Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/04/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ – USB/DAC

Hegel H70

Thumbnail_φωτο

Για τις ανάγκες της ακουστικής εκτίμησης, ο H70 αντικατέστησε τους συνήθεις ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ATC SCM-50PSL. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε σε ένα μέρος των ακροάσεων το ζευγάρι P70/D70 της Teac Esoteric (με το transport ρυθμισμένο σε upsampling 4x και σύνδεση μέσω διπλού AES και καλωδίων Nirvana DC-110). Επίσης, ένα μέρος των ακροάσεων πραγματοποιήθηκε μέσω υπολογιστή, οπότε χρησιμοποιήθηκε η θύρα USB του ενισχυτή. Η σύνδεση στην περίπτωση αυτή γίνεται πολύ απλά, χωρίς την ανάγκη driver.
H γενική εικόνα που δημιουργεί ο ενισχυτής, από την πρώτη στιγμή, είναι αυτή ενός ευγενικού χαρακτήρα ο οποίος προκαλεί για μακρόχρονη ακρόαση, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να κουράσει με υπερβολές ή άλλες αποκλίσεις, σε καμία περίπτωση. Ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι κάθεται σε κάποια απόσταση από την υποθετική σκηνή η οποία εστιάζεται με αρκετή σαφήνεια μεταξύ των ηχείων και έχει καλή λεπτομέρεια στον οριζόντιο άξονα καθώς επίσης και αρκετή αίσθηση του βάθους. Αν και η ισχύς του H70 δεν είναι υψηλή, εν τούτοις αποδείχθηκε απολύτως ικανός να χειριστεί τα σχετικώς αναίσθητα ηχεία αναφοράς και να δημιουργήσει στάθμες που ικανοποίησαν, χωρίς να φαίνεται ότι αγγίζει τα όρια του. Αυτό σημαίνει ότι είναι απολύτως κατάλληλος για μικρούς χώρους, ανεξαρτήτως του ηχείου που θα κληθεί να οδηγήσει και επαρκής για μέτριους χώρους, αν η ευαισθησία του ηχείου βοηθάει κάπως, βρίσκεται δηλαδή κοντά ή ακόμη καλύτερα πάνω από τα 90dBSPL/w/m. Κοντά και πάνω από το όριο της υπερφόρτωσης ο Hegel αλλάζει την συμπεριφορά του με σχετικώς ήπιο τρόπο, εμφανίζοντας σαφή ίχνη συμπίεσης που θα προειδοποιήσουν τον χρήστη να μειώσει την στάθμη αναλόγως.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Στο φάσμα, η εντύπωση που δημιουργείται είναι αυτή της ισορροπίας, με κάποια ίχνη... αυτοσυγκράτησης στις πολύ χαμηλές συχνότητες χαρακτηριστικό που δεν φαίνεται να επηρεάζει τον όγκο των μεγάλων εγχόρδων της ορχήστρας και, οπωσδήποτε, καθόλου το ρυθμικό μέρος του προγράμματος το οποίο αποδόθηκε με έναν καλό συνδυασμό ταχύτητας και όγκου, αλλά φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις όταν το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακραίους ήχους συνθ, όπως είναι για παράδειγμα πολλά σάουντρακ. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια και είναι αυτή που δίνει τον ευχάριστο και ξεκούραστο χαρακτήρα στον οποίο αναφέρθηκα στην αρχή της ενότητας αυτής. Έγχορδα, πνευστά και φωνές αποδίδονται στη σωστή τους κλίμακα και αν κάποιος αρέσκεται σε μεγάλα χορωδιακά ή ορχηστρικά έργα, ο Hegel θα βρεθεί στο στοιχείο του, αποδίδοντας άνετα την δομή της κάθε σύνθεσης και, ίσως, επεμβαίνοντας διακριτικά σε κάποιες σκληρές ηχογραφήσεις, αποκλίνοντας, ενίοτε, από την απόλυτη ουδετερότητα και αφήνοντας να διαφανεί ένας προσεκτικά υπολογισμένος χαρακτήρας. Η ανώτερη περιοχή του φάσματος ακολουθεί παρόμοια λογική. Διαθέτει έκταση και έχει δυνατότητες για απόδοση μικρολεπτομερειών που θα κάνουν το άκουσμα ακριβές και ενδιαφέρον, διατηρώντας παράλληλα έναν ήπιο χαρακτήρα (που φαίνεται στα ελαφρώς αργά μέτωπα των μικρών μεταλλικών κρουστών, που έχουν ωστόσο, άψογο σώμα και αποσβέσεις).
Χρησιμοποιώντας το ψηφιακό μέρος του ενισχυτή, τα πράγματα σε ότι αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά, τα οποία ήδη περιέγραψα, δεν αλλάζουν. Ο H70 αποδείχθηκε απόλυτα ικανός να αναδείξει την ποιότητα καλών ψηφιακών αρχείων και μπορεί να αποτελέσει μια καλή αναβάθμιση σε ένα μέτριο cd player καθώς το ψηφιακό πακέτο που υποστηρίζει τις εισόδους S/PDIF (AK4115/PCM1754) φαίνεται ότι στέκεται με άνεση στο ύψος των περιστάσεων.

Τελικώς...

… αν αναζητάτε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή με λογική τιμή, καλές δυνατότητες οδήγησης, και ένα πλήρες πακέτο εισόδων (το οποίο περιλαμβάνει και ένα πλήρες USB/DAC) η Hegel με τον H70 έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Η συσκευή έχει όλα τα παραπάνω και τα συνδυάζει με καλή ποιότητα κατασκευής και καλό ήχο. Πρόκειται για ένα ενισχυτή επάνω στον οποίο μπορεί να χτιστεί ένα ποιοτικό μικρό σύστημα, κατάλληλο για όποιον θέλει να ξεκινήσει στο σοβαρό high fidelity αλλά θέλει να το κάνει με μετρημένα, από οικονομικής άποψης, βήματα.