Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/03/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΔΕΚΤΗΣ/iPod DOCKING STATION...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΔΕΚΤΗΣ/iPod DOCKING STATION

Bernstein ITR 10

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Αν υπάρχει κάποια δυσκολία στο αρχικό στήσιμο του ITR10 αυτή είναι μάλλον το να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Η συσκευή δεν είναι μικρή (απέχοντας λίγο από τις διαστάσεις ενός κλασικού σασί 42 εκατοστών) και επιπροσθέτως πρέπει να υπολογίσετε αρκετό χώρο στο επάνω μέρος, αν θέλετε να βυσματώνετε iPod. Πέραν αυτού, ο χρόνος που απαιτείται για να λειτουργήσει το Bernstein είναι ελάχιστος και η διαδικασία εντελώς απλή. Από το αρχικό “On” περνά ένα μικρό χρονικό διάστημα για να θερμανθούν τα νήματα των λυχνιών και μετά μπορούν να αρχίσουν οι ακροάσεις!
Από πλευράς χρήσης, οι εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς είναι πολύ θετικές: Η επιλογή των σταθμών γίνεται αρκετά εύκολα, εκτός κι αν έχετε να κάνετε με κάποια ιδιαίτερα δύσκολη λήψη, οπότε απαιτείται η απόκτηση εμπειρίας στην χρήση του βερνιέρου ο οποίος απαιτεί μερικές φορές απειροελάχιστες κινήσεις για να κλειδώσει σωστά ο σταθμός ενώ και η αίσθηση των διακοπτών είναι αρκετά θετική. Στα “μειονεκτήματα” (εντός εισαγωγικών επειδή δεν είναι κάτι πραγματικά σοβαρό) θα κατέτασσα την μάλλον αόρατη θέση του ρυθμιστικού στάθμης, κάτι το οποίο -πολύ απλά- σημαίνει ότι, πλην του ιδιοκτήτη, όλοι όσοι θέλουν να χαμηλώσουν το ITR10 απλώς... αλλάζουν σταθμό επειδή χρησιμοποιούν το λάθος κουμπί!
Ο δέκτης προσφέρει ένδειξη σωστού συντονισμού καθώς και ένδειξη stereo. H πράξη έδειξε ότι με την εσωτερική κεραία, η στερεοφωνική λήψη είναι σχετικά θορυβώδης, τουλάχιστον στα βόρεια προάστια των Αθηνών.
Υπάρχει είσοδος line με jack 3.5mm για την σύνδεση media players καθώς και έξοδος ακουστικών.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Χρησιμοποιώντας το ITR10 ως ραδιοφωνικό δέκτη, αρχικώς, βρέθηκα απέναντι από μια συσκευή με ευχάριστο, ήπιο ήχο, από τον οποίο δεν λείπουν οι υψηλές συχνότητες και ο ρυθμός χαμηλά, ενώ παράλληλα το άκουσμα παραμένει ξεκούραστο ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες. Το ΙTR10 κατατάσσεται στα θαυμαστά εκείνα επιτραπέζια ραδιόφωνα που εκπλήσσουν με την απόδοσή τους όποιον έχει συνηθίσει στον κάτω του μετρίου ήχο των προγόνων τους (με πρώτη διδάξασα εδώ την Tivoli Audio και τις σχεδιάσεις του Henry Kloss). Το Bernstein γεμίζει άνετα έναν μικρό χώρο με μουσική και σε ακροάσεις near field (δηλαδή με το ραδιόφωνο στο γραφείο και τον ακροατή στην αντίστοιχη καρέκλα...) μπορεί να γίνει εκκωφαντικό. Το ενδιαφέρον είναι ότι στάθηκε αδύνατον να το κάνω τρίξει με κάποιο τρόπο, κάτι που αποδεικνύει ότι η γεροδεμένη εσωτερική κατασκευή παίζει τον ρόλο της. Για να γκρινιάξω και λίγο πάντως, ο δέκτης εμφανίστηκε αρκετά θορυβώδης σε στερεοφωνική λειτουργία στους περισσότερους σταθμούς της μπάντας των FM (με την δική του εσωτερική κεραία τύπου “Τ”) και σε όλες τις περιπτώσεις προτίμησα να χάσω την, συζητήσιμης χρησιμότητας, πληροφορία των δύο καναλιών γυρίζοντας στο mono ώστε να κερδίσω σε δυναμική περιοχή. Ίσως, εδώ, οι Γερμανοί θα έπρεπε να κάνουν καλύτερη μελέτη του ανταγωνισμού: Το  “μεγάλο” Tivoli που είναι στερεοφωνικό χρησιμοποιεί δέκτη με ψηφιακή σύνθεση!
Οι μικρές χάρτινες μονάδες έχουν μεγάλη διαδρομή και μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο. Το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακός ήχος.
Η Bernstein έχει σχεδιάσει μια συσκευή η οποία κάνει σαφείς αναφορές στους παραδοσιακούς δέκτες των δεκαετιών του '50 και του '60. Λεπτομέρεια, που πάντως κάνει τη... διαφορά, το χοντρό πλεκτό προστατευτικό των μεγαφώνων.
Τα πράγματα γίνονται, πάντως ακόμη πιο ενδιαφέροντα όταν χρησιμοποιήσεις το ITR 10 ως docking station. Τοποθέτησα στην υποδοχή το iPod mini με το πρόγραμμα αναφοράς (αρχεία mp3 προσεκτικά rippαρισμένα και με υψηλό bitrate) και αυτό που πήρα ήταν ένας πέραν των προσδοκιών δυναμικός ήχος, με καλό χαμηλό, μαλακές υψηλές συχνότητες και ξεκούραστη μεσαία περιοχή. Το όριο του ενισχυτή βρίσκεται σε αρκετά υψηλές στάθμες και όταν αυτό προσεγγιστεί το αποτέλεσμα γίνεται σταδιακά δυσάρεστο προειδοποιώντας τον χρήστη να μειώσει την στάθμη. Οι ακροάσεις μέσω του iPod έφεραν στην επιφάνεια και μια όχι προφανή δυνατότητα που έχει ο χρήστης στο να ρυθμίσει την συμπεριφορά χαμηλά: Βγάζοντας τις αφρώδεις τάπες από τα bass reflex, το ITR10 “αρπάζει” λίγο στις χαμηλές συχνότητες αποκτώντας έναν κάπως εμφατικό αλλά ευχάριστο χαρακτήρα ο οποίος πιθανότατα θα αρέσει σε όσους ακούνε έντονα ρυθμική μουσική, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν έχουν χρησιμοποιήσει την απόσβεση χωρίς λόγο: Έτσι “ρυθμισμένο” το χαμηλό του Bernstein περιλαμβάνει λίγο περισσότερο κουτί και χάνει σε λεπτομέρεια περιγραφής. Το βάλε-βγάλε, πάντως, δεν είναι δύσκολο και μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας κατά το δοκούν! Σε προσωπικό επίπεδο, προτίμησα να ακούσω Yello χωρίς την απόσβεση, αλλά γύρισα αμέσως σε αυτήν όταν ήλθε η σειρά του Bayreuth Return (Klaus Schulze): Πολύ ενέργεια χαμηλά για να την διαχειριστεί ο σωλήνας “σκέτος”...
Τελικώς...
... σαφώς έχουμε να κάνουμε με μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση. Αν ψάχνετε για ένα καλό επιτραπέζιο ραδιόφωνο με την ιδιαιτερότητα της λάμπας και την ευελιξία του docking station, το ITR10 είναι μια άψογα υλοποιημένη πρόταση, πλήρως εξοπλισμένη όσον αφορά τις εισόδους και άριστα σχεδιασμένη ηχητική ταυτότητα και, εν τέλει, λογική τιμή.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr