Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/12/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: LINN MAJIK CD PLAYER, MAJIK KONTROL, MAJIK 2100...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΣΥΣΤΗΜΑ CD PLAYER/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗ/ΤΕΛΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Linn Majik CD player/ Majik Kontrol/Majik 2100

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το σύστημα είναι απολύτως εύκολο στο αρχικό του στήσιμο και η Linn προσφέρει στην συσκευασία κάθε συσκευής και ένα καλής ποιότητας καλώδιο σύνδεσης, ώστε να κάνει την ζωή του χρήστη ακόμη πιο εύκολη. Το Majik αντικατέστησε την πηγή και τα ενισχυτικά αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70, προενισχυτής Melos Plus, Parasound HCA3500) και οδήγησε το σύστημα των Eros της Audio Spectrum με το παθητικό υπογούφερ.
Το σύστημα προσφέρει, όπως ήδη αναφέρθηκε μια εκτεταμένη σειρά ρυθμίσεων από τις οποίες επέλεξα αυτήν της ρυθμιζόμενης ευαισθησίας, προκειμένου να διαπιστώσω και στην πράξη ότι η πρόσβαση και η χρήση στο μενού είναι απλή (αν και πρέπει να κάθεσαι κοντά στις συσκευές για να βλέπεις την οθόνη). Το αποτέλεσμα ήταν ένας προενισχυτής που διατηρούσε σταθερή τη στάθμη μεταξύ των διάφορων πηγών με πολύ λίγη δουλειά.
Παρά την σχετικά μικρή ονομαστική του ισχύ, ο τελικός ενισχυτής αποδείχθηκε πέραν πάσης προσδοκίας ικανός να δημιουργήσει υψηλές στάθμες σε έναν μέτριο χώρο ακρόασης και φάνηκε να φτάνει στο όριο του δύσκολα και όταν το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς την ενέργεια που απαιτείται, κάτι που δείχνει ότι πράγματι, το διακοπτικό τροφοδοτικό της Linn κάνει καλή δουλειά, χωρίς να χρειάζεται μεγάλο όγκο και βάρος.
Παρά τις καθαρές σχεδιαστικές τους γραμμές, τα περιβλήματα της σειράς Majik έχουν αρκετή δουλειά όσον αφορά το design. Αρκεί να δώσεις την απαραίτητη προσοχή στη λεπτομέρεια.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η συνολική αίσθηση κατά την διάρκεια των ακροάσεων ήταν αυτή του ισορροπημένου χαρακτήρα, με μοναδική παρατήρηση τις -ίσως- κάπως ταχύτερες αποσβέσεις στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων με όργανα όπως το βιμπράφωνο και το τρίγωνο της συμφωνικής ορχήστρας να σβήνουν πιο γρήγορα από ότι έχω συνηθίσει. Το CD player φαίνεται να διαχειρίζεται με μεγάλο σεβασμό την πληροφορία που υπάρχει στο δίσκο και ό,τι άκουσα από το υλικό αναφοράς είχε άφθονες λεπτομέρειες, πολύ καλή παρουσία και εικόνα με πολύ καλό βάθος και κίνηση. Ο ακροατής “τοποθετείται” σχετικώς κοντά στην υποθετική σκηνή και έχει μια αμφιθεατρική εικόνα όσων λαμβάνουν χώρα σε αυτήν, με καλό βάθος και δυνατότητα περιγραφής των λεπτομερειών, επίδοση η οποία πιθανότητα θα πρέπει να αποδοθεί στο ρυθμιστικό στάθμης του προενισχυτή το οποίο υπόσχεται -μάλλον- μεγαλύτερη ακρίβεια και ομοιότητα μεταξύ των καναλιών από ό,τι μπορεί να υποσχεθεί ένα κλασικό ποτενσιόμετρο, τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορία τιμής. Ο θόρυβος του συστήματος είναι πολύ χαμηλός με αποτέλεσμα η δυναμική περιοχή και η περιγραφή δύσκολων έργων με μεγάλες διακυμάνσεις να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Χαμηλός είναι και ο θόρυβος στην είσοδο της φωνογραφικής κεφαλής την οποία, είναι η αλήθεια, δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω όπως θα ήθελα ελλείψει μιας κορυφαίας κεφαλής mm (επιστράτευσα ένα Thorens TD166/TP63 με μια παλαιότατη Goldring Eroica, απλώς για να έχω μια αίσθηση για την αντίστοιχη είσοδο, αίσθηση η οποία ήταν πολύ καλή -με δεδομένες τις συνθήκες).
Ελάχιστοι διακόπτες για τους πολύ βασικούς χειρισμούς. Οι Σκωτσέζοι τοποθέτησαν το Eject αριστερά και το Power δεξιά...
Η δοκιμή συνεχίστηκε με τα μέλη του συστήματος να διαχωρίζονται και να αντικαθιστούν ξεχωριστά τις συσκευές αναφοράς σε μια προσπάθεια αξιολόγησής τους και σε μεμονωμένη βάση, αφού είναι πολύ πιθανόν το να θελήσει κανείς να αποκτήσει μόνο ένα από τα μέλη της σειράς Majik. Το CD player, συγκρινόμενο με το P70/D70 ακούστηκε ιδιαίτερα λεπτομερές (επιβεβαιώνοντας την αρχική αίσθηση) με καλό ρυθμό και όγκο χαμηλά, αλλά το upsampling του Esoteric έκανε σαφώς τη διαφορά, ιδιαίτερα στις λεπτομέρειες των χαμηλών συχνοτήτων. Είναι αλήθεια ότι η Linn δεν δίνει πληροφορίες για το DSP που χρησιμοποιεί, αλλά αν κάποιος με υποχρέωνε να στοιχηματίσω, θα έλεγα -με βάση τον ήχο- και πάντα σε άμεση σύγκριση με το player αναφοράς, ότι δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο upsampling στο δρόμο του σήματος. Ο Kontrol πλησίασε πολύ κοντά στον Melos ξεπερνώντας τον με άνεση σε θέματα θορύβου αλλά χάνοντας στην συνολική αίσθηση και στο ειδικό βάρος της παρουσίας στον χώρο, ενώ ο τελικός ενισχυτής, χωρίς να έχει τα περιθώρια του HCA3500 συνεργάστηκε απροβλημάτιστα με τον προενισχυτή και δεν διαφοροποίησε την συμπεριφορά του σε σχέση με τις αρχικές μου παρατηρήσεις, επιτυγχάνοντας αρκετά υψηλές στάθμες πριν αγγίξει τα όριά του.
Η τελευταία δοκιμή, αφορούσε το mp3 decoding του player. Η δημοσιογραφική διαστροφή, εδώ, είχε καλλιεργήσει την υποψία ότι οι Σκωτσέζοι θα είχαν παραμελήσει αυτό το κομμάτι σνομπάροντάς το, αλλά, τα γεγονότα απέδειξαν το αντίθετο. Όχι μόνο ο επεξεργαστής Vibrato φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά του, με αποτέλεσμα τα σωστά κωδικοποιημένα αρχεία να έχουν μια πολύ αξιοπρεπή (έως και audiophile -θα έλεγα...) παρουσία, αλλά και το user interface δουλεύει άψογα κάνοντας την περιήγηση στον δίσκο και στα folders που έχει αυτός, μια εύκολη υπόθεση (κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο).
Τελικώς...
...παρά το γεγονός ότι τα concept συστήματα έχουν μια τάση να βρίσκονται σε μια μεσαία κατηγορία τιμής, αυτή η τριάδα της σειράς Majik απέχει αρκετά από τα να θεωρηθεί χαμηλού κόστους. Ωστόσο, και οι τρεις συσκευές είναι καλοσχεδιασμένες, με άφθονες δυνατότητες (στην πραγματικότητα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να λείπει) και ενδιαφέρουσα κυκλωματική δομή, στοιχεία τα οποία εν τέλει φαίνεται να οδηγούν και στο ζητούμενο: Μια πολύ καλή ηχητική απόδοση (ως σύστημα αλλά και ως μεμονωμένες συσκευές) η οποία συμβαδίζει απολύτως με τις τιμές και (βεβαίως) το όνομα. Αν ψάχνετε για ένα πλήρες πακέτο με πολύ καλό ήχο και άψογη “εσωτερική” συνεργασία μεταξύ πηγών και ενισχυτών, τότε το Majik είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr