Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/12/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΦΙΛΤΡΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ/ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΌ ΑΠΌ ΥΠΕΡΤΑΣΕΙΣ

Furman Elite-10Ei

Furman Elite-10Ei

Η εγκατάσταση του φίλτρου δεν κρύβει καμία ιδιαίτερη δυσκολία με εξαίρεση την ανάγκη χρήσης καλωδίων τροφοδοσίας που είναι τερματισμένα με τα σωστά βύσματα (IEC C13/C14). Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα της συσκευής είναι η ύπαρξη μικρής χρονικής καθυστέρησης κατά την ενεργοποίησή της. Αυτό το soft start γλυτώνει τις συσκευές που τροφοδοτούνται μέσω του Elite-10Ei από το σοκ των πολύ μικρής διάρκειας (της τάξης του δευτερολέπτου) διακοπών της τροφοδοσίας που κάποιες φορές γίνονται σε ορισμένες περιοχές (μια από αυτές είναι και η περιοχή όπου έγινε η δοκιμή) και, ανάλογα με την σχεδίαση του κάθε τροφοδοτικού μπορεί να είναι καταστρεπτικές.
Η διαδικασία ακουστικής αξιολόγησης του Elite-10Ei ακολούθησε μια στρατηγική ανάλογη με αυτήν της εργαστηριακής αξιολόγησης. Πραγματοποιήσαμε ακροάσεις αρχείων συμβατικής και υψηλής ανάλυσης μέσω της θύρας USB του μετατροπέα d/a και έγινε προσπάθεια να συγκριθεί η απόδοση του συστήματος με και χωρίς το φίλτρο της Furman.

Φωτογραφία

Όπως θα περίμενε κανείς, οι διαφορές βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο του αντιληπτού και χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να παγιωθεί κάποια άποψη για την επίπτωση του Elite-10Ei στον ήχο του συστήματος. Η άποψη αυτή, πάντως, είναι θετική και μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο ήχος βελτιώθηκε σε σχέση με αυτό που πήραμε όταν ο μετατροπέας που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή τροφοδοτήθηκε απευθείας από το δίκτυο. Η σημαντικότερες διαφορές εντοπίστηκαν στην αίσθηση διαφάνειας η οποία έγινε εντονότερη, με τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης να είναι πιο σαφείς και η εικόνα πιο ανάγλυφη και με μεγαλύτερο πλάτος. Η παρουσία των μεμονωμένων ηχητικών πηγών έγινε, επίσης, πιο σαφής και σταθερή και το συνολικό αποτέλεσμα ήταν πιο επιβλητικό καθώς δημιουργήθηκε εντονότερα η εντύπωση ότι βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με την ορχήστρα. Κάποιες αλλαγές εντοπίσαμε, επίσης, στον τρόπο με τον οποίο το σύστημα χειρίστηκε την δυναμική αντίθεση. Με την συμμετοχή του Elite-10Ei μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα δυναμικά έχουν μεγαλύτερο εύρος, με το σύστημα να ηχεί πιο επίπεδο και λιγότερο “παρόν” όταν τροφοδοτήθηκε από το δίκτυο χωρίς τη μεσολάβηση του φίλτρου. Η συνολική εμπειρία, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το φίλτρο ανεβάζει κατά τι την απόδοση του συγκεκριμένου συστήματος στο συγκεκριμένο τόπο. Δεν είναι καθόλου απίθανο οι διαφορές που θα πάρει κανείς σε άλλο σημείο του δικτύου με περισσότερα ή λιγότερα προβλήματα να είναι αντιστοίχως μεγαλύτερες ή μικρότερες.

Τελικώς...

... όσον αφορά το κομμάτι της προστασίας, δεν έχει να πει κανείς πολλά πράγματα. Το Elite-10Εi φαίνεται, με βάση τις προδιαγραφές, ένα καλοσχεδιασμένο και πλήρες σύστημα που θα προστατεύσει μια σειρά συσκευών από υπερτάσεις μεγάλης διάρκειας ή και από αιχμές τάσης που οφείλονται σε κεραυνούς ή άλλες αιτίες. Όσον αφορά την ηχητική απόδοση φαίνεται, επίσης, να παίζει θετικό ρόλο δίνοντας μια ώθηση στο σύστημα σε θέματα διαφάνειας, εικόνας και αναπαραγωγής των δυναμικών. Με βάση και την τιμή του, προτείνουμε να δοκιμάσετε ένα, ιδιαίτερα αν έχετε υποψίες (ή αποδείξεις) ότι το δίκτυο στην περιοχή σας έχει προβλήματα ποιότητας.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Έξοδος μετατροπέα d/a, τροφοδοσία μέσω Elite-10Ei
  2. Έξοδος μετατροπέα d/a, τροφοδοσία μέσω δικτύου διανομής