Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/06/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CD PLAYER CAMBRIDGE AUDIO AZUR 840C...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

C D   P L A Y E R

Cambridge Audio Azur 840C

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Mπορεί η εμφάνιση του 840C να είναι χαρακτηριστικά λιτή ωστόσο οι δυνατότητες δεν του λείπουν: Παρά το γεγονός ότι το upsampler δεν ρυθμίζεται (και πολλοί audiophiles θα ήθελαν να παίξουν με τον συντελεστή του upsampling-αυτό είναι βέβαιο) η Cambridge έχει εφοδιάσει την συσκευή με δύο ζεύγη ψηφιακών εισόδων (με δυνατότητα ομοαξονικής ή οπτικής σύνδεσης σε κάθε ζεύγος), επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο της Anagram και με άλλες συσκευές του και μετατρέποντας το player σε εξωτερικό DAC, κατά περίπτωση. Στην πίσω πλευρά, θα βρείτε επίσης  ψηφιακή έξοδο καθώς και τις αναλογικές εξόδους, balanced και single ended. Οσοι θα ήθελαν να ενσωματώσουν την συσκευή σε κάποιο σύστημα οικιακού αυτοματισμού θα βρούν επίσης τα γνωστά: RS232, Control Bus και ενσύρματη μεταφορά των σημάτων τηλεχειρισμού.
Κατά τις ακροάσεις, το 840C αντικατέστησε το Esoteric P70/D70, ένα σύστημα το οποίο έχει παρόμοια αρχιτεκτονική (dsp για το upsampling με custon αλγόριθμους για το interpolation) με την διαφορά ότι "ανεβαίνει" μέχρι τα 768kHz. Πέρα από την κλασική απ' ευθείας σύνδεση μέσω των αναλογικών εξόδων, χρησιμοποιήσαμε και τις υπόλοιπες δυνατότητες σύνδεσης, με το P70 να οδηγεί μια από τις ψηφιακές εισόδους του Cambridge και αντιστρόφως, την ψηφιακή έξοδο του τελευταίου να οδηγεί μία από τις ψηφιακές εισόδους του D70, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια σφαιρική εικόνα των δυνατοτήτων της συσκευής.
Aν έχετε τίποτε συσκευές της περασμένης δεκαετίας, οι δύο είσοδοι του player θα σας επιτρέψουν να βελτιώσετε τον ήχου τους μέσα από το upsampler. Θα βρείτε επίσης single ended και balanced εξόδους αναλογικού σήματος... ... καθώς επίσης και τις απαραίτητες δυνατότητες σύνδεσης που επιτρέπουν στο Azur 840c να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού, δηλαδή, RS232, Control Bus και ενσύρματη μεταφορά των σημάτων τηλεχειρισμού.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Για να μην σας κρατώ σε αγωνία, η απόδοση του 840C είναι πραγματικά μια έκπληξη. Γνωρίζοντας "στα χαρτιά" τις δυνατότητές του, περιμένεις βεβαίως να βρεις απέναντί σου μια καλόηχη συσκευή αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε, χωρις αμφιβολία, με μια σχεδίαση που θέτει ένα νέο επίπεδο αναφοράς στην κατηγορία τιμής (1300 ευρώ), "κατεβάζοντας" πολλά από τα πλεονεκτήματα των μεγάλων players σε μια περιοχή τιμής που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητη! Iσως το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της απόδοσης να είναι η στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει το player της Cambridge: Εχει εξαιρετική περιγραφή του βάθους, περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες και διακρίνεται από μια σπάνια ομοιογένεια και layering που την έχουμε ακούσει μόνο από ακριβότερα μηχανήματα. Ταυτόχρονα η συσκευή επιδεικνύει μια αξιοζήλευτη ουδετερότητα, μια χαρακτηριστική απουσία θα έλεγε κανείς, από το σύστημα. Οι χαμηλές συχνότητες γεμίζουν τον χώρο και είναι λεπτομερείς, γρήγορες και χωρίς χρωματισμούς, η μεσαία περιοχή περιγράφεται άψογα και στις σωστές