Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/03/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ

Elac 330 Crystal Edition

Thumbnail_φωτο

Το 330 CE αντικατέστησε στα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από το υπόλοιπο σύστημα που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση. Αυτό περιλαμβάνει τον συνδυασμό P70/D70 της Esoteric (με upsampling στα 176.4kHz στην πλευρά του τρανσπόρτ και σύνδεση διπλού AES-3 με καλώδια Nirvana DC-110), σύστημα αναπαραγωγής αρχείων με foorbar2000 και το dCS Puccini U-Clock στην θέση του μετατροπέα USB-S/PDIF, τον προενισχυτή Melos Plus Series Line και τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το μικρό Elac είναι αυτό ενός αόρατου αλλά μεγάλου ηχείου. Πράγματι, τα ηχεία εξαφανίζονται πολύ εύκολα και δίνουν την θέση τους σε μια γλαφυρή, λεπτομερή και ιδιαίτερα διάφανη εικόνα, πολύ κοντά σε αυτό που παίρνω από τα ηχεία αναφοράς ενώ, επιπροσθέτως, δεν δείχνουν καθόλου τον πραγματικό τους όγκο. Γνωρίζοντας ότι έχεις απέναντί σου ένα ηχείο βάσης με γούφερ 180 χιλιοστών, πράγματι το πρώτο πράγμα που αξιολογείς πολύ θετικά είναι η άνεσή του να κατέβει επαρκώς χαμηλά, να αποδώσει τα ρυθμικά μέρη και τα συνήθη κρουστά με τρόπο εξαιρετικό και να περιγράψει με επάρκεια ακραία ηχοχρώματα στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Μη δείτε την λέξη “επάρκεια” συγκαταβατικά, διότι πρόκειται περί επαίνου: Το 330 CE γέμισε το χώρο με πολύ μεγαλύτερη άνεση από αυτή που περίμενα και χάρις στη μεγάλη διαδρομή του γούφερ έφερε εις πέρας ισοσταθμίσεις που άλλα ηχεία (ανάλογου όγκου και τιμής) απλώς αδυνατούσαν. Οι άνθρωποι της Elac έχουν κάνει, επίσης, πολύ καλή δουλειά στην επιλογή της ισορροπίας μεταξύ όγκου και ουδετερότητας. Το ηχείο δεν κρεμάει και δεν υπερβάλλει ποτέ και αν θέλεις να το “τελειώσεις” χαμηλά πρέπει να ασχοληθείς επί τούτου (γίνεται, αλλά πρέπει, πραγματικά να το παρακάνεις!). Αν το διατηρήσεις στην γραμμική του περιοχή παίρνεις μια χρυσή τομή όγκου (δε σου λείπει στην πλειοψηφία του προγράμματος) και λεπτομέρειας η οποία είναι πάντα παρούσα. Η μεγάλη οπή του reflex δεν ακούστηκε ποτέ και αν ο χώρος επιτρέπει την τοποθέτηση σε λογική απόσταση από τον πίσω τοίχο δεν θα χρειαστείς τα παρεμβύσματα απόσβεσης από αφρώδες υλικά που προσφέρει η Elac.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το επόμενο χαρακτηριστικό το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλητικό στην περίπτωση του 330 CE είναι η εικόνα του. Αυτό, σε αντίθεση με την απόδοση χαμηλά, είναι κάτι που το περιμένεις. Με ένα τουίτερ χωρίς σημαντικούς χρωματισμούς και μεγάλη έκταση, στενή μπάφλα και καλή πολική συμπεριφορά, το αποτέλεσμα επιτρέπει την απόδοση του χαρακτηρισμού “μόνιτορ” σε ότι αφορά την δυνατότητά του να εστιάσει με ακρίβεια τις ηχητικές πηγές τόσο στον οριζόντιο άξονα όσο και στον άξονα του βάθους, να περιγράψει με σαφήνεια μεγάλες ομάδες οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας καθώς και κάθε χορωδία. Αν έχει κανείς προσεγμένες στο σημείο αυτό ηχογραφήσεις η απόδοση του Elac θα του προσφέρει μερικές συγκινητικές στιγμές. Εν προκειμένω, μάλιστα, με δεδομένο τις μικρές διαστάσεις του ηχείου, ο ακροατής έχει παραπάνω από μια επιλογές. Σε θέσεις ακρόασης κοντά στο ηχείο, με την άμεση ακτινοβολία να υπερτερεί έχει απέναντί του τον μόνιτορ χαρακτήρα που μόλις περιέγραψα. Επιλέγοντας αποστάσεις πάνω από 2.5 μέτρα μπαίνει πιο βαθιά στο far field και ο χαρακτήρας της ακρόασης ορίζεται περισσότερο από την ακουστική του δωματίου και την ποιότητα των ανακλάσεων η οποία, λόγω της καλής πολικής απόκρισης είναι υψηλή.
Όσον αφορά την τυπική της έκταση, η μεσαία περιοχή, αποδίδεται στο σύνολό της από το μιντ/γούφερ (η συχνότητα cross είναι στα 2.9kHz) και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα καθαρό και ευχάριστο. Οι φωνές, τα έγχορδα και τα πνευστά διατηρούν την λεπτομέρειά τους και, παράλληλα, δεν θα κουράσουν ποτέ και δεν θα καταπιέσουν τον ακροατή ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Παρά τον γενικό χαρακτήρα του, ο οποίος είναι σαφέστατε ουδέτερος, το Elac μου δημιούργησε την εντύπωση ότι θα συγχωρήσει κάποια σκληρότητα στο πρόγραμμα με έναν τρόπο που περνά, αρχικώς, απαρατήρητος αλλά είναι αποτελεσματικός. Σε αντίθεση με το ηχείο αναφοράς που μπορεί, με τον κατάλληλο δίσκο, να γίνει ανυπόφορο, το 330 CE φαίνεται να έχει την δυνατότητα να αφήνει τον ακροατή στην ησυχία του. Κατά την άποψή μου αυτό είναι πλεονέκτημα για ένα all around ηχείο. Τέλος, οι υψηλές συχνότητες ανήκουν ολοκληρωτικά στη μονάδα AMT που έχει σχεδιάσει η Elac και κινούνται, πραγματικά, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το καταλαβαίνεις σχεδόν αμέσως επειδή λάμπει δια της απουσίας της κάθε σκληρότητα (που συχνά εκλαμβάνεται ως “έκταση” ως πρώτη εντύπωση) και το πρόγραμμα πραγματικά ρέει αβίαστα χωρίς περιττές υπερβολές και με άψογα χρονικά χαρακτηριστικά μετώπων και απόσβεσης. Ο ακροατής έχει την αίσθηση της διαφάνειας, του αρμονικού πλούτου και της απουσίας χρωματισμών, αίσθηση που επιτείνεται με ηχογραφήσεις υψηλής ανάλυσης οι οποίες, σαφώς, κερδίζουν σε παρουσία και, ταυτόχρονα, αναδεικνύουν τις δυνατότητες του ηχείου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τελικώς...

...παρά τον μικρό όγκο του το 330 CE είναι ένα εξαιρετικά ισορροπημένο ηχείο, αποτέλεσμα μια -κατά τα φαινόμενα- ιδιαίτερα προσεκτικής προσέγγισης στο επίπεδο της σχεδίασης. Με πολύ καλή απόκριση (πλάτους και πολική), χαμηλούς χρωματισμούς και... σοφή ρύθμιση της συμπεριφοράς του στις χαμηλές συχνότητες, είναι όσο πρέπει αναλυτικό, όσο πρέπει ουδέτερο και όσο πρέπει ευχάριστο. Το κόστος δεν είναι μικρό για ηχείο βάσης, αλλά νομίζω ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο. Προτείνεται μετ΄επιτάσεως!