Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/02/2012

flag
english
abstract

USB DAC

Electrocompaniet PD-1/EMS-1

Thumbnail_φωτο

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποίησα τον PD-1 ως βασικό μετατροπέα D/A στην θέση του DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70) με το τρανσπόρτ να λειτουργεί σε ρυθμό upsampling 88.2kHz μέσω εξόδου S/PDIF. Φυσικά, έγιναν αρκετά εκτεταμένες ακροάσεις τόσο μέσω της θύρας USB όσο και μέσω της ασύρματης ζεύξης. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500 και ATC SCM-50PSL).
Ο χρήστης δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα προκειμένου να εισάγει τον PD-1 στο σύστημά του. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσει την θύρα USB, ο υπολογιστής “ανακαλύπτει” αυτόματα τον μετατροπέα και των χρησιμοποιεί ως εξωτερική κάρτα ήχου, χωρίς την ανάγκη drivers ενώ, αν χρησιμοποιηθεί η ασύρματη ζεύξη με το EMS-1 όλα γίνονται αυτόματα, εκτός και αν χρειαστεί να αλλάξει κανείς κανάλι, κάτι που γίνεται πολύ απλά με ένα μικρό κατσαβίδι. Στην δική μου περίπτωση όλα λειτούργησαν με την πρώτη και χωρίς κανένα πρόβλημα. Με το EMS-1, ο υπολογιστής βλέπει το interface ως εξωτερική κάρτα ήχου, ενώ ο μετατροπέας συνδέεται αυτόματα και χωρίς την ανάγκη επέμβασης από την πλευρά του χρήστη ο οποίος, απλώς, πρέπει να επιλέξει ως είσοδο την RF.

Φωτογραφία

Μέσω της εισόδου S/PDIF ο PD-1 αποδείχθηκε, πράγματι, ένας πολύ καλός DAC, με εντυπωσιακό ήχο και εξαιρετικά εστιασμένη εικόνα η οποία είναι ιδιαίτερα ακριβής, χωρίς ασάφειες τόσο κατά την αναπαραγωγή έργων με ολιγομελείς ορχήστρες όσο και μεγάλων συμφωνικών έργων. Η σαφήνεια η οποία χαρακτηρίζει τον μετατροπέα της Electro δεν είναι μια τυχαία εντύπωση. Είναι χαρακτηριστική των καλών upsampled συστημάτων, δείγμα -πιθανόν- ότι το σχετικό ψηφιακό φίλτρο που χρησιμοποιήται είναι καλής ποιότητας. Ο ακροατής έχει μια αίσθηση εγγύτητας και ταυτόχρονα ολοκληρωμένη άποψη για το ηχητικό πεδίο της ηχογράφησης. Θα ήθελα να ακούσω την συμπεριφορά του συστήματος αυτού σε ηχογραφήσεις υψηλής ανάλυσης, πλην όμως η θύρα USB δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον άμεσα. Χαμηλά, ο PD-1 διαθέτει καλή έκταση και όγκο που ικανοποιεί αλλά και μια αυστηρότητα την οποία προσωπικά αντιλήφθηκα ως ταχύτερη απόσβεση σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ιδιότητα αυτή κάνει τον μετατροπέα να ακούγεται ιδιαίτερα διαυγής, σαφής και γρήγορος, ίσως όμως στερήσει τον ακροατή από την υπερβολή κάποιων ακουσμάτων. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε ευχάριστα, σε σωστή κλίμακα και με άφθονες λεπτομέρειες. Έργα με μεγάλη χορωδία ακούστηκαν απολαυστικά και επιβλητικά, με πολύ καλή κίνηση και βάθος ενώ οι σολίστ εστιάστηκαν με ακρίβεια και ρεαλισμό στον χώρο, διατηρώντας άφθονες λεπτομέρειες στην άρθρωση της φωνής και συντείνοντας στην δημιουργία μιας επιβλητικής ατμόσφαιρας. Έγχορδα και πνευστά με σημαντικό περιεχόμενο στην μεσαία περιοχή αποδόθηκαν ξεκούραστα και, με τον PD-1, δεν αισθάνεσαι συχνά την ανάγκη να μειώσεις την στάθμη. Παρ' όλα αυτά, ο μετατροπέας δεν συγχωρεί και είναι ιδιαίτερα ουδέτερος και ακριβής. Ένα σκληρό άκουσμα παραμένει σκληρό και η συσκευή δεν δείχνει να έχει την τάση να κολακέψει το υλικό, προσθέτοντας “άποψη”.
Οι υψηλές συχνότητες είναι ευχάριστες και φωτεινές, με μια αίσθηση έκτασης και διαύγειας. Σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει να ακούω από το συγκεκριμένο σύστημα (με τον D-70) πήρα λίγο λεπτότερο σώμα αλλά το συνολικό άκουσμα παρέμεινε, συνολικά, ευχάριστα φωτεινό και με πολύ καλά χαρακτηριστικά τόσο στα μέτωπα των κρουστών όσο και στις αποσβέσεις.

Φωτογραφία

Ακούγοντας αρχεία μέσω της θύρας USB βρέθηκα απέναντι από έναν παρόμοιο χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αναφοράς το οποίο έχει μεταφερθεί απευθείας στον σκληρό δίσκο (σε αρχεία WAV) ίσως κέρδισε λίγο σε θέματα σαφήνειας με την εικόνα να διατηρεί την σταθερότητά της (η οποία με ικανοποίησε πολύ από την αρχή) αλλά να γίνεται ελαφρώς πιο ανάγλυφη και με μεγαλύτερες δυνατότητες περιγραφής. Αλλά και με την ασύρματη σύνδεση τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ. Η εταιρία αναφέρει ρητώς ότι η μεταφορά του σήματος γίνεται χωρίς απωλεστική συμπίεση αλλά, βεβαίως, υπάρχει πάντοτε η διαδικασία διαμόρφωσης και αποδιαμόρφωσης του σήματος, δηλαδή μια ακόμη βαθμίδα επεξεργασίας. Η επίδρασή της είναι από μηδαμινή έως ελάχιστη, κατά τη γνώμη μου, με το άκουσμα να γίνεται -σε ορισμένες περιπτώσεις- λίγο πιο τραχύ, χωρίς ποτέ να γίνεται ενοχλητικό. Με βάση τις ακροάσεις, η ασύρματη ζεύξη αποτελεί μια αξιόπιστη και ποιοτική επιλογή χωρίς άξια λόγου αρνητική επίδραση. Σε προσωπικό επίπεδο, πάντως, θα τη χρησιμοποιούσα μόνο αν υπήρχε σοβαρή ανάγκη όχι επειδή δεν ακούγεται σωστά αλλά επειδή δεν υπάρχει λόγος να εκπέμπει κανείς ραδιοφωνικά σήματα στον προσωπικό του χώρο, σε μόνιμη βάση.

Τελικώς...

...η πρόταση της Electrocompaniet έχει αρκετό ενδιαφέρον. Προσφέρει πολύ καλό ήχο, με βασικό χαρακτηριστικό την ουδετερότητα, έχει καλές δυνατότητες σύνδεσης, καλή ποιότητα κατασκευής και την πρόσθετη ευελιξία της ασύρματης ζεύξης, με μοναδικό μειονέκτημα το χαμηλό sample rate που υποστηρίζει μέσω της θύρας USB. Αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής και δεν αναζητάτε την απόλυτη ανάλυση από τα αρχεία σας, σκεφτείτε τον PD-1 σοβαρά.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 370MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Electrocompaniet PD-1/USB
  2. Πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70)