Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/12/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB ADC/DAC – ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Furutech ADL Esprit/GT40

Thumbnail_φωτο

Η ηχητική αξιολόγηση των δύο συσκευών της Furutech βασίστηκε κατά κύριο λόγο (όπως και οι μετρήσεις) στη θύρα USB. Τόσο ο GT40 όσο και ο Esprit αντικατέστησαν τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70 σε συνδυασμό με το Puccini U-Clock της dCS σε ρόλο μετατροπέα USB/SPDIF) και οδήγησαν απευθείας τον προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και το υπόλοιπο σύνηθες σύστημα (Parasound HCA3500 και ATC SCM-50PSL).

Ο GT40 αποδείχθηκε ευχάριστος και η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί είναι αυτή μιας αρκετά πειθαρχημένης και σταθερής εικόνας η οποία περιλαμβάνει τις απαραίτητες λεπτομέρειες, με καλό εστιασμό στον οριζόντιο άξονα και καλές δυνατότητες περιγραφής του βάθους και των υπόλοιπων λεπτομερειών που συνθέτουν μια ηχητική σκηνή. Στο φάσμα δημιουργείται η αίσθηση της ισορροπίας, με τις χαμηλές συχνότητες να έχουν καλή έκταση και έλεγχο, υπολειπόμενες ελάχιστα σε λεπτομέρεια σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς, ειδικά στο κατώτερο όριο του ακουστικού φάσματος. Οι ανώτερες χαμηλές είναι γρήγορες και γεμάτες και θα κερδίσουν τον ακροατή, ειδικά σε ρυθμικά ακούσματα που αποδίδονται με ζωντάνια και δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας. Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίζεται από λεπτομέρεια και παραμένει πάντοτε ξεκούραστη, δημιουργώντας στον ακροατή την αίσθηση ότι κάθεται στη “σωστή” απόσταση με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται ποτέ καταπιεσμένος. Η ανθρώπινη φωνή αποδίδεται σωστά, με τους σολίστ να εστιάζονται με σαφήνεια στον χώρο και τις χορωδίες να διαθέτουν αρκετές λεπτομέρειες σε θέματα περιγραφής του χώρου ώστε να διατηρούν την συχνά επιβλητική παρουσία τους. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων έχει καλή έκταση και δημιουργεί μια σαφή αίσθηση διαφάνειας και λεπτομέρειας.

Ο GT40 ακούστηκε γρήγορος στα μέτωπα και τις αποσβέσεις και με ελαφρώς λεπτό σώμα, σε σχέση με την αναφορά, στοιχεία που κάνουν την απόδοσή του ψηλά να χάνει ελάχιστα σε θέματα αρμονικού πλούτου χωρίς να γίνεται ποτέ κουραστικός ή δυσάρεστος. Ακροάσεις με αρχεία 24/96 έδειξαν ότι ο GT40 μπορεί να ανταποκριθεί στις περισσότερες πληροφορίες και να αναδείξει τις διαφορές που είναι εγγενείς στην υψηλή ανάλυση, όπως είναι η αρτιότερη περιγραφή των χώρων και των δυναμικών, η καλύτερη δυνατότητα περιγραφής των πολύ χαμηλών συχνοτήτων και οι πιο ξεκούραστες και διαφανείς υψηλές συχνότητες. Η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε είναι ότι μπορεί να σταθεί άνετα στην θέση του μετατροπέα d/a σε ένα εισαγωγικό σύστημα που βασίζεται σε media player και αρχεία high res. Λεπτομέρειες για την απόδοση της συσκευής όταν αυτή χρησιμοποιείται ως phono μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Συνοπτικά, η συσκευή είχε αξιολογηθεί ως ομοιογενής με, ενίοτε, επιβλητικό χαρακτήρα και καλή έκταση χαμηλά, ισορροπημένη μεσαία περιοχή και ουδέτερες υψηλές συχνότητες, ένας χαρακτήρας λίγο διαφορετικός από αυτόν που πήραμε μέσω της ψηφιακής σύνδεσης, κάτι που, πιθανότατα, μπορεί να αποδοθεί τόσο στη διαφορετική φύση της πηγής όσο και στην ύπαρξη του κυκλώματος αποέμφασης RIAA.

Φωτογραφία Φωτογραφία

H ηχητική συμπεριφορά του Esprit έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη του GT40 αλλά αυτό που έχει αξία είναι οι διαφορές τους. Όσον αφορά στις ομοιότητες καταρχήν, αυτό που θα εισπράξει ο ακροατής είναι η πειθαρχία της εικόνας η οποία καθορίζεται σαφώς μεταξύ των ηχείων και χαρακτηρίζεται από λεπτομέρεια και σταθερότητα στον οριζόντιο άξονα και η αίσθηση της ταχύτητας στις ανώτερες υψηλές, σε σχέση πάντοτε με την αναφορά η οποία, στην περίπτωση του Esprit κάνει το άκουσμα ελαφρώς αυστηρότερο. Πέραν αυτών, το αποτέλεσμα που πήραμε ακούγοντας το μεγαλύτερο μοντέλο της Furutech ήταν σαφώς πληρέστερο με κάθε κριτήριο. Με τον Esprit στη θέση του μετατροπέα το σύστημα κατέβηκε, χωρίς κόπο, χαμηλά με πολύ καλό έλεγχο και λεπτομέρεια, γέμισε με χαρακτηριστική άνεση τον χώρο και ακούστηκε, ανάλογα και με την ηχογράφηση, επιβλητικό. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με ταχύτητα και όγκο και η μεσαία περιοχή ήταν αρκούντως αναλυτική και ισορροπημένη. Μπορεί κανείς να ακούσει σε αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς να αισθανθεί κόπωση ή να καταφύγει στο ρυθμιστικό στάθμης, δείγμα ότι ο χαρακτήρας της συσκευής είναι ξεκούραστος χωρίς ίχνη προβολικότητας, ιδιότητα που φάνηκε να διαθέτει και ο GT40.

Τούτων λεχθέντων, ο Esprit ακούστηκε αισθητά καλύτερος σε θέματα απόδοσης των δυναμικών χαρακτηριστικών του προγράμματος, φάνηκε ιδιαίτερα ικανός στην απόδοση μικρών λεπτομερειών που υπάρχουν στη μίξη και συνεισφέρουν στην εικόνα και την γενικότερη αίσθηση και, γενικώς, αποδείχθηκε πληρέστερος. Τα χαρακτηριστικά αυτά βοηθούν, πιθανότατα, την συσκευή κατά την αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης, μια πλευρά της δοκιμής που, στην περίπτωση του Esprit μας ικανοποίησε ιδιαίτερα. Ο μετατροπέας μετέφερε με ευκολία τις ιδιαιτερότητες της κάθε μίξης, περιέγραψε με ακρίβεια τον χώρο, και ακολούθησε με άνεση το χαρακτηριστικό “άνοιγμα” και την αίσθηση διαφάνειας που συνοδεύει την υψηλή ανάλυση.

Στα πλαίσια της δοκιμής, κάναμε, επίσης, μερικές μεταφορές αναλογικού σήματος σε ψηφιακά αρχεία. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό Audacity και sampling rate 24bit/96kHz πήραμε καλά αποτελέσματα αν και η απουσία ενός ρυθμιστικού στάθμης εισόδου (στην περίπτωση του GT40) και οι χονδρικές ρυθμίσεις που προσφέρει ο εξασθενητής του Esprit ίσως δεν επιτρέπουν στον χρήστη να εξαντλήσει τις δυνατότητες δυναμικής περιοχής που προσφέρονται (ιδιαίτερα στην περίπτωση του δεύτερου).
Τέλος, οι έξοδοι ακουστικών και των δύο συσκευών κινήθηκαν σε καλά επίπεδα. Χρησιμοποιώντας τα Grado RS2 (με αντίσταση 32Ω) το αποτέλεσμα ήταν τονικώς ισορροπημένο, με αίσθηση πληρότητας χαμηλά, αναλυτική μεσαία περιοχή και καλές υψηλές συχνότητες, ένας χαρακτήρας ο οποίος συνδυάζει την ακρίβεια με το αρκετά ξεκούραστο άκουσμα.

Τελικώς...

... η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό όταν θέλεις να χαρακτηρίσεις τις δύο συσκευές της Furutech είναι “χρήσιμες”. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει καταβληθεί προσπάθεια για την δημιουργία δύο μηχανημάτων που μπορούν παίξουν κομβικό ρόλο σε κάθε μικρό ή μεσαίο σύστημα καλύπτοντας βασικές ανάγκες σύνδεσης αναλογικών και ψηφιακών συσκευών και προσφέροντας το κάτι παραπάνω σε διαφορετικό τομέα ή κάθε μια. Ο GT40 μπορεί να παίξει άνετα τον ρόλο του προενισχυτή phono με δυνατότητες archiving, για όσους θέλουν να μεταφέρουν τα βινύλιά τους σε ψηφιακά αρχεία, ενώ ο Esprit αποτελεί μια πρόταση σαφώς προσανατολισμένη σε ακροατές που αναζητούν υψηλότερη ποιότητα στον ήχο και έναν καλής ποιότητας μετατροπέα a/d για να αρχίσουν να ψάχνονται και σε αυτόν τον τομέα. Προσθέστε την πολύ προσεγμένη ποιότητα κατασκευής και θα έχετε ένα αποτέλεσμα που είναι συμβατό με αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν συνειδητοποιημένο κατασκευαστή. Όχι ότι θα περιμέναμε κάτι λιγότερο από τους Ιάπωνες, δηλαδή... Δώστε τους την δέουσα προσοχή, αξίζουν τον κόπο.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Furutech ADL GT40/foobar2000, 16bit/44.1kHz
  2. Furutech ADL GT40/foobar2000, 24bit/96kHz
  3. Furutech ADL Esprit/foobar2000, 16bit/44.1kHz
  4. Furutech ADL Esprit/foobar2000, 24bit/96kHz
  5. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70)