Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/07/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ELECTROCOMPANIET EC 4.8 ...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Electrocompaniet EC 4.8

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

H αισθητική του 4.8 δεν κρύβει εκπλήξεις καθώς ακολουθεί την κλασική συνταγή που χρησιμοποιεί η Electro τα τελευταία χρόνια με την πρόσοψη από διαφανές πλαστικό υλικό, τους ελάχιστους διακόπτες και την χαρακτηριστική μπλέ οθόνη. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τέσσερεις μεγάλους και θετικούς στην αίσθηση διακόπτες σε διάταξη ρόμβου, από τους οποίους οι δύο ελέγχουν την στάθμη και οι άλλοι δύο επιλέγουν την είσοδο. Υπάρχει ένας ακόμη διακόπτης για την τροφοδοσία της συσκευής, η οποία, πάντως, διαθέτει και ένα stand-by mode το οποίο ενεργοποιήται απλώς με τον μηδενισμό της στάθμης, ώστε το κυκλώμα να μην κρυώνει (η εταιρία συστείνει δίωρη προθέρμανση προκειμένου τα κυκλώματα να φτάσουν στο σημείο βέλτιστης απόδοσής τους). Η οθόνη πληροφορεί τον χρήστη για την στάθμη (με μια μπάρα) και την είσοδο που έχει επιλεγεί και είναι όμορφη και ευανάγνωστη.
Ο EC 4.8 έχει την γνωστή αισθητική της Electrocompaniet με την χαρακτηριστική πρόσοψη από διαφανές υλικό. Τέσσερεις διακόπτες επιτρέπουν στον χρήστη να επιλέξει την είσοδο και την στάθμη. Ο προενισχυτής είναι dual mono και η αρχιτεκτονική του καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένα τα βύσματα στην πίσω πλευρά, ομαδοποιημένα ανά κανάλι και όχι ανά είσοδο.
Από πλευράς εισόδων, ο 4.8 προσφέρει όλα τα απαραίτητα, εκτός -ίσως, για ορισμένους- της εισόδου phono. Ο χρήστης θα βρεί πέντε εισόδους από τις οποίες οι τρείς είναι οι συμβατικές single ended στάθμης line και οι δύο είναι balanced με βύσματα XLR. Τις εισόδους αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αν θέλει να εκμεταλλευθεί πηγές με αντίστοιχες εξόδους. Oντας πραγματικός balanced προενισχυτής, ο 4.8 επιτρέπει στον χρήστη να διατηρήσει το σήμα σε αυτή τη μοργή μέχρι και τον τελικό ενισχυτή. Από πλευράς εξόδων προσφέρει μόνο ένα ζεύγος XLR (εδώ, οι κάτοχοι τελικών που έχουν μόνο εισόδους single ended, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κατάλληλους προσαρμοστές -μικρό το κακό) και μια έξοδο εγγραφής. Τον εξοπλισμό της πίσω πλευράς, συμπληρώνουν οι θύρες SPAC οι οποίες επιτρέπουν την παρακολούθηση των παραμέτρων λειτουργίας των τελικών ενισχυτών (υπό την προυπόθεση ότι πρόκειτια για τελικούς της Electrocompaniet με ανάλογες θύρες βεβαίως) μια θύρα USB για την αναβάθμιση του λογισμικού μέσω pc καθώς και μια έξοδος για την φόρτιση του προαιρετικού τηλεχειριστηρίου ECT 2  της εταιρίας (μια ενδιαφέρουσα συσκευή από μόνη της, η οποία εκτός των άλλων μπορεί να δείχνει και στοιχεία για τους τελικούς ενισχυτές, όπως τα ρεύματα πόλωσης και τις θερμοκρασίες λειτουργίας).
Υπάρχουν πέντε είσοδοι από τις οποίες οι δύο είναι balanced και οι τρεις single ended καθώς επίσης και μία έξοδος εγγραφής. Για την σύνδεση με τον τελικό υπάρχουν μόνο βύσματα XLR.

Mια σειρά από θύρες SPAC επιτρέπουν την παρακολούθηση της λειτουργίας των τελικών ενισχυτών (αρκεί αυτοί να έχουν, επίσης, αντίστοιχες θύρες). Υπάρχει επίσης θύρα USB για αναβαθμίσεις.

Ο εσωτερικός κόσμος του 4.8 καθορίζεται από την ίδια την αρχιτεκτονική του: Χρησιμοποιούνται ξεχωριστές πλακέτες για κάθε κανάλι οι οποίες φέρουν και τα τροφοδοτικά τα οποία ξεκινούν από ανεξάρτητους μετασχηματιστές και καταλήγουν σε δύο συστοιχίες τεσσάρων πυκνωτών με χωρητικότητες 4x2.200μF και 4x1000μF αντιστοίχως. Το κύκλωμα του ενισχυτή είναι υλοποιημένο στο σύνολό του με τεχνολογία SMD και αποτελείται από ένα πρώτο στάδιο που βασίζεται σε LM833 (το οποίο πιθανόν να διαχειρίζεται τις single ended πηγές), ένα πλήρως συμμετρικό/balanced στάδιο με διακριτούς ημιαγωγούς  και το τελευταίο στάδιο το οποίο είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της στάθμης και την οδήγηση των εξόδων. Στο στάδιο αυτό, η Electrocompaniet έχει χρησιμοποιήσει έναν ψηφιακά ελεγχόμενο ρυθμιστή στάθμης της Wolfson (τον WM8816). Ο συγκεκριμένος ρυθμιστής χρησιμοποιεί δικτυώματα αντιστάσεων ακριβείας τα οποία επιτρέπουν την ρύθμιση με βήματα του 0.5dB και έχει το πλεονέκτημα να παρουσιάζει σταθερή αντίσταση εισόδου προς το στάδιο που προηγείται, εξασφαλίζοντας έτσι ιδανικές συνθήκες λειτουργίας για το βασικό κύκλωμα του προενισχυτή. Τα δικτυώματα των αντιστάσεων ελέγχουν το κέρδος ενός σταδίου με τελεστικούς ενισχυτές, οι οποίοι αποτελούν και το στάδιο εξόδου του προενισχυτή. Εδώ, η Electrocompaniet έχει χρησιμοποιήσει τους υψηλών επιδόσεων 512 της ST Microelectronics.
H επιλογή των εισόδων γίνεται με ηλεκτρονόμους και, καθώς τα βύσματα είναι τοποθετημένα απ' ευθείας στις πλακέτες, ο 4.8 δεν έχει ούτε εκατοστό καλωδίου μέσα από το οποίο να περνά σήμα audio. Μια τρίτη πλακέτα, τέλος, χρησιμοποιήται για τον έλεγχο της συσκευής και των θυρών USB/SPAC. Ο προενισχυτής συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο που επιτρέπει την ρύθμιση της στάθμης και την επιλογή των εισόδων ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ελέγξει τα player της εταιρίας.
Dual mono σημαίνει ξεχωριστά τροφοδοτικά, κάτι που ο EC 4.8 τηρεί όπως φαίνεται και από τους δύο μετασχηματιστές τροφοδοσίας. Το μόνο κοινό σημείο των δύο καναλιών είναι η πλακέτα ελέγχου. Κάθε κανάλι έχει το τροφοδοτικό του. Η σταθεροποίηση γίνεται (μάλλον) με τρανζίστορς.
Ο προενισχυτής έχει ως βασικό στάδιο ένα συμμετρικό κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς. Τα πάντα είναι SMD.

Ο έλεγχος της στάθμης γίνεται ψηφιακά με ένα ολοκληρωμένο της Wolfson ανα κανάλι.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr