Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 31/05/2011

flag
english
abstract

UNIVERSAL DISC PLAYER

Labtek Aurora

Thumbnail_φωτο

Η δοκιμή του Aurora περιέλαβε δύο στάδια. Κατ΄ αρχήν το χρησιμοποιήσαμε ως συμβατικό DVD player, συνδεδεμένο -μέσω HDMI- με μια τηλεόρασης 37 ιντσών και ένα soundbar μέσω της δικαναλικής εξόδου. Η εικόνα του μας φάνηκε πολύ καλή, με σωστά χρώματα και σαφή περιγράμματα με τις σκηνές που περιλαμβάνουν έντονη κίνηση να αποδίδονται, επίσης, πολύ καλά ακόμη και με το upscaling στις 1080 γραμμές. Τα τεχνουργήματα από τους αλγόριθμους επεξεργασίας του σήματος εικόνας ήταν ελάχιστα και είναι σαφές ότι το Aurora δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε επίπεδο εικόνας από ένα καλό dvd player της αγοράς. Φυσικά και με δεδομένη την τιμή του, δεν είναι αυτός ο λόγος που θα το αγοράσει κανείς. Η βασική αξιολόγηση του player της Labtek έγινε όταν αυτό αντικατέστησε το Esoteric P70/D70 στο γνωστό σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Οι ακροάσεις περιέλαβαν τόσο συμβατικά CD όσο και SA-CD.

Φωτογραφία

H πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το Aurora είναι αυτό μιας ιδιαίτερα ξεκούραστης πηγής, η οποία δημιουργεί μια αίσθηση εγγύτητας, είναι φωτεινή και ευχάριστη και γενικώς έχει έναν χαρακτήρα προσεκτικά διαλεγμένο, ώστε να προσελκύει τον ακροατή ενώ παράλληλα σέβεται το υλικό και δεν επιβάλλεται, ως άποψη, στον χώρο.
Με καλή έκταση χαμηλά, καταφέρνει με τον σωστό έλεγχο και τον απαραίτητο όγκο να γίνει επιβλητικό, όταν το πρόγραμμα το επιβάλλει, ενώ οι λεπτομέρειες είναι άφθονες και δημιουργούν μια σωστή, ζωντανή αίσθηση κατά τις ακροάσεις. Όργανα όπως το πιάνο, ακούστηκαν επαρκώς λαμπερά, λίγο πιο μαλακά από όσο έχω συνηθίσει από το player αναφοράς, ίσως πιο ξεκούραστα και με μεγαλύτερη ανοχή σε παραγωγές των πρώτων δεκαετιών του ψηφιακού ήχου οι οποίες ενίοτε είναι σκληρές, έως και δυσάρεστες. Η μεσαία περιοχή, τα έγχορδα και οι φωνές, περιγράφονται με πολύ καλό τρόπο, καθώς μπαίνει στην εξίσωση η αίσθηση της εγγύτητας που αναφέρθηκε στην αρχή. Η χορωδία εστιάζεται σχετικώς κοντά στον οριζόντιο άξονα είναι αρκούντως αμφιθεατρική και με πολύ καλή ανάλυση. Ο ακροατής μπορεί άνετα να επιλέξει μια μελωδική ή ρυθμική γραμμή της σύνθεσης καιν να την παρακολουθήσει χωρίς να καταβάλλει κόπο και, όπως συνέβη και στις χαμηλές συχνότητες, η μικρολεπτομέρεια που δίνει έμφαση στην αίσθηση του χώρου είναι πάντα παρούσα. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων πήρα καλή έκταση, ευχάριστη και φωτεινή αίσθηση με καλές αποσβέσεις και, πάντοτε, αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που τράβηξε την προσοχή μου από την πρώτη στιγμή. Οι ακροάσεις μπορούν να συνεχιστούν επί μακρόν, χωρίς ίχνη κόπωσης, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Το Aurora δεν θα σας κουράσει ποτέ.
Σε ρυθμό SA-CD, γίνεται σαφές ότι η αρχιτεκτονική που έχουν επιλέξει οι Ιταλοί στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Το player μετέφερε με χαρακτηριστική άνεση τον ιδιαίτερο αέρα, την λεπτομέρεια χαμηλά και κυρίως τις αέρινες υψηλές συχνότητες που είναι χαρακτηριστικές της υψηλής ανάλυσης, μαζί με ένα soundstage που συχνά μας εξέπληξε και μας υποχρέωσε να απορροφηθούμε στην ακρόαση, μπαίνοντας κυριολεκτικά μέσα στην εικόνα. Αν έχετε μια καλή συλλογή από SA-CD θα μπορέσετε να την αξιοποιήσετε και με το παραπάνω.

Τελικώς...

... το Aurora είναι ένα καλοφτιαγμένο με προσεγμένη αισθητική universal player το οποίο θα σας βοηθήσει να εκμεταλλευθείτε στο έπακρο τη συλλογή σας από ψηφιακούς δίσκους, ο,τι και αν περιλαμβάνουν αυτοί. Αποδίδει καλά ως πηγή εικόνας και οι επιλογές των Ιταλών της Labtek στο κομμάτι του ήχου με το λαμπάτο buffer στην έξοδο, το κάνουν να ξεχωρίζει ως πηγή ψηφιακού ήχου σε σχέση με άλλες τυποποιημένες προτάσεις. Αν μια μεικτή συσκευή αυτού του είδους είναι μέσα στα σχέδιά σας και ψάχνετε για κάτι που πραγματικά ξεχωρίζει, δείτε το και ακούστε το από κοντά γιατί αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε DSD και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με δύο plug-ins, ένα για την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων DSD και ένα για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 170MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Labtek Aurora (αναλογικές έξοδοι)
  2. Player αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70)