διαστάσεις και οι υψηλές συχνότητες έχουν εκείνη την χαρακτηριστική υπογραφή των upsampled συστημάτων, δηλαδή αρχικώς σου φαίνονται "λίγες", υποτονικές και χωρίς κάτι το ιδιαίτερο αλλά στην πραγματικότητα, μερικούς δίσκους μετά, έχεις δει την αλήθεια: Εχουν έκταση, λεπτομέρεια και διαφάνεια, μεταφέροντας τις πληροφορίες του δίσκου χωρίς να βάζουν την δική τους άποψη και χωρίς να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν. Είναι δύσκολο να σκεφτώ κάποιο είδος μουσικής ή έστω και έναν μεμονωμένο δίσκο που το Cambridge να μην έκανε απολαυστικό και να μην τον έφερε ανησυχητικά κοντά στην εικόνα που είχαμε από το player αναφοράς. O εξαιρετικός ρυθμός συνδυάστηκε σε κάθε περίπτωση με το άψογο σώμα της μεγάλης ορχήστρας και την λεπτομερή απόδοση του χαρακτήρα των μεγάλων εγχόρδων και του πιάνου, η επιβλητική παρουσία της χορωδίας συνοδεύτηκε από καθηλωτική -κατά περίπτωση- περιγραφή της σόλο φωνής στον χώρο και τα μεταλλικά κρουστά, οι ανώτερες νότες του πιάνου μαζί με τα μικρά πνευστά (όπως το πίκολο) αποδώθηκαν με λεπτομέρεια.
Το 840C είναι από τα πλέον ξεκούραστα players που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό και βοηθά με έναν σαφή τρόπο να ανακαλύψεις πολλές κρυμμένες λεπτομέρειες στους δίσκους που έχεις ακούσει και ξανακούσει. Το αποτέλεσμα αυτού του, όχι άγνωστου, χαρακτηριστικού ίσως μπορείτε να το φανταστείτε: Είναι εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι αδύνατον να επιστρέψεις σε ένα κλασικό cd player, χωρίς τα "όπλα" της Anagram, πολύ δε περισσότερο να επιστρέψεις σε κάποιο από αυτά τα mid-range players που "τα παίζουν όλα και συμφέρουν". Αυτό θα ήταν, πραγματικά, ανέκδοτο.
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να πεί κανείς ότι το μεγάλο Cambridge Αudio φέρνει στο προσκήνιο της συζήτησης, για μια ακόμη φορά, το φορμά CD-DA, αποδεικνύοντας περίτρανα, πόσο ανόητοι ήταν όσοι -τις δεκαετίες 80 και 90- θεωρούσαν ότι το Red Book είχε φτάσει στα όριά του. Κορυφαίες σχεδιάσεις έχουν δείξει εδώ και χρόνια ότι κάναμε λάθος στο θέμα αυτό, αλλά με σημαντικό κόστος. Τώρα, έχετε στο χέρι την απόδειξη και μάλιστα σε πολύ λογική τιμή.  Κάπου, στα κείμενά της η Anagram  αναφέρει ότι το Q5  "ανεβάζει την ποιότητα των CDs σε αυτήν των SACDs". Aυτό φυσικά είναι ένα σχήμα λόγου (τα SACDs περιέχουν εγγενώς περισσότερες πληροφορίες) αλλά ένα σχήμα λόγου πολύ κοντά στην πραγματικότητα όπως την βιώνει ο ακροατής: Με το 840C θα δείτε την δισκοθήκη σας με εντελώς άλλο... αυτί και αυτό από μόνο του δικαιολογεί το κόστος της συσκευής.
H oθόνη δεν χαράζει νέους δρόμους στην αισθητική και τον βιομηχανικό σχεδιασμό αλλά δείχνει όλα τα απαραίτητα και είναι αρκετά ευανάγνωστη. Αντιθέτως, βρήκαμε το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει το player όχι μόνο εύχρηστο αλλά και κομψό.
Τελικώς...
... είναι παραπάνω από σαφές ότι το 840C δεν είναι απλώς ένα player στην μεσαία/ανώτερη κατηγορία τιμής, που υπαγορεύθηκε από κάποια μαρκετίστικη ανάγκη του τύπου "να συμπληρώσουμε την σειρά Azur". Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό ψηφιακό όπλο, του οποίου το κόστος είναι πέρα για πέρα λογικό, και το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό να προωθήσει τα ποιοτικά όρια μιας ολόκληρης κατηγορίας, εντέλει δηλαδή πρόκειται για μια συσκευή που θα έχουμε λόγους να θυμόμαστε για αρκετό καιρό. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr