Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/07/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Hegel HD25

Thumbnail_φωτο

Όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση, ο HD25 ακολουθεί αυτό που θα έλεγε κανείς “πεπατημένη” για την Hegel. Ένα σασί “μισού πλάτους” (210mm), σε μαύρο χρώμα όπου δεσπόζει μια μεγάλη οθόνη ενδείξεων είναι όλο κι όλο αυτό που βλέπει ο χρήστης απέναντί του. Ο μετατροπέας είναι σχεδιασμένος να παραμένει υπό τάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα (οπότε ο διακόπτης βρίσκεται στο πίσω μέρος) και η πρόσοψη δεν περιλαμβάνει κανένα άλλο διακόπτη ή ρυθμιστικό. Αυτό συμβαίνει, καταρχήν, επειδή η συσκευή συνοδεύεται από ένα μικρό (και όχι πολύ όμορφο είναι η αλήθεια) τηλεχειριστήριο από όπου μπορεί κάποιος να επιλέξει είσοδο, να ρυθμίσει την στάθμη, να επιλέξει ψηφιακό φίλτρο και να ενεργοποιήσει το mute από μακρυά.

Φωτογραφία

Η πρόσοψη του HD25 είναι ιδιαίτερα λιτή, με μια μεγάλη οθόνη κεντρικά τοποθετημένη όπου εμφανίζεται η επιλεγμένη είσοδος και η στάθμη (κατά τη ρύθμισή της). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ των εισόδων απλώς κτυπώντας την επιφάνεια δύο φορές.

Ωστόσο, ο HD25 έχει και το “κάτι παραπάνω” σε ότι αφορά το user interface, μια ευαίσθητη στην πίεση πρόσοψη την οποία αρκεί κανείς να κτυπήσει ελαφρά δύο φορές για να κινηθεί από είσοδο σε είσοδο! Ενδιαφέρουσα και επιτυχής άσκηση σε επίπεδο χρηστικότητας. Επίσης η Hegel έχει κρύψει και δύο λειτουργίες οι οποίες ενεργοποιούνται ως δευτερεύουσες από τα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου. Η μια από αυτές είναι η δυνατότητα σβησίματος της οθόνης (για να μην ενοχλεί σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό) και η δεύτερη η δυνατότητα στιγμιαίας απεικόνισης του sample rate στο οποίο έχει κλειδώσει η είσοδος.

Φωτογραφία

Όλοι οι χειρισμοί γίνονται και από το μικρό σε διαστάσεις τηλεχειριστήριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες συσκευές της Hegel (player και ενισχυτές)

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης, ο HD25 προσφέρει τα βασικά, δηλαδή δύο ομοαξονικές και μια οπτική ψηφιακή είσοδο, θύρα USB και αναλογικές εξόδους σε single ended και balanced μορφή. Οι ομοαξονικές είσοδοι είναι υλοποιημένες με συμβατικά βύσματα RCA αλλά η εταιρία αναφέρει ότι το κύκλωμα εισόδου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε η αντίσταση που βλέπει η πηγή και το καλώδιο να είναι η προβλεπόμενη, 75Ω, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες. Αν λείπει κάτι από τον HD25, αυτό είναι μια στοιχειώδης έστω, έξοδος ακουστικών. Αν και προσωπικά σπανίως ακούω με τον τρόπο αυτό, γνωρίζω ότι μια μερίδα ακροατών η οποία έχει τάσεις να αυξάνεται, χρησιμοποιεί ακουστικά και η δυνατότητα αυτή θα τους λείψει.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ομοαξονικές και μια οπτική ψηφιακή είσοδο, θύρα USB και single ended/balanced αναλογικές εξόδους. Ο μικρός διακόπτης επιλέγει μεταξύ των mode λειτουργίας της θύρας USB με την θέση “B” να επιτρέπει streaming μέχρι 32/192.

Φωτογραφία

Το εσωτερικό της συσκευής κρύβει μια τακτική, καλής ποιότητας κατασκευή. Το τροφοδοτικό βασίζεται σε έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και δύο πυκνωτές των 10.000μF που συνδυάζονται με πολλές τοπικές σταθεροποιήσεις.

