Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/03/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: AYRE CX-7Emp CD PLAYER...

SITE MAP


REVIEW

CD PLAYER

Ayre CX-7eMP

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το CX-7eMP αντικατέστησε το player αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70) και οδήγησε το υπόλοιπο σύστημα το οποίο ήταν το γνωστό από προηγούμενες δοκιμές, με τον λαμπάτο προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό HCA-3500 της Parasound και τα SCM-50 PSL της ATC. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε στο “Listen” mode αλλά, εννοείται, έγιναν και άμεσες συγκρίσεις με το “Measure” mode τα αποτελέσματα των οποίων περιγράφονται στο τέλος της σελίδας αυτής.
Ευανάγνωστη οθόνη η οποία μπορεί να ρυθμιστεί ως προς τις ενδείξεις της αλλά και να σβήσει τελείως, αν ο χρήστης το επιθυμεί.
Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζεις για το CX-7eMP είναι αυτό του ευχάριστου και ξεκούραστου player το οποίο όχι απλώς επιτρέπει αλλά μάλλον προτρέπει σε ακροάσεις μεγάλης διάρκειας. Είναι σαφές, εδώ, ότι το ψηφιακό φίλτρο της Ayre έχει μια συγκεκριμένη υπογραφή: Το CX-7 είναι το πρώτο player με upsampling που πέφτει στα χέρια μου του οποίου ο ήχος δεν μπορεί, αβασάνιστα και με συνοπτικές διαδικασίες, να καταταγεί στην ηχητική ταυτότητα που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο είδος (των upsampled players).
Οι υψηλές συχνότητες αποδόθηκαν με μια ευχάριστη ηπιότητα, χωρίς να στερούνται αρμονικού πλούτου, αποδείχθηκαν όσο ήθελα γρήγορες και με καλές αποσβέσεις. Η περιοχή αυτή δεν χαρακτηρίζεται από καμία επιθετικότητα και, νομίζω, ότι η ήπια κλίση των φίλτρων, η οποία ξεκινά από σχετικώς χαμηλή συχνότητα είναι αυτή που καθορίζει στο μεγαλύτερο βαθμό την συμπεριφορά που συνάντησα.
Οι χαμηλές συχνότητες είναι -κατά περίπτωση- επιβλητικές, με εξαιρετικό όγκο, περιγραφή της μικρολεπτομέρειας και άψογο έλεγχο σε βαθμό που νομίζω ότι θα ενθουσιάσουν όλους τους ακροατές, τόσο αυτούς που αναζητούν πολύ καλή απόδοση της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας όσο και αυτούς που δίνουν έμφαση στα ρυθμικά μέρη. Εν προκειμένω, η Ayre φαίνεται να έχει κάνει πολύ προσεκτική δουλειά, καθώς η ήπια ανώτερη περιοχή θα μπορούσε (από ψυχοακουστικής άποψης) να δημιουργεί την εντύπωση ότι το player είναι περισσότερο του δέοντος εμφατικό στις χαμηλές συχνότητες, κάτι που δεν συμβαίνει.
Η μεσαία περιοχή είναι αέρινη, κλίνει μάλλον προς το μαλακό και οι φωνές εστιάζονται σε μια σχετική απόσταση από τον ακροατή διατηρώντας πολύ καλή άρθρωση και όλες εκείνες τις μικρολεπτομέρειες που κάνουν ένα άκουσμα ρεαλιστικό.
Τα πλήκτρα χειρισμού του δίσκου είναι θετικά σε αίσθηση
Όλα τα παραπάνω αφορούν κατά κύριο λόγο το “Listen” mode. Η αλλαγή σε “Measure” mode, η οποία γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω ενός διακόπτη (καλό θα ήταν να υπάρχει ένα πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο, πάντως) φέρνει στην επιφάνεια μια αρκετά διαφορετική συμπεριφορά.
Το πρώτο χαρακτηριστικό που αντιλαμβάνεσαι είναι -κατά τη γνώμη μου- αρνητικό: Η εικόνα συρρικνώνεται εμφανώς, θα έλεγα ότι μαζεύεται στο κέντρο, απομακρύνοντας τον ακροατή από την υποθετική σκηνή και στερώντας του την αμφιθεατρική αίσθηση που έχει στο “Listen” mode. Χωρίς να λείπουν οι λεπτομέρειες, οι πηγές απέχουν ελάχιστα η μια από την άλλη και ο αέρας μεταξύ των οργάνων σε μια μικρή ορχήστρα χάνεται. Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι σε ρυθμό “Measure” (επί τη ευκαιρία, θεωρώ τον όρο αποτυχημένο...) το CX-7eMP πλησίασε περισσότερο τον ήχο που έχω συνηθίσει από το player αναφοράς, όσον αφορά στις υψηλές συχνότητες: Με αυτή την εκδοχή ψηφιακού φίλτρου το Ayre ακούστηκε πολύ πιο κοντά στην αισθητική των upsampled συστημάτων, δημιουργώντας μια εντονότερη αίσθηση διαφάνειας και ταχύτητας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ομολογώ ότι θα προτιμούσα αυτό τον ρυθμό λειτουργίας, κάτι που δεν σημαίνει κατ'ανάγκην ότι είναι και ο καλύτερος για όλους τους πιθανούς ακροατές και όλους τους δίσκους. Κρατήστε ως σημείωση, τέλος, ότι ο μόνος τρόπος να εντοπίσεις τις διαφορές αυτές, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στις υψηλές συχνότητες -η συμπεριφορά στην μεσαία και την περιοχή των χαμηλών δεν έδειξε να αλλάζει με τρόπο άξιο λόγου, είναι να ακούσεις τα φίλτρα συγκριτικά: Η μεταβολή είναι ακουστή μεν, μικρή δε.
Τελικώς...
... έχουμε μια ακόμη απόδειξη ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε και πολλά να κερδίσουμε από μια προσεκτική αναζήτηση στο πεδίο της ψηφιακής επεξεργασίας. Η Ayre έχει φτιάξει ένα καλής ποιότητας, προσεγμένο player κι έχει ρίξει το βάρος της στην υλοποίηση ψηφιακών φίλτρων έξω από τα τετριμμένα της βιομηχανίας. Το αποτέλεσμα, κατά την άποψή μου, τους δικαιώνει πλήρως: Το CX-7eMP προσφέρει έναν από τους καλύτερους ήχους της κατηγορίας και θα πρέπει να το εξετάσετε πολύ σοβαρά.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr