Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/04/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: BEL CANTO DAC3/S300...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

DAC/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Bel Canto Dac3/S300

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το ζευγάρι των Bel Canto αντικατέστησε τις αντίστοιχες συσκευές αναφοράς μας (Esoteric D70 και Parasound HCA-3500 στους ρόλους του DAC και του τελικού ενισχυτή αντιστοίχως) και οδήγησε το σύστημα ηχείων Audio Spectrum Eros με το παθητικό υπογούφερ. Κατά περιόδους, ιδιαίτερα στην αρχή των ακροάσεων χρησιμοποιήσαμε τις δύο συσκευές μεμονωμένα αλλά στην συνέχεια τις αντιμετωπίσαμε ως ένα σύνολο, κυρίως επειδή έτσι το είχαμε σκεφτεί από την αρχή της δοκιμής. Οι εντυπώσεις που ακολουθούν αφορούν αρχικώς τις μεμονωμένες ακροάσεις και στην συνέχεια το αποτέλεσμα του συνδυασμού Dac3/S300
Κατ' αρχήν το πρώτο πράγμα το οποίο αξίζει να σχολιαστεί είναι η απόδοση του τελικού ενισχυτή. Αποδείχθηκε μακράν, ως ο πιο "σίγουρος για τον εαυτό του" τελικός ενισχυτής που έχουμε χρησιμοποιήσει στα χρήματα αυτά, με σημαντικά αποθέματα ισχύος, μεγάλες δυνατότητες οδήγησης και κυρίως εξαιρετικό έλεγχο στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων. Η συμπεριφορά αυτή θεμελιώνεται πιθανότατα στην χαμηλή αντίσταση εξόδου του (8mΩ) η οποία οδηγεί σε έναν τεράστιο συντελεστή απόσβεσης (πάνω από 1.000 -τιμή ουσιασιαστικώς άχρηστη αλλά πάντως ενδεικτική της κατάστασης) και θα ενθουσιάσει, χωρίς αμφιβολία, τους πάντες: Τα ρυθμικά μέρη της μουσικής αποδίδονται χωρίς το παραμικρό ίχνος κόπωσης ακόμη και σε πολύ υψηλές στάθμες, ο όγκος της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας περιγράφεται σωστά και ο αέρας, οι μικρές λεπτομέρειες και τα ηχοχρώματα της περιοχής είναι παρόντα. Ο ενισχυτής εμφανίστηκε ουδέτερος στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων με καλή ταχύτητα και διαφάνεια και σαφώς δεν υπήρξε κουραστικός κατά τις μακρόχρονες ακροάσεις ακόμη και σε υψηλές στάθμες, κάτι για το οποίο κατηγορούνται (από καιρού εις καιρόν) οι διακοπτικές σχεδιάσεις. Στην πραγματικότητα, έχω την εντύπωση ότι μια καλά σχεδιασμένη συσκευή που χρησιμοποιεί διακοπτικό τροφοδοτικό και διακοπτικό στάδιο ισχύος δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που να την κάνει χειρότερη από τις συμβατικές, γραμμικές συσκευές και, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού, ότι ο S300 είναι καλοσχεδιασμένος. Αυτό φαίνεται και από τον εξαιρετικά χαμηλό του θόρυβο οποίος εξασφαλίζει στον ενισχυτή μια πολύ καλή δυναμική περιοχή.  Η dual mono αρχιτεκτονική του ενισχυτή και το γεγονός ότι το κάθε κανάλι αποτελείται από ένα άρθρωμα ICEpower εξασφαλίζει πιθανότατα μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών. Ετσι εξηγείται και η πολύ καλή, σταθερά εστιασμένη και με βάθος εικόνα που πήραμε με τον S300, ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανός στην περιγραφή χορωδιακών έργων περιγράφοντας άψογα τις ομάδες των χορωδών, τις μεμονωμένες φωνές αλλά και την κίνηση τους.
O Dac3 συνοδεύεται από ένα κομψό τηλεχειριστήριο το οποίο επιτρέπει την επιλογή των εισόδων, την ρύθμιση της στάθμης και την ενεργοποίηση του mute.
Ο S300 διαθέτει single ended και balanced εισόδους και υποδοχές σύνδεσης δύο ηχείων της WBT, πολύ καλής ποιότητας. Δώστε προσοχή στο ότι η έξοδος του ενισχυτή είναι floating. Πλήρες πακέτο ψηφιακών εισόδων το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εισόδους AES/EBU και USB καθώς και εξόδους single ended/balanced στην πίσω πλευρά του Dac3

