Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/11/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

Audio Physic Classic 20

Audio Physic Classic 20

Η σειρά Classic παρουσιάστηκε στο εφετινό Μόναχο από την Audio Physic και η αλήθεια είναι ότι το Classic 20 είναι από τα πλέον εντυπωσιακά ηχεία της δοκιμής (και το ακριβότερο, επίσης). Είναι μια σχεδίαση τριών δρόμων, τριών μεγαφώνων με το επτάιντσο γούφερ και τις δύο οπές εκτόνωσης του bass reflex τοποθετημένα πλευρικά και καλυμμένα πίσω από ένα προστατευτικό, επιλογή που επιτρέπει στην εταιρία να διατηρήσει το πλάτος της καμπίνας μικρό. Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ SD, μαλακού θόλου 1.2 ιντσών και η περιοχή των μεσαίων από μια μονάδα 5.9 ιντσών.
H καμπίνα του Classic 20 είναι ιδιαίτερα προσεγμένη (το ηχείο διατίθεται σε μαύρο και λευκό χρώμα) με συνδυασμό ματ και γυαλιστερών επιφανειών που προσφέρουν, ασφαλώς, ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην περιοχή γύρω από τα μεγάφωνα. Εκτός του αποσβεστικού υλικού γύρω από το τουίτερ υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενός κλασικού προστατευτικού πλέγματος και μιας σκληρής επιφάνειας μεταξύ των οποίων ο χρήστης μπορεί να επιλέξει. Η στήριξη του ηχείου γίνεται μέσω τεσσάρων ρυθμιζόμενων ακίδων και μιας μικρής βάσης, ενώ οι ακροδέκτες σύνδεσης με τα ηχεία είναι πολύ καλής ποιότητας (WBT nextgen) χωρίς, πάντως, να προβλέπεται διπλοκαλωδίωση.

Μετρήσεις

Η απόκριση συχνότητας του Classic 20 χαρακτηρίζεται από ομαλή μεσαία περιοχή και ήπια αυξητική τάση στις υψηλές συχνότητες καθώς και από μια σταδιακή μείωση της ευαισθησίας μεταξύ 100Hz και 500Hz την οποία (προς τα κάτω) ακολουθεί μια τυπική συμπεριφορά έμφασης στις χαμηλές συχνότητες με κέντρο τα 70Hz και μέγιστη τιμή τα 4dBr. Με βάση την συγκεκριμένη καμπύλη, η ευαισθησία του ηχείου υπολογίστηκε στα 85.1dBSPL. Αρκετά ενδιαφέρουσα, εδώ, είναι και η συμπεριφορά του Audio Physic εκτός άξονα. Η σύγκριση των σχετικών καμπύλων (επί του άξονα και μέσης απόκρισης εκτός άξονα) δείχνει μικρή πτώση της ευαισθησίας στις πολύ υψηλές συχνότητες, άνω των 10kHz χωρίς άλλες αλλαγές στην συμπεριφορά, εύρημα το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως καλή απόδοση ακόμη και για θέσεις ακρόασης εκτός της ιδανικής. Με βάση τα σημεία -3dB, το εύρος του ηχείου είναι 44Hz-22.1kHz, με το Classic 20 να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον τομέα αυτό μετά το PMC GB1i.
Η ανηχοϊκή απόκριση αναδεικνύει μια σειρά συντονισμών στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (πάνω από τα 6kHz) σημαντικότεροι των οποίων είναι αυτοί που εντοπίζονται στα 6.9kHz (Q=7.7, πλάτος 2.8dBr), στα 10.2kHz (Q=20.4, πλάτος 4.1dBr), στα 11.6kHz (Q=9.7, πλάτος 4.2dBr) και στα 13.2kHz (Q=9.4, πλάτος 2.9dBr). Μεγάλο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο διάγραμμα έχει, ακόμη, η συμπεριφορά του προστατευτικού πλέγματος. Αυτό, στην περίπτωση του Classic 20 αντικαθιστά ολόκληρη την μπροστινή επιφάνεια που βρίσκεται γύρω από τις μονάδες η οποία απομακρύνεται από το ηχείο και φαίνεται ότι αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή καθώς εξομαλύνει μια σειρά από μικρούς συντονισμούς που κάνουν την εμφάνισή τους από τα 2kHz και πάνω, με τίμημα μια μείωση της ευαισθησία κατά 1dB, περίπου. Με βάση αυτά, ο καλύτερος τρόπος ακρόασης είναι με το προστατευτικό πλέγμα και όχι με την σκληρή επιφάνεια που αποτελεί την εναλλακτική λύση.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (κόκκινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (Listening Window, πράσινη καμπύλη).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 2m, με και χωρίς το προστατευτικό πλέγμα των μεγαφώνων (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως)

