Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/10/2014

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ

Geometric Harmony Centi

Thumbnail_φωτο

Diamond της Geometric Harmony, όντας το μικρότερο μοντέλο “κάτω” από τα Amphitrite, Cyclops και Minoas. Η εταιρία προσφέρει, ακόμη τη σειρά Basic (με ένα μοντέλο, το Micro με μονάδα πλήρους φάσματος καθώς και τις σειρές Transmission (με το γνωστό μας Tower) και Nature (με το κορυφαίο Forest).
Πρόκειται για ένα ηχείο δαπέδου με ύψος κάτι λιγότερο από ένα μέτρο (960 χιλιοστά για την ακρίβεια) και σχετικώς στενή μπάφλα (180mm).

Φωτογραφία

H χαρακτηριστική, γωνιώδης, καμπίνα του Centi είναι αρκετά ενδιαφέρουσα από αισθητικής άποψης και θα κερδίσει εύκολα όσους το δουν σε έναν χώρο.

Η άποψη περί αισθητικής της εταιρίας είναι πολύ σαφής και οι βασικοί της άξονες έχουν τηρηθεί και στην περίπτωση του ηχείου της δοκιμής. Η διαμόρφωση της καμπίνας είναι χαρακτηριστικά γωνιώδης στα σημεία συνάντησης τριών εδρών, μια επιλογή που δίνει στο ηχείο μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Το ματ φινίρισμα σε χρώμα γραφίτη που είχε το ηχείο της δοκιμής δεν προσφέρει, ίσως, αίσθηση πολυτέλειας αλλά είναι σίγουρα ξεχωριστό (και, κατά τη γνώμη μου προτιμητέο από διάφορες απομιμήσεις ξύλου). Την εικόνα του Centi συμπληρώνουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες όπως οι “βαριές” ακίδες στήριξης (που δεν είναι, όμως, εύκολα ρυθμιζόμενες) και η μεταλλική πλάκα η οποία φιλοξενεί τους ακροδέκτες σύνδεσης του ηχείου που φαίνονται καλής ποιότητας και είναι εύχρηστοι.

Φωτογραφία

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ ring radiator, μίας ίντσας, της Vifa.

Φωτογραφία

Ένα από τα δύο μιντ/γούφερ 5.5 ιντσών (με κώνο από πολυπροπυλένιο) που χρησιμοποιεί το Centi. Η τοποθέτηση των μεγαφώνων είναι τύπου ΜΤΜ (D'Appolito) και η φόρτιση της καμπίνας γίνεται μέσω bass reflex.

Το ηχείο είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων, τριών μεγαφώνων, με δύο μιντ/γούφερ 5.5 ιντσών με κώνο από πολυπροπυλένιο να χρησιμοποιούνται για την απόδοση των μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων και ένα τουίτερ ίντσας, ring radiator, της Vifa για τις υψηλές συχνότητες. Τα μεγάφωνα είναι τοποθετημένα σε διάταξη που προσεγγίζει συστοιχία D'Appolito μια επιλογή που η Geometric Harmony δεν συνηθίζει καθώς η εταιρία φαίνεται να συμπαθεί περισσότερο είτε την τοποθέτηση του τουίτερ κάτω από το μιντ (στα ηχεία δαπέδου) είτε την συνήθη τοποθέτηση του τουίτερ πάνω από το μεγάφωνο μεσαίων/χαμηλών, στις σχεδιάσεις βάσης. Γράφω “προσεγγίζει συστοιχία D'Appolito” επειδή σε αντίθεση με την θεωρητική ιδανική πρόβλεψη για φίλτρο τρίτης τάξης (με χαρακτηριστικά Butterworth) τα τεχνικά χαρακτηριστική που δίνονται για το Centi μιλούν για φίλτρο δεύτερης τάξης. Η προσέγγιση αυτή δεν αλλοιώνει το βασικό χαρακτηριστικό της γεωμετρίας D'Αppolito (το ότι δηλαδή ο ακουστικός άξονας του ηχείου δεν αποκλίνει σε συνάρτηση με την διαφορά της θέσης των ακουστικών κέντρων των μεγαφώνων) απλώς αυξάνει σημαντικά την κατευθυντικότητα του ηχείου στο κατακόρυφο επίπεδο.
Η φόρτιση της καμπίνας γίνεται μέσω μιας οπής ανάκλασης που είναι τοποθετημένη στην μπάφλα του ηχείου και είναι συντονισμένη, σύμφωνα με τα δεδομένα του κατασκευαστή στα 43Hz. Το Centi δεν διαθέτει κάποιο είδος κάλυψης και προστασίας των μεγαφώνων.

Φωτογραφία

Καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης, τοποθετημένοι σε μια μεταλλική πλάκα, επιλογή που δίνει ένα ξεχωριστό ύφος στην πίσω πλευρά του ηχείου.

Φωτογραφία

Η στήριξη του Centi γίνεται μέσω τριών κώνων, οι δύο από τους οποίους βρίσκονται τοποθετημένοι σε ένα μεταλλικό στήριγμα, για μεγαλύτερη ευστάθεια.