Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/02/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

LAB 12 DAC1 SE

Thumbnail_φωτο

O DAC1 SE σε κερδίζει πολύ εύκολα με την φυσική του παρουσία. Η LAB 12 έχει επιλέξει μια απλή και λιτή σχεδίαση στο σασί, αλλά με κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: Η πρώτη, είναι η βαφή της πρόσοψης (η οποία στην περίπτωση της δοκιμής ήταν η Lexus White, ενώ είναι διαθέσιμα και άλλα χρώματα καθώς και η δυνατότητα custom επιλογών) και η δεύτερη τα δύο στρογγυλά -στυλ ρετρό- όργανα μέτρησης της στάθμης εξόδου. Η ύπαρξη οργάνων σε μια συσκευή της οποίας η στάθμη δεν ρυθμίζεται είναι ίσως υπερβολή, από τεχνικής πλευράς, αλλά αμφιβάλλω ζωηρώς για το αν θα υπάρξουν πολλοί φίλοι της υψηλής πιστότητας που θα διαφωνήσουν με την αισθητική/συμβολική τους αξία. Τα όργανα είναι παραδοσιακά βαθμονομημένα σε VU (Volume Units) και αποτελούν μια καλή ένδειξη για την ένταση (loudness) η οποία αντιστοιχεί στο σήμα, χάρις στην σχετικώς μεγάλη αδράνειά τους (έχουν έναν συντελεστή ολοκλήρωσης μερικές εκατοντάδες mS). Η λύση στο πρόβλημα τού τι θα πρέπει να δείχνει το κάθε όργανο στην περίπτωση του DAC1 δίνεται στη σελίδα των μετρήσεων.

Φωτογραφία

Απλός και λιτός, ο DAC1 SE απέχει, ωστόσο, πολύ από το να θεωρηθεί τετριμμένος από πλευράς εμφάνισης. Η πλήρης απουσία διακοπτών αντισταθμίζεται από τα δύο αναλογικά όργανα μέτρησης της στάθμης (σε VU) και τρία ενδεικτικά LED που ενημερώνουν τον χρήστη για την κατάσταση λειτουργίας της συσκευής.

Οι δυνατότητες του μετατροπέα είναι οι ελάχιστες δυνατές. Αυτό μεταφράζεται σε μια ομοαξονική είσοδο (υλοποιημένη με ένα καλής ποιότητας βύσμα RCA, επίχρυσο με διηλεκτρικό από τεφλόν) και σε ένα ζεύγος αναλογικών, single ended εξόδων (με βύσματα RCA του ίδιου τύπου). Αυτό σημαίνει ότι ο DAC1 δεν έχει διακόπτες για την επιλογή εισόδου παρά μόνο ενδείξεις για την ύπαρξη σήματος στην είσοδο και για το κλείδωμα του ψηφιακού interface στο σήμα αυτό. Ο διακόπτης on/off βρίσκεται στο πίσω μέρος του σασί.

Φωτογραφία

Η μέτρηση VU βασίζεται στην αρκετά μεγάλη αδράνεια του μηχανισμού της βελόνας για να δώσει μια μέση τιμή της στάθμης (με παράθυρο τα 300mS περίπου). Αν αρέσκεστε στις λεπτομέρειες, τα 0dBFS αντιστοιχούν, στην περίπτωση του DAC1 SE, σε 3.6VU

Φωτογραφία

Από τα τρία LED που υπάρχουν στην πρόσοψη, το ένα ενημερώνει για το On, το δεύτερο για την ύπαρξη ψηφιακού σήματος στην είσοδο και το τρίτο για το κλείδωμα του interface. Ο DAC1 SE μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι 24/96.

Στο εσωτερικό του, ο DAC1 SE κρύβει μια ποιοτική κατασκευή. Το κύκλωμα βασίζεται στο ψηφιακό interface DIR9001 της Texas το οποίο διαχειρίζεται το σήμα από την είσοδο S/PDIF μέσω ενός μετασχηματιστή απομόνωσης και οδηγεί οκτώ ολοκληρωμένα μετατροπής d/a TDA1543 της Philips. Με δεδομένο ότι κάθε ολοκληρωμένο περιλαμβάνει δύο κανάλια, ο DAC1 SE χρησιμοποιεί 8 dac ανά κανάλι σε παράλληλη τοπολογία, μια διαδεδομένη τεχνική η οποία βελτιώνει την γραμμικότητα του συστήματος. Στην περίπτωση της έκδοσης SE, τα ολοκληρωμένα που θα χρησιμοποιηθούν υπόκεινται σε κάποια διαδικασία επιλογής, ούτως ώστε να εξασφαλίζονται μικρές ανοχές. Το αναλογικό στάδιο που ακολουθεί τους μετατροπείς της Philips βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο (στην περίπτωση της έκδοσης SE πρόκειται για μια E88CC “Special Quality” της Philips). Τα παθητικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται είναι πολύ καλής ποιότητας, με αντιστάσεις Dale 1%, αντιστάσεις Allen Bradley (στο αναλογικό στάδιο) και πυκνωτές σύζευξης Mundorf MCap ZN οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε η ίδια η Lab12 θα αλλάξουν σε Jantzen Superior-Z στα νεότερα κομμάτια. Το τροφοδοτικό φαίνεται προσεγμένο και περιλαμβάνει διαφορετικούς κλάδους για τα ψηφιακά κυκλώματα, το κομμάτι των μετατροπέων d/a και την αναλογική έξοδο με τοπικές σταθεροποιήσεις.

Φωτογραφία

Βύσματα RCA πολύ καλής ποιότητας (επίχρυσα με διηλεκτρικό τεφλόν) χρησιμοποιούνται τόσο στην ψηφιακή είσοδο όσο και στις αναλογικές εξόδους. Η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι η έκδοση SE θα περιλαμβάνει και θύρα USB με δυνατότητα ασύγχρονου streaming.

Η γενική ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή με το μοντέλο SE να είναι πιο προσεγμένο σε θέματα κραδασμών (με ελαστική ανάρτηση του κυκλώματος και χρήση καλύτερης ποιότητας αποσβεστικού υλικού στο σασί) και να χρησιμοποιεί τρία σημεία στήριξης από κώνους εβένου. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η LAB 12 ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξοπλίσει τον DAC1 SE με θύρα USB η οποία θα επιτρέπει το ασύγχρονο streaming με sample rates 24bit/96kHz, μια αναβάθμιση η οποία φαίνεται απαραίτητη αν και παραμένει το ερώτημα σχετικά με το τι επιπτώσεις θα έχει στην αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης η χρήση ενός μετατροπέα ο οποίος πραγματοποιεί αποκοπή των οκτώ τελευταίων ψηφίων (LSBs) της 24μπιτης λέξης.

Φωτογραφία

H κατασκευή του DAC1 SE είναι πολύ πειθαρχημένη, με μικρή ποσότητα καλωδιώσεων (εδώ φαίνεται το ομοαξονικό καλώδιο της ψηφιακής εισόδου). Αριστερά διακρίνεται το αναλογικό στάδιο (κάτω) και το ψηφιακό interface (επάνω), στο μέσον τα οκτώ TDA1543 και δεξιά τα τροφοδοτικά της συσκευής.

Φωτογραφία

Υπάρχουν τέσσερα τροφοδοτικά και πολλαπλές σταθεροποιήσεις, κάποιες μάλιστα δύο σταδίων.

Φωτογραφία

Η μετατροπή d/a γίνεται με οκτώ TDA1543 των οποίων προηγείται ένα DIR9001 (κάτω αριστερά). To πολύστροφο τρίμερ ακριβώς πάνω από τα TDA ρυθμίζει, κατά πάσα πιθανότητα, την τάση αναφοράς τους.

Φωτογραφία

Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο (στην περίπτωση του DAC1 SE μια Philips Special Quality). Οι πυκνωτές σύζευξης είναι της Mundorf (η LAB 12 θα αλλάξει αυτό εξάρτημα σε Jantzen Superior-Ζ) και οι αντιστάσεις άνθρακα της Allen Bradley.