Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/02/2012

flag
english
abstract

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Danish Audio Design DAC-10/CAP-10

Thumbnail_φωτο

Όλα τα προϊόντα της Danish Audio Design και ως εκ τούτου και ο DAC-10, είναι σχεδιασμένα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Το “απλούστερο” εδώ σημαίνει ένα πολύ απλό μαύρο ματ σασί από προφίλ αλουμινίου, πλήρη απουσία ενδεικτικών (επιλογής εισόδου, κλειδώματος, sample rate, κλπ) καθώς και την τοποθέτηση ενός στοιχειώδους επιλογέα εισόδων στο πίσω μέρος της συσκευής, με την μορφή δύο διακοπτών. Στην πίσω πλευρά του τροφοδοτικού βρίσκεται και ο κεντρικός διακόπτης on-off (αυτό, φυσικά σημαίνει ότι δεν μπορείς να “κρύψεις” και πολύ μακριά το τροφοδοτικό, εκτός αν θέλεις να κάνεις μετάνοιες κάθε φορά που θέλεις να ενεργοποιήσεις τον μετατροπέα -ένα μικρό αλλά υπαρκτό προβληματάκι ευχρηστίας)

Φωτογραφία

Πιο απλό δεν γίνεται. Ο DAC-10, το εξωτερικό του τροφοδοτικό, PSU-10 και το CAP-10 φιλοξενούνται σε μαύρα ματ σασί από προφίλ αλουμινίου.

Ο μετατροπέας, στην έκδοση της δοκιμής, προσφέρει τέσσερις ψηφιακές εισόδους συνολικά, από τις οποίες οι τρεις είναι για ομοαξονικές συνδέσεις (με καλής ποιότητας βύσματα RCA) και η μια για οπτική σύνδεση μέσω Toslink. Η έξοδος του DAC-10 μπορεί να είναι balanced και single ended (αν το έχει επιλέξει ο χρήστης κατά την αγορά), είτε απλώς single ended, επίσης με καλής ποιότητας βύσματα. Στην πίσω πλευρά των συσκευών βρίσκονται και οι ακροδέκτες για την σύνδεση των τροφοδοτικών. Αν ο χρήστης έχει επιλέξει και το CAP-10 τότε η σύνδεση έχει ένα “βήμα” ακόμη, καθώς αυτό παρεμβάλλεται μεταξύ του βασικού εξωτερικού τροφοδοτικού και του μετατροπέα. Ο τρόπος σύνδεσης εξηγείται με αρκετή σαφήνεια στο κατά τα άλλα λιτό (για να το πω ευγενικά) εγχειρίδιο χρήσης το οποίο δεν εξηγεί ούτε το πώς λειτουργεί ο επιλογέας εισόδων (θα πρέπει να στο δείξουν ή να το ανακαλύψεις με λίγο ψάξιμο). Από το πακέτο εισόδων λείπει μια θύρα USB για την σύνδεση υπολογιστή κάτι το οποίο -είναι η αλήθεια- βάζει τον DAC-10 σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων παρόμοιας τιμής συστημάτων και είναι κάτι που ο Nielsen θα πρέπει να δει σοβαρά και γρήγορα αν δεν θέλει να μείνει πίσω. Άλλωστε η φιλοσοφία που δείχνει να έχει, περί δυνατοτήτων αναβάθμισης, του αφήνει τα περιθώρια. Ενδιαφέρουσα επιλογή, πάντως, είναι η δυνατότητα που προσφέρει η έκδοση με τις τέσσερις εισόδους για την τροφοδοσία ενός Squeezebox Classic της Logitech, ενός media player/network streamer το οποίο, έτσι, μπορεί να επωφεληθεί από το τροφοδοτικό των Danish Audio.

Φωτογραφία

Ο μετατροπέας τροφοδοτείται από εξωτερικό τροφοδοτικό και μεταξύ τους παρεμβάλλεται το CAP-10, με πρόσθετη χωρητικότητα για καλύτερες συνθήκες τροφοδοσίας.

Φωτογραφία

Ο DAC-10 της δοκιμής μας περιελάμβανε το στάδιο με τις τέσσερις ψηφιακές εισόδους και το στάδιο των balanced εξόδων. Δίπλα στα RCA της single ended εξόδου (δεξιά) φαίνεται ο επιλογέας εισόδων και ακριβώς πάνω από την είσοδο του τροφοδοτικού οι ακροδέκτες σύνδεσης του Squeezebox της Logitech.

Το εσωτερικό του DAC-10 είναι αρκούντως ενδιαφέρον. Ο Nielsen έχει επιλέξει μια κλασική και καθαρή σχεδίαση η οποία βασίζεται στο ψηφιακό interface CS8416 της Currus Logic το οποίο οδηγεί έναν DSD1792 ανά κανάλι για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό. Το ψηφιακό μέρος της συσκευής μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι 24bit/192kHz αλλά δεν πραγματοποιεί upsampling σε σήματα με χαμηλότερο bitrate. Το ρεύμα εξόδου του κάθε ολοκληρωμένου d/a μετατρέπεται σε τάση από ένα κύκλωμα με τελεστικούς ενισχυτές LM6172 της National, οι οποίοι παίζουν και τον ρόλο του buffer/driver τόσο για την single ended όσο και για την balanced έξοδο.

Φωτογραφία

Το εσωτερικό του DAC-10. Πειθαρχημένη και καθαρή κατασκευή χωρίς καλωδιώσεις σήματος και με άφθονη χωρητικότητα για την τοπικά σταθεροποιημένη τροοφοδοσία.

Η τροφοδοσία του DAC-10 είναι ιδιαίτερα προσεγμένη. Ξεκινά από το εξωτερικό τροφοδοτικό PSU-10, το οποίο περιλαμβάνει τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας, την ανόρθωση (με διόδους Schottky) και 14 πυκνωτές των 22.000μF και συνεχίζεται με τοπική εξομάλυνση και σταθεροποίηση στο σασί του μετατροπέα, όπου υπάρχουν επτά ακόμη πυκνωτές των 22.000μF και ξεχωριστή σταθεροποίηση για το αναλογικό και το ψηφιακό τμήμα. Στην περίπτωσή μας, υπήρχε και το CAP-10 το οποίο είναι, απλώς, μια πρόσθετη συστοιχία πυκνωτών (20x22.000μF) που παρεμβάλλεται μεταξύ του PSU-10 και του DAC-10 για να αυξήσει την χωρητικότητα των φίλτρων και να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά θορύβου του τροφοδοτικού. Η γενική ποιότητα κατασκευής είναι προσεγμένη, με τυπωμένα κυκλώματα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για εφαρμογές audio (σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η Danish Audio Design) και μηδενικές καλωδιώσεις.

Φωτογραφία

Το ψηφιακό μέρος βασίζεται στο CS8416 και σε έναν μετατροπέα ανά κανάλι (DSD1792). Στο επάνω μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται η τριάδα των τελεστικών LM6172 οι οποίοι υλοποιούν τον μετατροπέα i/v και το στάδιο εξόδου.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το εξωτερικό τροφοδοτικό (PSU-10) περιλαμβάνει έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και δεκαεπτά πυκνωτές των 22.000μF.

To CAP-10 δεν είναι τίποτε το πολύπλοκο: Μια συστοιχία από 20 πυκνωτές των 22.000μF, η χρήση των οποίων δυνητικά βελτιώνει τις επιδόσεις θορύβου του τροφοδοτικού.