Το εσωτερικό της συσκευής κρύβει μια προσεγμένη και ενδιαφέρουσα κατασκευή. Τη διαχείριση των δεδομένων που εμφανίζονται στην θύρα USB έχει αναλάβει ένας ειδικός επεξεργαστής της Cmedia o οποίος μπορεί να πραγματοποιήσει ασύγχρονο streaming με sample rates μέχρι τα 32bit/192kHz. Ο μετατροπέας της Hegel μπορεί να λειτουργήσει είτε σε απλό, PnP, ρυθμό χωρίς την ανάγκη εγκατάσταση οδηγού σε περιβάλλον Windows, οπότε ανεβαίνει μέχρι τα 24/96, είτε με την σχετική εγκατάσταση, οπότε μπορεί να υποστηρίξει ρυθμούς μέχρι 192kHz. Η έξοδος του κυκλώματος προς το ψηφιακό interface όπως και οι συμβατικές είσοδοι της συσκευής είναι γαλβανικώς απομονωμένες μέσω μικρών μετασχηματιστών.
Η βασική επεξεργασία του ψηφιακού σήματος στον HD25 πραγματοποιείται μέσω τριών ολοκληρωμένων της Asahi Kasei. Η τριάδα περιλαμβάνει το ψηφιακό interface AK4115, το sample rate converter ΑΚ4127 και, τέλος, τον μετατροπέα ΑΚ4399, ο οποίος λειτουργεί στα 32bit. Από τα τρία αυτά εξαρτήματα αυτό που δημιουργεί κάποια ερωτήματα είναι το SRC. H Hegel δεν αναφέρει πουθενά ότι ο μετατροπέας πραγματοποιεί upsampling των συμβατικών πηγών (και το DAC της AK μπορεί να χειριστεί όλα τα συνήθη sample rates, ούτως η άλλως) επομένως η χρησιμότητα ενός sample rate converter θα μπορούσε να σχετίζεται με το reclocking που η εταιρία φαίνεται να πραγματοποιεί, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες. Η τακτική χρήσης ενός SRC για την μείωση του jitter στο εισερχόμενο ψηφιακό σήμα δεν είναι φυσικά άγνωστη. Η Hegel, τέλος, φαίνεται να έχει εκμεταλλευθεί δύο δυνατότητες του AK4399, την δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης (στην περίπτωση του HD25 αυτή γίνεται σε 100 βήματα, από το τηλεχειριστήριο) καθώς και την δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ψηφιακών φίλτρων από τα οποία το ένα είναι κλασικό και το δεύτερο με μικρότερο pre-ringing.
Το αναλογικό στάδιο του μετατροπέα φαίνεται να είναι ριζικά διαφορετικό για τις balanced και τις single ended εξόδους. Στην περίπτωση των τελευταίων χρησιμοποιείται μια τριάδα τελεστικών ενισχυτών ανά κανάλι (LΜΕ49720) σε ρόλο απομονωτή/αθροιστή των διαφορικών εξόδων του μετατροπέα και παθητικού φίλτρου (γραμμικής φάσης), ενώ το κύκλωμα που οδηγεί το σήμα στις balanced εξόδους περιλαμβάνει τελεστικούς OPA827.
H τροφοδοσία φαίνεται προσεγμένη, με δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και δύο μεγάλους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές των 10.000μF που οδηγούν έναν μεγάλο αριθμό από τοπικές σταθεροποιήσεις.

Κείμενο

Φωτογραφία

Η διαχείριση του σήματος από τη θύρα USB γίνεται από ένα ολοκληρωμένο της Cmedia (στο κέντρο). Αριστερά φαίνεται ο μετασχηματιστής που απομονώνει το στάδιο αυτό από το ψηφιακό interface.

Φωτογραφία

To ψηφιακό μέρος του HD25 περιλαμβάνει το ψηφιακό interface (ΑΚ4115, κάτω δεξιά), το sample rate converter (AK4127) ακριβώς πάνω από το προηγούμενο και τον μετατροπέα ΑΚ4399 (κάτω, στο κέντρο περίπου).

Φωτογραφία

Το αναλογικό στάδιο. Φαίνεται ο ένας από τους τρεις τελεστικούς που οδηγούν τις single ended εξόδους (LME47920, κάτω αριστερά) καθώς και οι τέσσερις τελεστικοί OPA827 για τις balanced εξόδους.