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

O Dac3 εμφάνισε από την αρχή τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού μετατροπέα d/a, δηλαδή μια ουδετερότητα και μια ξεκούραστη αίσθηση στο άκουσμα, πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα και μεγάλες δυνατότητες αναπαραγωγής λεπτομερειών της ηχογράφησης. Σε σχέση με τον, πολύ ακριβότερο, Esoteric D70 τον οποίο κλήθηκε να αντικαταστήσει, ο Dac3 ακούστηκε ελαφρώς "μαζεμένος" όσον αφορά την σκηνική παρουσία και ίσως λίγο περισσότερο γρήγορος στις υψηλές συχνότητες (όργανα όπως το βιμπράφωνο για παράδειγμα σβήνουν ταχύτερα από όσο είχαμε συνηθίσει) αλλά βεβαίως αυτή η σύγκριση έχει καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, πρακτικό χαρακτήρα έχει το γεγονός ότι ο μετατροπέας της Bel Canto προσφέρει στον ακροατή αυτά που πρέπει: Δηλαδή πολύ καλή τονική ακρίβεια ώστε να είναι δυνατή η άνετη παρακολούθηση της δομής της κάθε σύνθεσης χωρίς τον παραμικρό κόπο από την πλευρά του, χωρίς να εισάγεται κάποιου είδους προσωπικότητα στο τελικό αποτέλεσμα και με άψογο "αέρα" στα τεκταινόμενα επί της σκηνής, ώστε να επιτείνεται ο ρεαλισμός. Το αποτέλεσμα είναι, βεβαίως το αναμενόμενο: Αφήνεσαι ελεύθερος να απολαύσεις τα της ηχογράφησης χωρίς να ενοχλείσαι από το παραμικρό. 
Ως πακέτο, τώρα, ο συνδυασμός Dac3/S300 αποδείχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Κατ' αρχήν, βεβαίως, απευθύνεται μόνο σε όσους θα ήθελαν μια ή περισσότερες ψηφιακές πηγές και δεν έχουν απαιτήσεις για άλλους πιο πολύπλοκους χειρισμούς και δυνατότητες (αναλογικούς βρόχους εγγραφής, ρυθμιστικά ισορροπίας και τονικότητας, κ.λπ) αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτοί δεν είναι τόσο λίγοι τελικώς. Στην συνέχεια, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα το οποίο μπορεί να διαχειριστεί άψογα τις μικρολεπτομέρειες του προγράμματος, είναι ξεκούραστο ακόμη και σε υψηλές στάθμες και διατηρεί μια ουδετερότητα που δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσει τον απαιτητικό ακροατή. Τέλος ο S300 είναι παραπάνω από ικανός να υποστηρίξει με μεγάλες εντάσεις ακόμη και έναν μέτριο/μεγάλο χώρο αν τα ηχεία είναι λογικής ευαισθησίας και έχουν μια -επίσης- λογική σύνθετη αντίσταση.
Εν κατακλείδι, η αρχική ιδέα του να δοκιμαστούν οι δύο συσκευές ως σύστημα (ιδέα που για να είμαι ειλικρινής είχε ο έλληνας αντιπρόσωπος και όχι ο υποφαινόμενος) είναι σωστή: Αν θέλετε ένα σύστημα με μικρό όγκο, μίνιμαλ σχεδίαση και -ας την πούμε- lifestylίστικη εμφάνιση γενικώς αλλά στο εσωτερικό να είναι κάτι πραγματικά σοβαρό, που θα τιμήσει τα χρήματα που κοστίζει, η επιλογή του εν λόγω συνδυασμού θα σας δικαιώσει πλήρως και από πάνω μπορεί να αποσβέσει και μερικά από τα χρήματα που ξοδέψατε με διασκεδαστικά στοιχήματα του στυλ: "Βρείτε πού έχω κρύψει τον τελικό μέσα σε ένα λεπτό" ή "Πόσα βάτ λες να βγάζει ο νέος τελικός μου".
Τελικώς...
... όπως και αν τις αντιμετωπίσει κανείς, αυτές οι δύο συσκευές της Bel Canto, μεμονωμένες ή ως σύστημα, είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες. Ο S300 είναι μια εξαιρετική υλοποίηση βασισμένη στην τεχνολογία ICEpower και πρέπει να είναι -ίσως- ο καλύτερος τελικός ενισχυτής που έχω ακούσει σε αυτή την κατηγορία τιμής, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την μεγάλη ισχύ του, ενώ ο Dac3 δικαίως αποτελεί, για ορισμένους, έναν από τους πολύ σημαντικούς μετατροπείς d/a: Αριστα σχεδιασμένος και υλοποιημένος, με φροντίδα στα κρίσιμα σημεία, καταφέρνει να μεταφέρει στον ακροατή όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Ακούστε και τις δύο συσκευές προσεκτικά. Aξίζει, και με το παραπάνω, τον κόπο!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr