδράνου με σφαιρίδιο. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται με ιμάντα μέσω ενός εξωτερικού κινητήρα με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ρυθμό περιστροφής, δυνατότητα επιλογής 33/45 σαλ και δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης.

Φωτογραφία

H αισθητική του PS100 είναι ιδιαίτερα προσεγμένη για την συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και το φινίρισμα του καλής ποιότητας. Παραδοσιακά (πλέον) λείπει ένα κάλυμμα που θα το προστατεύσει από την σκόνη.

Η εταιρία κατασκευάζει τον δικό της βραχίονα. Χρησιμοποιεί καρντανική ανάρτηση, ευθύγραμμο στέλεχος και είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο για χαμηλή ενεργή μάζα. Το αντίβαρο μέσω του οποίου ρυθμίζεται η δύναμη ανάγνωσης δεν είναι βαθμονομημένο, επομένως ο χρήστης πρέπει να διαθέτει ειδικό ζυγό. Η ρύθμιση της αντιολίσθησης γίνεται με αναρτημένο αντίβαρο. Ο βραχίονας τοποθετείται σε μια ειδική βάση η οποία προσφέρει και δυνατότητα συνεχούς ρύθμισης της κατακόρυφης γωνίας ανάγνωσης, ενώ το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία, μια δυνατότητα που είναι χρήσιμη (για την περίπτωση που η δισκοθήκη σας περιλαμβάνει δίσκους με σημαντική διαφοροποίηση ως προς το πάχος) και ενδιαφέρουσα για την περίπτωση που θέλετε να πειραματιστείτε με αλλαγές στην γεωμετρία και τις σχετικές μεταβολές στο ακουστικό αποτέλεσμα. Το καλώδιο σύνδεσης (με πενταπολικό mini-DIN στην πλευρά του βραχίονα) είναι πολύ μικρό σε μήκος και καταλήγει σε βύσματα RCA στο σασί, επιτρέποντας έτσι την χρησιμοποίηση του καλωδίου που προτιμά (ή διαθέτει ήδη) ο χρήστης. Η ποιότητα των βυσμάτων είναι καλή και το ίδιο ισχύει και για τον ακροδέκτη της γείωσης. Το πακέτο συμπληρώνεται από ένα απλό clamp για την σταθεροποίηση του δίσκου ενώ δεν θα ήταν κακή ιδέα να περιλαμβάνεται και κάποιο κάλυμμα που να προστατεύει όλο το σύστημα από την σκόνη.

Φωτογραφία

Ο βραχίονας ανήκει, επίσης, στην Audioblock. Είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο. Η ανάρτηση είναι καρντανική, η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με αντίβαρο και η ρύθμιση της δύναμης αντιολίσθησης με αναρτημένο αντίβαρο. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει, επίσης, την VTA πολύ εύκολα και (με λίγη προσοχή) κατά την διάρκεια λειτουργίας του πλατό.

Φωτογραφία

Το έδρανο είναι κλασικό, με σφαιρίδιο.

Το PS-100 παραδίδεται μερικώς αποσυναρμολογημένο μέσα στη συσκευασία του. Αν και είναι βέβαιο ότι ο Έλληνας αντιπρόσωπος δεν θα έχει αντίρρηση να το συναρμολογήσει πριν την παράδοση, η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να τοποθετήσει το έδρανο στη θέση του, να εφαρμόσει το πλατό στο έδρανο, να τοποθετήσει τον βραχίονα (η βάση είναι fixed, οπότε δεν υπάρχουν δυσκολίες με θέματα γεωμετρίας) και να συνδέσει το πλατό με τον κινητήρα. Εν προκειμένω, το PS-100 έχει το γνωστό “πρόβλημα” που έχει η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του είδους σχεδιάσεων, πρέπει δηλαδή ο ίδιος ο χρήστης να ρυθμίσει την τάση του ιμάντα επιλέγοντας την απόσταση του κινητήρα από το πλατό. Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει αλλά θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς για λίγο. Ευτυχώς, η Audioblock έχει εφοδιάσει και το σασί του κινητήρα με ακίδες οι οποίες είναι ρυθμιζόμενες και πατούν σε δίσκους η μια επιφάνεια των οποίων διαθέτει αντιολισθητικό υλικό, κάτι που κάνει την τοποθέτηση εύκολη σε γενικές γραμμές.

Φωτογραφία

Το πλατό της δοκιμής παραδόθηκε με μια Prestige Gold 1 της Grado.

Φωτογραφία

H οδήγηση του PS100 γίνεται με ιμάντα. Ο κινητήρας τοποθετείται εξωτερικά και προσφέρει τη δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης των στροφών.

Με τον κινητήρα στην σωστή θέση, μπορεί να γίνει και η μικρορύθμιση των στροφών, για την οποία, ιδανικά, θα χρειαστεί κάποιο στροβοσκόπιο ή ένας κατάλληλος δίσκος. Με την ευκαιρία, οι Γερμανοί έχουν φροντίσει και για την σωστή τοποθέτηση της κεφαλής, παρέχοντας έναν καλό τέτοιο δίσκο ρύθμισης της γεωμετρίας ο οποίος προσφέρει τους κλασικούς κάναβους για την ρύθμιση της γωνίας εκτροπής καθώς επίσης και κλίμακα για την ρύθμιση της υπερκρέμμασης (περιέργως, όμως, όχι ίχνος για στροβοσκοπική ρύθμιση...). Ακόμη και για όποιον δεν το κάνει συχνά, η όλη διαδικασία του στησίματος δεν θα πάρει πάνω από μισή ώρα.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η Audioblock αφήνει τον χρήστη να επιλέξει τα καλώδια σύνδεσης με τον προενισχυτή αφού το PS100 διαθέτει έξοδο με τα κλασικά, θηλυκά RCA τα οποία είναι καλής ποιότητας.

Δεν υπάρχει κάποιο είδος ανάρτησης. Κάθε σημείο στήριξης καταλήγει σε κώνο και είναι εύκολα ρυθμιζόμενο με το χέρι, ώστε η οριζοντίωση του πλατό να γίνεται χωρίς δυσκολίες.