Ως φορτίο, το Classic 20 κινείται στο όριο του συνηθισμένου για την κατηγορία αυτή, με βάση τα όσα είδαμε στην δοκιμή. Η ελάχιστη αντίστασή του είναι 4.4Ω, λίγο κάτω από τον μέσο όρο της δοκιμής και η διακύμανσή της, αρκετά μικρή, στα 23.8Ω. Λίγο μεγαλύτερη διακύμανση φαίνεται να χαρακτηρίζει την φάση στις χαμηλές συχνότητες η οποία κυμαίνεται μέσα σε μια περιοχή 99 μοιρών περίπου (από +45 μέχρι -54 μοίρες).
Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων χαρακτηρίζεται από δύο έντονους συντονισμούς. Ο ένας βρίσκεται γύρω από τα 2.9kHz και έχει χρόνο απόσβεσης 2mS περίπου, ενώ ο δεύτερος, με κέντρο τα 7.8kHz έχει χρόνο, κατά τα φαινόμενα, σημαντικά μεγαλύτερο του διαθέσιμου για παρατήρηση από το παράθυρο της ανηχοϊκής μέτρησης. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων μπορεί κανείς να απομονώσει μια σειρά από συντονισμούς με πολύ μικρότερους χρόνους απόσβεσης, σημαντικότεροι των οποίων είναι αυτός στα 10.4kHz (με χρόνο απόσβεσης 1.2mS) και στα 13.3kHz (1mS).

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

H βηματική απόκριση δείχνει ένα αρκετά γρήγορο σύστημα (οι χρόνοι ανόδου για το τουίτερ, το μιντ/γούφερ και το γούφερ είναι 0.036, 0.084 και 0.334mS αντιστοίχως) με την μετάβαση από το τουίτερ στο μιντ να γίνεται εξαιρετικά ομαλά (το τουίτερ φαίνεται να λειτουργεί με αντεστραμμένη φάση) ενώ η μετάβαση από το μιντ στο γούφερ “φαίνεται” λίγο περισσότερο στην εξέλιξη της καμπύλης, η οποία στην φάση της απόσβεσης έχει μικρές μόνο διακυμάνσεις. Η χρονική διαφορά στην μεταξύ τουίτερ και γούφερ είναι λίγο μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δοκιμής, στα 0.298mS.
Η ακτινοβολία του Classic 20 στον χώρο είναι τυπικώς ομαλή με μικρές ασυνέχειες όσον αφορά την ευαισθησία εκτός άξονα στην περιοχή των 4kHz και των 8kHz κάτι που φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα. Στις πολύ υψηλές συχνότητες γίνεται έντονα κατευθυντικό, έχοντας τον υψηλότερο δείκτη κατευθυντικότητας της δοκιμής (10.5dB) και την στενότερη γωνία -6dB, 42.7 μοίρες γεγονός που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η στροφή των ηχείων προς τον ακροατή. Ο αντίστοιχος λοβός πάντως είναι πολύ ομαλός χωρίς ίχνη beaming.

Thumbnail Thumbnail

Βηματική απόκριση

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)

Η μέτρηση των επιταχύνσεων της μπάφλας έγινε με τον σχετικό αισθητήρα προσαρμοσμένο στην σκληρή επιφάνεια που μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτήν. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλές επιταχύνσεις και αντίστοιχοι συντονισμοί στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, μέχρι τα 2kHz περίπου και μια σειρά από υψηλότερες τιμές μεταξύ 6kHz και 7kHz, όπου μετρήθηκαν 18.6, 21.6 και 17.1dBm/sec2 στα 3.3, 5 και 6.7kHz αντιστοίχως. Ατυχώς, δεν έγιναν μετρήσεις στην καμπίνα πίσω από την επιφάνεια αυτή, ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση, αλλά η υποψία παραμένει: Ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιεί κανείς το Classic 20 με την συμβατική του σίτα.

