Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/03/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: dCS PUCCINI U-CLOCK...

SITE MAP


REVIEW

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ USB ΣΕ SPDIF/ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ CLOCK

dCS Puccini U-Clock

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η δοκιμή του U-Clock δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Μπορεί να είναι μια συσκευή χωρίς εισόδους και εξόδους audio, αλλά η συμμετοχή της στο σύστημα είναι πολυεπίπεδη και επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών.... Το σύστημα της δοκιμής περιελάμβανε το γνωστό ζευγάρι Esoteric P70/D70 καθώς και ένα laptop σε ρόλο audio server μέσω USB.
Το πρώτο βήμα ήταν φυσικά να αξιοποιήσω το U-Clock σε σχέση με τα Esoteric. Ατυχώς, η αξιοποίηση δεν θα μπορούσε να είναι ιδανική επειδή το DAC δεν διαθέτει είσοδο clock παρά μόνο εξόδους. Τω καιρώ εκείνω, οι Ιάπωνες δεν είχαν σκεφτεί την πιθανότητα να χρονίσει κανείς το D70 “απ' έξω”... Μετά τους άνοιξε η όρεξη! Έτσι, σε πρώτη φάση, περιορίστηκα στο να αντικαταστήσω το clock του P70 με το U-Clock, κάτι που έγινε πολύ απλά με το καλώδιο που μου είχε διαθέσει ο αντιπρόσωπος της dCS (Varidig της Stealth) αν και στην συσκευασία του μηχανήματος περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα καλώδια, τόσο για το clock όσο και για την σύνδεση μέσω USB). Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων αφορά αυτήν την σύνδεση επειδή αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική για τους περισσότερους από τους πιθανούς χρήστες. Το επόμενο βήμα ήταν η χρήση του U-Clock ως USΒ/SPDIF converter, σε “αντικατάσταση” του πιστού Trends UD10 που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (τα εισαγωγικά μπαίνουν λόγω της τεράστιας διαφοράς τιμής, φυσικά). Εδώ, επιστρατεύτηκε ένα ακόμη καλώδιο Varidig της Stealth για την σύνδεση της ψηφιακής εξόδου του U-Clock με μια αντίστοιχη είσοδο του D70, αυτή τη φορά τερματισμένο με βύσματα RCA.
Ο λογότυπος της dCS. Σαφώς, έχουμε να κάνουμε με κάτι παραπάνω από έναν απλό high end κατασκευαστή. Μεταξύ άλλων έχουν “εφεύρει”  (εμμέσως) και τα upsamplers
Το U-Clock έχει, εκτός των άλλων, και άποψη από πλευράς αισθητικής. Οι άνθρωποι της dCS έχουν φτιάξει μια πρόσοψη η οποία τραβά αμέσως την προσοχή!

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Από τις πρώτες στιγμές των ακροάσεων έγινε σαφές ότι η χρήση του U-Clock επιδρά στον ήχο του συστήματος και ότι η επίδραση αυτή είναι θετική. Με τον εξωτερικό χρονισμό, η εικόνα των P70/D70 βελτιώθηκε στα σημεία, αποκτώντας μεγαλύτερη σταθερότητα και ακόμη καλύτερη περιγραφή σε θέματα βάθους. Η αρχική εντύπωση είναι ότι υπάρχει ένα μάζεμα στο sound stage, μια υποκειμενική μείωση του ambience της ηχητικής σκηνής αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Συγκριτικά, το U-Clock προσφέρει ακριβέστερη περιγραφή, με τις πηγές ακίνητες και χωρίς ασάφειες στον εστιασμό τους, ενώ παράλληλα διατηρεί τον αέρα μεταξύ των οργάνων μιας μικρής ορχήστρας. Τα P70/D70 είναι από μόνα τους κορυφαία σε τέτοια θέματα, αποδείχθηκε ωστόσο ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Στο φάσμα οι διαφορές ήταν μικρότερες και, με βάση την εμπειρία που αποκόμισα, θα τις επικέντρωνα στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων. Εδώ, πήρα ελαφρώς μεγαλύτερο όγκο και έλεγχο στην περιοχή του ηλεκτρικού και του ακουστικού μπάσου, βελτίωση η οποία φαίνεται ιδιαίτερα τόσο κατά την ακρόαση μεγάλης ορχήστρας, όπου τα μεγάλα έγχορδα βελτιώνονται ως παρουσία και αίσθηση όσο και κατά την ακρόαση εντόνως ρυθμικών κομματιών όπου το σύστημα ακούγεται περισσότερο δυναμικό και απολαυστικό. Αν τα παραπάνω σχόλια σας φαίνονται “αδύναμα”, για μια συσκευή με κόστος πάνω από 3.500 ευρώ, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας το ότι ο συνδυασμός P70/D70, παρά τα χρόνια του, παραμένει ένα κορυφαίο ψηφιακό σύστημα με πολύ σοβαρές δυνατότητες τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε επίπεδο dsp και, επιπροσθέτως, ότι ως σύστημα αναφοράς (δηλαδή όπως το χρησιμοποιώ συνήθως), περιλαμβάνει ήδη mode master/slave κατά το οποίο ο DAC οδηγεί το transport. Οι παρατηρήσεις μου, επομένως, αφορούν την κατάργηση μιας ιδανικής (από τεχνική σκοπιά) κατάστασης και την αντικατάστασή της -απλώς- με ένα καλύτερο clock για το P70. Οι βελτιώσεις που προέκυψαν είναι, κατά τη γνώμη μου, εκπληκτικές ως προς το εύρος τους. Περίμενα ότι η ζωή μου θα ήταν πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δοκιμής και οι διαφορές πολύ μικρότερες! Από την άλλη πλευρά, μου έγινε σαφές ότι οι βελτιώσεις που θα προκύψουν -κατά πάσα πιθανότητα- σε ένα απλούστερο σύστημα θα είναι σημαντικότατες, καθώς έχω την υποψία (και η εμπειρία μάλλον συμφωνεί) ότι, παρά τα λεγόμενα, είναι πολλοί οι σοβαροί κατασκευαστές που δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο κύκλωμα χρονισμού, αρκούμενοι σε συμβατικές “έτοιμες” λύσεις.
Η συσκευή, προς τιμήν της εταιρίας, συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα καλώδια. Για τις ανάγκες της δοκιμής, πάντως, ο αντιπρόσωπος μας διέθεσε και δύο Varidig της Stealth, ένα τερματισμένο με BNC (για την μεταφορά του clock) και ένα τερματισμένο με RCA για την μεταφορά του ψηφιακού σήματος SPDI/F.
Σε χρήση USB/SPDIF converter, τώρα, το U-Clock αποδείχθηκε, επίσης, εντυπωσιακό. Καταρχήν, είναι η πρώτη συσκευή του είδους που πέφτει στα χέρια μου και υποστηρίζει streams USB στα 96kHz (το Weiss Minerva μπορεί να χειριστεί streams 96kHz αλλά μέσω θύρας Firewire) και αυτό το χαρακτηριστικό, από μόνο του, αποδείχθηκε μεγάλης σημασίας καθώς απελευθέρωσε το media player από την ανάγκη του resampling των αρχείων υψηλής ανάλυσης, τουλάχιστον αυτών που είναι εγγενώς 96kHz, με αποτελέσματα κάτι παραπάνω από απτά: Ο ήχος έγινε πιο ομοιογενής και ξεκούραστος, προσεγγίζοντας με επιτυχία την αίσθηση του στούντιο όπου γίνεται σαφής η δομή του κάθε κομματιού και η εικόνα αποκτά ένα εξαιρετικό βάθος. Βελτίωση άκουσα επίσης και στις υψηλές συχνότητες οι οποίες απέκτησαν εξαιρετική ακρίβεια επιτείνοντας την αίσθηση ότι “βρίσκεσαι εκεί”. Η ασύγχρονη μεταφορά των δεδομένων που επιβάλλει το U-Clock φάνηκε να παίζει τον ρόλο της και, μάλιστα, όχι μόνο σε αναπαραγωγή κορυφαίων αρχείων: ακόμη και με το iTunes και αρχεία MP3, το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό ώστε για τους περισσότερους περαστικούς από τον χώρο ακροατές η ποιότητα ήταν πραγματικά απίστευτη, με δεδομένο ότι το αρχικό υλικό ήταν συμπιεσμένο.
Άφησα για το τέλος την λειτουργία του clock dithering. Αυτή, φυσικά, αφορά την γεννήτρια χρονισμού (και όχι το κομμάτι USB/SPDIF) και η επίδρασή της είναι -πιθανότατα- εξαρτώμενη από τις συσκευές που συμμετέχουν στο σύστημα. Στην δική μου περίπτωση οι διαφορές που πήρα ήταν μάλλον μικρές έως και αμελητέες. Η αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι υπάρχει μια βελτίωση στην συνολική εικόνα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι κάνει και τη νύχτα, ημέρα... Και η ίδια η dCS, άλλωστε, προτείνει να δοκιμάσει κανείς την εκδοχή με και χωρίς clock dither και να αποφασίσει. Σαφώς, μια άλλη πηγή είναι πιθανόν να ωφελείται περισσότερο από αυτήν την λειτουργία.
Τελικώς...
... θα μπορούσαν να χαρακτηρίσω το U-Clock ως “το κερασάκι στην τούρτα” ενός ήδη προσεγμένου ψηφιακού συστήματος, ένα τελικό βήμα -αν προτιμάτε- προς το ψηφιακό νιρβάνα. Αν μπορείτε να συγχρονίσετε της ψηφιακές σας συσκευές με ένα master clock ακριβείας τότε θα πρέπει -χωρίς αμφιβολία- να το κάνετε και με δεδομένο ότι ενσωματώνει έναν εξαιρετικής ποιότητας USB/SPDIF converter, που θα αναβαθμίσει αισθητά τον ήχο των μουσικών σας αρχείων, το U-Clock είναι μια εξαιρετική και με λογική τιμή επιλογή.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr