Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/12/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΦΙΛΤΡΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ/ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΌ ΑΠΌ ΥΠΕΡΤΑΣΕΙΣ

Furman Elite-10Ei

Furman Elite-10Ei

Το Elite-10Ei είναι μια συσκευή με μικρό ύψος και συμβατικό πλάτος, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και σε ρακ (με το κατάλληλο κιτ) όπου καταλαμβάνει μια θέση (1U). Οι καταβολές του, από τα επαγγελματικά συστήματα της εταιρίας, φαίνονται από το ενσωματωμένο σύστημα φωτισμού που διαθέτει, με την μορφή δύο συρόμενων πηγών με LED (με φωτεινότητα που ρυθμίζεται) οι οποίες μπορεί να κάνουν την ζωή του χρήστη ευκολότερη σε σκοτεινό περιβάλλον ή, απλώς, να “φτιάξουν ατμόσφαιρα”... Στην πρόσοψη της συσκευής αυτό που τραβήξει αμέσως το μάτι είναι το μεγάλο ψηφιακό βολτόμετρο το οποίο δείχνει την τάση εισόδου της συσκευής (με ακρίβεια +/-2V). Πληροφορίες για την κατάσταση της συσκευής δίνουν δυο LED, ένα για την ενεργοποίηση της προστασίας από συνεχή υπέρταση (λεπτομέρειες για το θέμα αυτό παρακάτω) και ένα για την καλή κατάσταση του προστατευτικού από στιγμιαίες υπερτάσεις.

Φωτογραφία

Το Elite-10Ei είναι μια μικρή σε ύψος συσκευή η οποία μπορεί να τοποθετηθεί και σε τυποποιημένο ρακ. Το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κανείς είναι το ενσωματωμένο βολτόμετρο.

Στην πίσω πλευρά της συσκευής, ο χρήστης θα βρει τα απαραίτητα, δηλαδή την είσοδο της τάσης τροφοδοσίας και οκτώ εξόδους (όλες με κλασικά βύσματα IEC, αρσενικό στην πρώτη περίπτωση, θηλυκά στην δεύτερη). Η συσκευή μπορεί να διαχειριστεί ρεύματα μέχρι 10Arms συνολικά, χαρακτηριστικό που την κάνει κατάλληλη για την τροφοδοσία συσκευών χαμηλής ισχύος (μέχρι κάποιον πολυκαναλικό ραδιοενισχυτή, ίσως). Αν στο σύστημα περιλαμβάνονται μεγάλοι καταναλωτές τότε το μεγαλύτερο μοντέλο είναι, ίσως, καλύτερη επιλογή. Οι οκτώ ρευματοδότες χωρίζονται σε δύο ομάδες των τεσσάρων από τις οποίες η μια αφορά “ψηφιακές συσκευές και συσκευές βίντεο” σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας. Μια μικρή έρευνα έδειξε ότι η γραμμή προς την ομάδα αυτή περιλαμβάνει απλώς ένα δακτύλιο φερρίτη, μια καλή ιδέα για πρόσθετη προστασία από τις υψίσυχνες παρεμβολές αν και, μάλλον, η Furman προσπαθεί να παραμείνει ευγενής: Στην πραγματικότητα, μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο φερρίτης χρησιμοποιείται περισσότερο για την προστασία του υπόλοιπου δικτύου από κακής ποιότητας ψηφιακές συσκευές (σε θέματα θορύβου) που μπορεί να φορτώσει ο χρήστης στο Elite-10Ei...

Φωτογραφία

Τα φωτιστικά σώματα σύρονται και περιστρέφονται ώστε να τα προσανατολίσει κανείς κατά το δοκούν. Η φωτεινότητά τους ρυθμίζεται.

Φωτογραφία

Δύο LED πληροφορούν για τον χρήστη σχετικά με την ενεργοποίηση της προστασίας από μακράς διαρκείας υπέρταση και την κατάσταση του προστατευτικού από αιχμές τάσης. Το προστατευτικό αυτό αντέχει χωρίς την ανάγκη αντικατάστασης μέχρι τα 6kV/3kA.

Το πακέτο των συνδέσεων συμπληρώνεται από μια ομάδα τεσσάρων pass-through για σήματα RF (για χρήση με καθόδους από δορυφορικές κεραίες ή καλωδιακά συστήματα βίντεο) με βύσματα τύπου F. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες προδιαγραφές, οι απώλειες που εισάγει η παράκαμψη αυτή δεν ξεπερνά το 0.5dB στα 2GHz. H εταιρία αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες συνδέσεις παρέχουν προστασία από στιγμιαίες κορυφώσεις της τάσης αλλά με τον παραδοσιακό τρόπο, όπου ένα εξάρτημα στο δρόμο μετάδοσης της αιχμής καταστρέφεται προκειμένου να προστατεύσει τις συνδεδεμένες συσκευές, σε αντιδιαστολή με το κεντρικό σύστημα προστασίας το οποίο ενσωματώνεται στο Elite-10Ei και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην καταστρέφεται ακόμη και κάτω από μεγάλη καταπόνηση.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τέσσερα pass-through για συσκευές RF.

Φωτογραφία

Τέσσερις από τις οκτώ συνολικά εξόδους που προσφέρει το Elite-10Ei. Η συγκεκριμένη ομάδα διαθέτει ένα πρόσθετο φίλτρο για τις πολύ υψηλές συχνότητες.

Το εσωτερικό της συσκευής είναι σχετικά απλό. Το κέντρο του Elite-10Ei είναι το κύκλωμα προστασίας που έχει σχεδιάσει η εταιρία και είναι γνωστό ως SMP+. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες πληροφορίες πρόκειται για μια σύνθετη σχεδίαση η οποία περιλαμβάνει δύο varistors, εξαρτήματα των οποίων η αντίσταση εξαρτάται από την εφαρμοζόμενη στους ακροδέκτες τους τάση, ένα φίλτρο διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων με παθητικά υλικά (τρεις πυκνωτές, δύο πηνία και δύο αντιστάσεις), καθώς και ένα κύκλωμα ανόρθωσης με φορτίο RC το οποίο είναι σχεδιασμένο να απορροφά αιχμές τάσης που είναι υψηλότερες κατά μερικά βολτ πάνω από την τάση κορυφής της τροφοδοσίας. Το κύκλωμα προστασίας μπορεί να προστατεύσει τις συσκευές χωρίς να καταστραφεί ακόμη και αν εκτεθεί σε αιχμές 6kV/3kA, διατηρώντας την τάση εξόδου στα 376V κορυφής. Του κυκλώματος αυτού προηγείται ένα ακόμη σύστημα προστασίας το οποίο η εταιρία ονομάζει EVS (Extreme Voltage Shutdown) και προστατεύει τόσο την ίδια την συσκευή όσο και αυτές που τροφοδοτούνται μέσω αυτής από παρατεταμένες υπερτάσεις που ξεπερνούν τα 275V. Το φίλτρο διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει ομαλή συμπεριφορά στην περιοχή αποκοπής του, ώστε να εξασφαλίζεται, σύμφωνα με την εταιρία, η καλύτερη δυνατή καταστολή του υψίσυχνου θορύβου.
Το βολτόμετρο της συσκευής φαίνεται να είναι μια συμβατική σχεδίαση, βασισμένη σε έναν μετατροπέα True RMS/DC της Analog Devices και στα απαραίτητα ηλεκτρονικά για την οδήγηση του display.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το βασικό κύκλωμα προστασίας. Από δεξιά προς τα αριστερά διακρίνονται το κύκλωμα των δύο varistor, το παθητικό φίλτρο διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων και η ανόρθωση με τον πυκνωτή παράκαμψης.

Φωτογραφία

Το κύκλωμα του βολτόμετρου είναι τυπικό, αλλά το όργανο φάνηκε, κατά τις μετρήσεις, πολύ ακριβές.

Φωτογραφία

Κάθε φωτιστικό περιλαμβάνει δύο λευκά LED.