Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/11/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Auralic Vega

Thumbnail_φωτο

Ο Vega ανήκει σε εκείνη την κατηγορία συσκευών, όπου η λιτότητα είναι μόνον φαινομενική. Ο χρήστης βρίσκεται απέναντι από μια πρόσοψη με ένα μόνο jog dial αλλά οι δυνατότητες της συσκευής αποκαλύπτονται μόνον όταν ψάξεις λίγο το μενού που προβάλλεται σε μια ευανάγνωστη (και ρυθμιζόμενης φωτεινότητας) οθόνη OLED. Από το μενού γίνεται η επιλογή της εισόδου μεταξύ δύο ομοαξονικών, μιας οπτικής μιας AES/EBU και μιας θύρας USB, η επιλογή του φίλτρου που θα χρησιμοποιηθεί, ελέγχεται η φάση της συσκευής καθώς και μια σειρά άλλων παραμέτρων λειτουργίας, ανάμεσά τους και η ακρίβεια του κυκλώματος χρονισμού . Επίσης, από το ίδιο ρυθμιστικό ελέγχεται η στάθμη εξόδου και η ισορροπία των καναλιών. Ο σχεδιασμός του μενού είναι πολύ καλός με όλες τις επιλογές και τις δυνατότητες προφανείς (χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξεις στο καλογραμμένο εγχειρίδιο για να καταλάβεις τι γίνεται, παρά μόνο για κάποιες λεπτομέρειες) και το μόνο που μας έλειψε είναι κάποιας μορφής απεικόνιση για το επιλεγμένο φίλτρο ώστε να μην πρέπει κάθε φορά να ψάχνεις το μενού.

Φωτογραφία

Ο Vega είναι ενδιαφέρων από αισθητικής πλευράς και πολύ εύχρηστος.

Οι δυνατότητες σύνδεσης, ήδη αναφέρθηκαν, είναι τυπικά καλές και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο μετατροπέας θα υποστηρίξει άνετα τα περισσότερα συστήματα με τις συνήθεις ψηφιακές πηγές. Ο μετατροπέας υποστηρίζει bitrates μέχρι 24/192 μέσω των συμβατικών ψηφιακών εισόδων και PCM μέχρι 32/384 μέσω της θύρας USB, η οποία, επίσης, μπορεί να πραγματοποιήσει streaming DSD64/128 μέσω DoP v1.1. Δεν θα μας δυσαρεστούσε μια ψηφιακή έξοδος (pass through μετά το interface του USB) και μια έξοδος ακουστικών. Όσον αφορά τις αναλογικές εξόδους υπάρχει ζεύγος single ended και balanced. Τα βύσματα που χρησιμοποιούνται φαίνονται καλής ποιότητας με τα RCA να είναι επίχρυσα, αρκετά βαριάς κατασκευής.

Το εσωτερικό του Vega κρύβει, κατά τα φαινόμενα, μια ενδιαφέρουσα δομή. Και το “κρύβει” είναι εδώ κυριολεκτικό καθώς τα περισσότερα σημαντικά μέρη της συσκευής είναι κλεισμένα σε τοπικά περιβλήματα ή είναι custom χωρίς στοιχεία αναγνώρισης. Κεντρικό ρόλο, προφανώς παίζει ο ψηφιακός επεξεργαστής της Auralic ο οποίος κατασκευάζεται από την ελβετική Archwave, μια εταιρία η οποία εξειδικεύεται σε DSP για εφαρμογές audio. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρία, πρόκειται για έναν επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM-9 με δυνατότητα 1000MIPS, μια επίδοση η οποία είναι κατάλληλη για την επεξεργασία δεδομένων audio. Για την ιστορία, οι ARM-9 είναι 32-bit και οι πρώτοι ARM που χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική Harvard (ξεχωριστή διαχείριση δεδομένων και εντολών). Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το τι ακριβώς κάνει ο συγκεκριμένος επεξεργαστής ο οποίος ονομάζεται Sanctuary Audio Processor. Σύμφωνα με την Auralic, είναι επιφορτισμένος με το upsampling των σημάτων PCM που χειρίζεται η συσκευή, upsampling το οποίο γίνεται στα 32bit/1.5MHz και θέτει τη βάση για τα ψηφιακά φίλτρα που έχει σχεδιάσει η ίδια η εταιρία και είναι συνολικά έξι, τέσσερα για streams PCM και 2 για DSD.

Φωτογραφία

Η οθόνη OLED είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστη και η φωτεινότητά της ρυθμίζεται.

Φωτογραφία

Το μενού είναι ιδιαίτερα σαφές και εύχρηστο. Θα θέλαμε κάποιες από τις επιλογές που γίνονται (όπως για παράδειγμα τα φίλτρα και το clocking) να φαίνονται μονίμως στην οθόνη.

O σχεδιασμός των φίλτρων έχει γίνει με γνώμονα τη βελτιστοποίησή τους ανάλογα με το sample rate αλλά η εταιρία αναφέρει ότι υπάρχει και άμεσος συσχετισμός με το είδος της μουσικής που ακούει κανείς. Υπάρχει ένα αρκετά εκτενές κείμενο γύρω από το θέμα του Flexible Filter Mode (όπως έχει ονομάσει η Auralic την σχετική τεχνολογία) το οποίο δίνει, εκτός των άλλων και πολύ λεπτομερή χαρακτηριστικά για κάθε φίλτρο. Εν τάχει, πάντως, το κάθε φίλτρο “παίζει” με την συχνότητα και το ρυθμό αποκοπής καθώς και με την κυμάτωση στην περιοχή αποκοπής, στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με την μεταβατική απόκριση του συστήματος και, κατά περίπτωση, την εντύπωση που αποκομίζει ο ακροατής. Η θύρα USB βασίζεται σε λύση της XMOS στην οποία η Auralic έχει κάνει κάποιες αλλαγές, για την μείωση του θορύβου που προέρχεται από τον υπολογιστή και, επίσης, την μείωση του εισερχόμενου jitter, με την προσθήκη ενός buffer (η εταιρία τα ονομάζει όλα αυτά “ActiveUSB”). Όπως είναι λογικό, ο επεξεργαστής αντικαθιστά τα ψηφιακά φίλτρα του μετατροπέα που χρησιμοποιείται και είναι ο ESS9018, τεχνολογίας Sabre. Ωστόσο, η Auralic χρησιμοποιεί την δυνατότητα ψηφιακής ρύθμισης της στάθμης του συγκεκριμένου ολοκληρωμένου (στα 32bit) ώστε να προσφέρει την αντίστοιχη δυνατότητα στη συσκευή.

Το αναλογικό τμήμα του μετατροπέα περιλαμβάνει δύο στάδια, αυτό της μετατροπής i/v και του αναλογικού φίλτρου, τα οποία υλοποιούνται με τελεστικούς ενισχυτές OPA1612 και αυτό του σταδίου εξόδου, το οποίο υλοποιείται με ένα άρθρωμα το οποίο η εταιρία ονομάζει Orfeo και είναι ένα κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς σε τάξη Α “εμπνευσμένο από τα κυκλώματα της Neve 8078” σύμφωνα με την Auralic. Δεν ξέρω αν η έμπνευση όντως προέρχεται από την σχέση του Xuanqian με το audio engineering ή αν είναι, απλώς, μια έξυπνη αναφορά σε έναν θρύλο της αναλογικής ηχογράφησης (η 8078 ήταν από τις τελευταίες αναλογικές κονσόλες της Neve).

Φωτογραφία

Ο Vega προσφέρει έναν ικανοποιητικό αριθμό ψηφιακών εισόδων. Η αναλογική είσοδος είναι single ende και balanced. Τα βύσματα είναι καλής ποιότητας.

Ο χρονισμός του Vega βασίζεται σε έναν ταλαντωτή ο οποίος λειτουργεί σε περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας και έχει εξαιρετικά χαμηλό jitter (83fS). Οι ταλαντωτές με ακρίβειας της τάξης του femto-second (10^-15) είναι ασυνήθιστοι σε αυτή την κατηγορία τιμής, αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο ασυνήθιστο (και το συναντούμε για πρώτη φορά) είναι η δυνατότητα ελέγχου που δίνει ο μετατροπέας στον τρόπο με τον οποίο κλειδώνει στα εισερχόμενα σήματα. Εδώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει Auto (συμβιβασμός μεταξύ ακρίβειας και λειτουργίας χωρίς διακοπές), Coarse (επιλογή για πηγές με σημαντικό jitter), Fine (μεγάλη ακρίβεια) και Exact (η μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, κατάλληλη μόνο για πηγές με πολύ χαμηλό jitter). Ατυχώς, η Auralic δεν δίνει λεπτομέρειες για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία και οι εξηγήσεις της δεν είναι καθόλου σαφείς (μάλιστα χρησιμοποιεί τον όρο clock precision για τα τρία modes, Auto, Fine, Exact και τον όρο lock bandwidth για το Coarse mode, δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα), οπότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάλυσης/σχολιασμού...

Η τροφοδοσία της συσκευής γίνεται μέσω ενός γραμμικού τροφοδοτικού με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα στα φίλτρα (υπάρχουν συνολικά τρία ξεχωριστά τροφοδοτικά με 2x4700μF έκαστο). Υπάρχει, επίσης, ξεχωριστό κύκλωμα εξομάλυνσης/σταθεροποίησης κοντά στον μετατροπέα (με δύο σταθεροποιητές χαμηλού θορύβου LT1763 της Linear Technology).

Φωτογραφία

Καλή κατασκευή αλλά πολλά από τα πλέον ενδιαφέροντα τμήματά της είναι σφραγισμένα.

Φωτογραφία

Το ψηφιακό μέρος του Vega βασίζεται σε ένα custom επεξεργαστή τον οποίο η Auralic ονομάζει Sanctuary Audio Processor (στο μέσον). Στο επάνω μέρος της φωτογραφίας φαίνονται τα τρία τροφοδοτικά. Κάτω αριστερά, η ψύκτρα καλύπτει τα δύο αρθρώματα Οrfeo για το τελικό στάδιο της αναλογικής εξόδου (διακριτοί ημιαγωγοί σε τάξη Α).

Φωτογραφία

Ο μετατροπέας d/a είναι της ESS (βρίσκεται κρυμμένος κάτω από το μπλοκ). Τροφοδοτείται από ξεχωριστό στάδιο με δύο σταθεροποιητές χαμηλού θορύβου (επάνω αριστερά). Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται το πρώτο στάδιο του αναλογικού τμήματος με τον μετατροπέα i/v και το βαθυπερατό φίλτρο που υλοποιούνται με τελεστικούς της Texas/Burr-Brown.