Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/10/2014

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ

Geometric Harmony Centi

Thumbnail_φωτο

Το Centi αντικατέστησε τα συνήθη ηχεία αναφοράς που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον HCA3500 της Parasound. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν, επίσης, το συνηθισμένο (Teac Esoteric P70/D70, dCS Puccini u-Clock, Melos Plus Series Line).
H τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο δεν έκρυψε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Στο τελικό setup τα ηχεία είχαν μεταξύ τους απόσταση περί τα 2.8m με την θέση ακρόασης σε ίση απόσταση.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί το Centi είναι αυτή ενός ηχείου με καλές δυνατότητες στάθμης το οποίο μπορεί να καλύψει άνετα έναν μικρό/μεσαίο χώρο σε τυπικές αποστάσεις ακρόασης χωρίς προβλήματα συμπίεσης και με ομαλή συμπεριφορά όταν το φέρεις κοντά στα όρια του. Το συνολικό αποτέλεσμα κερδίζει τον ακροατή από την πρώτη στιγμή, επιβάλλεται άνετα στον χώρο και σε βάζει μέσα στην ηχογράφηση άκοπα, καθώς εξαφανίζεται πολύ εύκολα και δημιουργεί μια στερεοφωνική εικόνα με σαφώς καθορισμένα όρια, πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και του αέρα και σαφή τοποθέτηση των ηχητικών πηγών στο χώρο. Ακούγοντας το Centi βρίσκεσαι απέναντι από μια σκηνή εστιασμένη στο επίπεδο που καθορίζουν τα ηχεία, με πολύ καλή οριζόντια ανάλυση και πολλές λεπτομέρειες που δημιουργούν μια ρεαλιστική αίσθηση και, κατά περίπτωση (ανάλογα με την ποιότητα του υλικού), σε μεταφέρουν στον χώρο της ηχογράφησης. Αν και οποιαδήποτε σύγκριση με το πολύ ακριβότερο ηχείο αναφοράς είναι -προφανώς- ανεδαφική, εντούτοις, σχημάτισα την άποψη ότι το Geometric Harmony κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση όσον αφορά στο γενικό χαρακτήρα του, όντας ουδέτερο και με καλές δυνατότητες περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Οι πολύ χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με αίσθηση έκτασης και γέμισαν τον χώρο, με τις λεπτομέρειες και την άρθρωση να βρίσκονται σε ευχάριστη ισορροπία με τον όγκο. Το Centi δεν υπερβάλλει καθόλου στην περιοχή, αντιθέτως θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος κάπως αυστηρό και υπέρ-ελεγχόμενο αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτός ο χαρακτήρας είναι που μεταφέρει στον ακροατή την εντύπωση ότι ακούει ένα διαυγές ηχείο. Η συμπεριφορά αυτή επεκτείνεται στο σύνολο των χαμηλών συχνοτήτων, με τα μεγάλα έγχορδα και το πιάνο να αποδίδονται σε σωστή κλίμακα, χωρίς να επισκιάζουν το υπόλοιπο φάσμα και τα ρυθμικά μέρη να αποδίδονται με την δέουσα ταχύτητα και με καλό σώμα, όσο πρέπει παρόντα ώστε να παρασύρουν τον ακροατή στη μουσική.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με τρόπο φυσικό και αβίαστο, δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας και ζωντανής παρουσίας. Το ηχείο ακούγεται “μεγάλο” και παρόν σε ηχογραφήσεις όπου η ανθρώπινη φωνή παίζει σημαντικό ρόλο, με τους σολίστ να έχουν ρεαλιστικές διαστάσεις και σταθερές θέσεις και τις χορωδίες να είναι επιβλητικές με καλή περιγραφή της κίνησης και των διαφορετικών ομάδων που τις απαρτίζουν.
Ψηλά, το Centi ακούστηκε με καλή αίσθηση έκτασης, γρήγορο στα μέτωπα με καλές αποσβέσεις και ικανοποιητικό σώμα. Η εντύπωση που δημιουργεί το ηχείο είναι ότι διαχειρίζεται άνετα το αρμονικό περιεχόμενου του προγράμματος με το αποτέλεσμα να είναι φωτεινό, με σωστή αίσθηση του λαμπρού και ίσως ελάχιστα στρογγυλεμένο και με ευχάριστο χαρακτήρα, μια επιλογή που συμβαδίζει με την εκπεφρασμένη πρόθεση της Geometric Harmony να δημιουργήσει ένα all-around ηχείο που θα μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο μιας δισκοθήκης.

Τελικώς...

... το αποτέλεσμα φαίνεται να μεταφέρει με επιτυχία στην πράξη τις προθέσεις της Geometric Harmony και να δικαιώνει τις επιλογές που έχουν γίνει. Το Centi είναι ένα εύκολο στην τοποθέτησή του ηχείο, όχι ιδιαίτερα απαιτητικό σε ότι αφορά την οδήγησή του, με έναν προσεκτικά σχεδιασμένο ηχητικό χαρακτήρα (βασισμένο περισσότερο στην ουδετερότητα και την ακρίβεια, χωρίς περιττές υπερβολές) που θα ικανοποιήσει ένα μεγάλο εύρος ακροατών. Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ καλή επιλογή στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Ακούστε το οπωσδήποτε!