Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/03/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

DAC/ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Furutech ADL Cruise/Stride

Thumbnail_φωτο

Η σχεδίαση του περιβλήματος των δύο συσκευών της ADL είναι το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή. Η καμπυλωμένη άνω επιφάνεια και οι αναλογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί φαίνεται να είναι επιλεγμένες έτσι ώστε να διευκολύνουν την τοποθέτηση του ενισχυτή σε κάποια τσέπη. Η πράξη έδειξε ότι, αν και δεν είναι μικροί, οι Cruise και Stride μπορούν να βολευτούν σχετικώς εύκολα και να χρησιμοποιηθούν άνετα on the road. Δεν ξεχνάς ότι τους έχεις μαζί σου, αλλά δεν αποτελούν και ενόχληση. Στο επίπεδο της εμφάνισης οι δύο συσκευές διαφέρουν αρκετά. Ο φθηνότερος Stride είναι κατασκευασμένος από προφίλ αλουμινίου (στις φωτογραφίες της δοκιμής φαίνεται η μαύρη έκδοση, ενώ υπάρχει και μια κλασική ασημί) ενώ ο ακριβότερος Cruise ξεχωρίζει από το περίβλημα του που είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τις γυαλισμένες πλευρικές επιφάνειες. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι διαφορές στην εμφάνιση είναι οι μοναδικές εύκολα ανιχνεύσιμες. Τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά δεν αποκαλύπτουν κάτι περισσότερο και είναι εύκολο να θεωρήσεις ότι οι Stride και Cruise αποτελούν διαφορετικές αισθητικές εκδοχές ενός κοινού κυκλώματος. Όπως θα δούμε, όμως, αυτό δεν είναι αληθές...

Φωτογραφία

Αν και τα σασί του Stride και του Cruise είναι πανομοιότυπα σε διαστάσεις και μορφή (με την χαρακτηριστικά καμπυλωμένη άνω επιφάνεια) έχουν σημαντικές διαφορές στο υλικό κατασκευής. O Stride είναι κατασκευασμένος από απλό προφίλ αλουμινίου (εδώ σε μαύρο) ενώ ο Cruise από ανθρακονήματα.

Σε επίπεδο δυνατοτήτων σύνδεσης ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια είσοδο line, όπου μπορεί να συνδέσει οποιαδήποτε πηγή με αντίστοιχη έξοδο (υπάρχει μάλιστα και ένα κοντό καλώδιο με jack 3.5mm, προφανώς για να διευκολύνεται η σύνδεση φορητών media players), μια έξοδο ακουστικών η οποία μπορεί να οδηγήσει φορτία από 12Ω έως 600Ω και μια θύρα USB η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την φόρτιση της μπαταρίας (μέσω του σχετικού πακ που συνοδεύει τις συσκευές) είτε για σύνδεση με κάποιον υπολογιστή. Η τελευταία αυτή σύνδεση εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, και την φόρτιση της μπαταρίας από τον δίαυλο. Μέσω της θύρας USB μπορεί να πραγματοποιηθεί streaming αρχείων μέχρι 24bit/96kHz, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης drivers. Υπάρχει ακόμη ένας διακόπτης on/off καθώς και ένα ρυθμιστικό στάθμης.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια είσοδο line και μια έξοδο ακουστικών με ρυθμιζόμενη στάθμη. Τα βύσματα σε όλες τις περιπτώσεις είναι mini jack 3.5mm.

Φωτογραφία

Υπάρχει, ακόμη, ένας διακόπτης on/off καθώς και θύρα USB η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για streaming (μέχρι 24/96) όσο και για τη φόρτιση της μπαταρίας.

Το εσωτερικό των δύο συσκευών κρύβει μια κατασκευή στα επίπεδα που θα περίμενε κανείς από την ADL/Furutech. Τόσο ο Stride όσο και o Cruise βασίζονται σε ένα TE7022 της Tenor για την διαχείριση του σήματος από την θύρα USB καθώς επίσης και σε έναν μετατροπέα d/a της Wolfson (WM8716, με δυνατότητα χειρισμού 24/192).
Με βάση τα παραπάνω, οι δύο συσκευές φαίνονται πανομοιότυπες και μόνο η προσεκτική παρατήρηση του κυκλώματος φέρνει στην επιφάνεια κάποιες μικρές αλλά -κατά τα φαινόμενα- ουσιαστικές διαφορές. Παρά το γεγονός ότι η ADL δεν αναφέρει σχετικές λεπτομέρειες, ο Cruise χρησιμοποιεί διαφορετικά ολοκληρωμένα κυκλώματα τόσο στο στάδιο εισόδου (όπου συναντάμε έναν τελεστικό ενισχυτή πολύ χαμηλού θορύβου, ειδικά σχεδιασμένο για κυκλώματα χαμηλής τάσης, τον TS972 της ST Microelectronics) όσο και στο στάδιο οδήγησης των ακουστικών όπου έχει χρησιμοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο της Maxim το οποίο επιτρέπει την άμεση οδήγηση του φορτίου χωρίς την χρήση πυκνωτή σύζευξης. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις αντίστοιχες θέσεις του κυκλώματος στον Stride δεν έχουν ευανάγνωστα στοιχεία. Και οι δύο συσκευές τροφοδοτούνται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 3.7V/940mAh η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ADL, έχει αυτονομία 80 ωρών όταν είναι πλήρως φορτισμένη, κάτι που απαιτεί περίπου 5 ώρες με το συγκεκριμένο εξωτερικό τροφοδοτικό (το πιθανότερο είναι ότι ο χρόνος φόρτισης μέσω της θύρας USB θα είναι μεγαλύτερος).
Η ποιότητα κατασκευής και των δύο κυκλωμάτων φαίνεται πολύ καλή.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το εσωτερικό του Stride. Διακρίνεται το ολοκληρωμένο της Tenor για την διαχείριση του USB (επάνω δεξιά), ο μετατροπέας της Wolfson (επάνω στο μέσον) καθώς και τα ενισχυτικά στάδια και το στάδιο εξόδου (στο άκρο αριστερά).

Φωτογραφία

Αν σας αρέσουν οι μαγικές εικόνες, δοκιμάστε αυτήν: Το κύκλωμα του Cruise διαφοροποιείται στο ενισχυτή ακουστικών (κάτω αριστερά, φαίνεται το τσιπ της Maxim) καθώς και στον τελεστικό ενισχυτή του σταδίου εισόδου (μέσον αριστερά), οποίος ανήκει στην ST Microelectronics. Ένα μεγάλο μέρος του χώρου στο εσωτερικό του σασί καταλαμβάνεται από την επαναφορτιζόμενη μπαταρία.