Thumbnail

Επιταχύνσεις της μπάφλας του ηχείου. 0dBm/sec2: 1μm/sec2

Audio Physic Classic 20

Ακουστικές Εντυπώσεις

Η αρχική εντύπωση που δημιουργεί το Classic 20 είναι αυτή ενός ηχείου που γεμίζει τον χώρο με άνεση και δημιουργεί μια μεγάλη σε διαστάσεις εικόνα που εστιάζεται σε σωστή απόσταση από τον ακροατή δημιουργώντας του μια ήπια, θετική αίσθηση εγγύτητας. Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο και αρκετά λεπτομερές με σαφείς τις θέσεις των μεμονωμένων ηχητικών πηγών τόσο στον οριζόντιο άξονα που ενώνει τα δύο ηχεία όσο και στον άξονα του βάθους αν και είναι σαφής η πρόθεση της Audio Physic να παρουσιάσει ένα προϊόν με χαρακτήρα που απευθύνεται στον μουσικόφιλο, μάλλον, παρά στον κυνηγό της απόλυτης ακρίβειας.
Το ηχείο κατεβαίνει με άνεση χαμηλά, έχει σωστό όγκο που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χωρίς υπερβολές και πολύ καλό έλεγχο, με αποτέλεσμα να μπορεί να αποδώσει τα δέοντα ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες. Ο χαρακτήρας αυτός το κάνει κατάλληλο ακόμη και για μεγαλύτερους χώρους και ακροάσεις από αναλόγως μεγαλύτερη απόσταση και γίνεται ακόμη περισσότερο ευδιάκριτος στην αναπαραγωγή των ρυθμικών μερών που είναι ξεκούραστα, ευχάριστα και αποπνέουν μια άνεση στην περιγραφή που θα ενθουσιάσει τους μετριοπαθείς ακροατές αλλά ίσως αφήσει λίγο ανικανοποίητους όσους αναζητούν κάτι πιο δυναμικό, ειδικά σε “ηλεκτρικά” ακούσματα.
Η μεσαία περιοχή είναι από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του ηχείου και ενισχύει την εντύπωση της ήπιας και ξεκούραστης αίσθησης. Έργα με έντονο περιεχόμενο στην περιοχή αυτή ακούστηκαν αρκετά κοντινά, τόσο ώστε να απορροφήσουν την προσοχή του ακροατή χωρίς να του επιβληθούν και οι φωνές αποδόθηκαν με ακρίβεια στην θέση, την κίνηση και την τονικότητα, χαρακτηριστικά που θα κάνουν το ηχείο ιδιαίτερα συμπαθές στους φίλους της συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας και της χορωδίας.
Ψηλά το ηχείο ικανοποιεί με την αίσθηση της έκτασης που προσφέρει και διατηρεί, σαφώς, τον ξεκούραστο και ευχάριστο χαρακτήρα του. Από πλευράς χρονικών χαρακτηριστικών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, όντας γρήγορο στα μέτωπα και ελάχιστα υπερβολικό όσον αφορά την ταχύτητα απόσβεσης, χαρακτηριστικό που μειώνει κάπως την αίσθηση του αρμονικού πλούτου και του δίνει έναν αυστηρό χαρακτήρα.

Τελικώς...

... αυτό που το Classic 20 κερδίζει, χωρίς αμφιβολία, ως πρώτη εντύπωση με την προσεγμένη και ενδιαφέρουσα αισθητική του το διατηρεί και με την ηχητική του απόδοση. Πρόκειται για ένα ξεκούραστο, ευχάριστο ηχείο, αρκετά ακριβές και επαρκώς δυναμικό χαμηλά με προσεγμένη μεσαία περιοχή και καλές δυνατότητες ψηλά που μπορεί να δημιουργήσει υψηλές στάθμες και να καλύψει ακόμη και έναν μεγάλο χώρο, απευθυνόμενο στον μουσικόφιλο με ποιοτικές ανησυχίες.

Τιμή: € 2.290,-

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.orpheusaudio.gr/, http://www.audiophysic.de/

Audio Physic Classic 20
Audio Physic Classic 20