Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/10/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Bryston B135 SST²

Thumbnail_φωτο

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στον B135 είναι η μικρή αλλά απτή αλλαγή της αισθητικής που έχει επιχειρήσει η εταιρία σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Ο νέος ολοκληρωμένος έχει καθαρότερες, πιο λιτές γραμμές και μεγαλύτερους διακόπτες ενώ διατηρεί την θέση των επιφανειών ψύξης, το ρυθμιστικό στάθμης και, φυσικά, τον παραδοσιακό, εγχάρακτο λογότυπο της εταιρίας. Μπορεί κανείς να τον αποκτήσει είτε στο γνωστό ασημί φινίρισμα είτε σε μαύρο χρώμα.

Φωτογραφία

Το σασί του B135 διακρίνεται για τις λιτές γραμμές του και τους κάπως μεγαλύτερους διακόπτες σε σχέση με τον παλαιότερο Β100.

Η Bryston δεν έχει κάνει οικονομία σε θέματα δυνατοτήτων σύνδεσης. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του επτά εισόδους στάθμης line από τις οποίες η μια αντιστοιχεί σε βρόχο εγγραφής και, ακόμη, διαθέτει έξοδο προενισχυτή/είσοδο τελικού ενισχυτή η οποία γεφυρώνεται εσωτερικά μέσω του σχετικού διακόπτη. Αυτό επιτρέπει την επέκταση του συστήματος και την αναβάθμισή του με κάποιον από τους μεγαλύτερους τελικούς της εταιρίας, αν κάποια στιγμή ο χρήστης νοιώσει ότι το έχει ανάγκη. Επιπροσθέτως, ο ολοκληρωμένος ενισχυτής προσφέρει την δυνατότητα να λειτουργήσει σε pass-through mode, δηλαδή με κέρδος 1x και χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης και της ισορροπίας των καναλιών, έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί χωρίς πρόβλημα σε ένα σύστημα οικιακής διασκέδασης. Η διαδικασία για να γίνει αυτό δεν είναι δύσκολη, απλώς απαιτεί την αποστολή ενός συγκεκριμένου κωδικού μέσω του προαιρετικού ασύρματου τηλεχειριστηρίου ή του κεντρικού συστήματος τηλεχειρισμού, αν υπάρχει (φυσικά, τίθεται το θέμα του τι γίνεται στην περίπτωση που δεν έχεις τηλεχειριστήριο ή κεντρικό σύστημα τηλεχειρισμού. Αλλά πάλι, home cinema χωρίς τηλεχειρισμό, γίνεται; Μάλλον όχι..).

Φωτογραφία

Η επιλογή της εισόδου γίνεται μέσω μιας σειράς πιεστικών διακοπτών. Όταν έχει εγκατασταθεί το σχετικό άρθρωμα η ένδειξη Digital ενεργοποιείται όταν επιλεχθεί κάποια από τις ψηφιακές εισόδους.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του διακόπτη φίμωσης και ενημερώνεται με το σχετικό LED όταν ο ενισχυτής βρίσκεται κοντά στο όριο της υπερφόρτωσης.

Ο B135 μπορεί να αναβαθμιστεί, κατά περίπτωση, με δύο πρόσθετα αρθρώματα. Το ένα από αυτά είναι ένας προενισχυτής phono (για κεφαλές ΜΜ μόνο, περιέργως) και το δεύτερο ένας μετατροπέας D/A ο οποίος προσφέρει δύο ψηφιακές ομοαξονικές εισόδους (“θυσιάζοντας” μια από τις εισόδους line) και δύο οπτικές εισόδους Toslink για τις οποίες υπάρχει ήδη θέση στο σασί. Με δεδομένη την πολύ καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει η Bryston στον χώρο του ψηφιακού audio είναι κρίμα του το άρθρωμα αυτό δεν περιλαμβάνει και μια θύρα USB. Το πακέτο των συνδέσεων στην πίσω πλευρά του ενισχυτή συμπληρώνεται από ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης ηχείων πολύ καλής ποιότητα που δέχεται καλώδια τερματισμένα με όλους τους πιθανούς τρόπους.
Στην πρόσοψη, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από απλούς πιεστικούς διακόπτες για την επιλογή της εισόδου (με τα αντίστοιχα ενδεικτικά), βηματικό ρυθμιστικό ισορροπίας καναλιών διακόπτη φίμωσης καθώς και ενδεικτικό υπερφόρτωσης της εξόδου. Υπάρχει, τέλος και έξοδος ακουστικών (κλασικό jack τέταρτου της ίντσας) η οποία οδηγείται από την έξοδο του προενισχυτή μέσω ξεχωριστού buffer.

Φωτογραφία

Ο ολοκληρωμένος προσφέρει επτά εισόδους line, και ξεχωριστή έξοδο προενισχυτή/είσοδο τελικού. Η ποιότητα κατασκευής των βυσμάτων σύνδεσης των ηχείων είναι πολύ καλή.

Η εσωτερική δομή του ενισχυτή περιλαμβάνει ξεχωριστά τροφοδοτικά σε επίπεδο μετασχηματιστή για κάθε κανάλι και δύο πυκνωτές των 15.000μF (επίσης ανά κανάλι) για το στάδιο ισχύος ενώ τα στάδια προενίσχυσης έχουν σταθεροποιημένη τροφοδοσία. Αυτός καθ΄ αυτός ο προενισχυτής βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, πολύ κοντά στα βύσματα εισόδου και επάνω σε αυτόν συνδέονται τα στάδια του τελικού (με αντίστοιχα βύσματα) επιλογή που ελαχιστοποιεί τις καλωδιώσεις. Ο προενισχυτής βασίζεται στο γνωστό κύκλωμα “απομονωτή με κέρδος” (buffer with gain) που χρησιμοποιεί η εταιρία και σε άλλες συσκευές της. Η ρύθμιση της στάθμης φαίνεται να γίνεται με ολοκληρωμένα της σειράς PGA (ψηφιακά ελεγχόμενα αλλά αναλογικά σε λειτουργία) παρά την αρχική εντύπωση που σχηματίζει κανείς, βλέποντας το κλασικό ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο στην πρόσοψη. Ο τελικός ενισχυτής είναι σχεδιασμένος γύρω από ένα ζευγάρι διπολικών ημιαγωγών της ON (MJL21193/21194) ειδικά σχεδιασμένων για εφαρμογές ισχύος audio με δυνατότητα ελέγχου 16A. H απαγωγή της θερμότητας γίνεται μέσω μιας εξωτερικά τοποθετημένης ψύκτρας. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που δίνει ο ίδιος ο κατασκευαστής, ο ενισχυτής αποδίδει 135Wrms σε φορτία 8Ω και 180Wrms σε φορτία 4Ω.

Φωτογραφία

H εσωτερική αρχιτεκτονική του B135 περιλαμβάνει την τοποθέτηση του προενισχυτή πολύ κοντά στα βύσματα εισόδου.

Φωτογραφία

Το στάδιο ισχύος βασίζεται σε ένα ζευγάρι συμπληρωματικών τρανζίστορ της ON.

Φωτογραφία

Κάθε τελικό στάδιο βυσματώνεται απευθείας στον προενισχυτή χωρίς τη μεσολάβηση καλωδίων.