Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/10/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: SA-CD PLAYER/ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ MAGNATA MCD 850/MA 800...

SITE MAP


REVIEW

SA-CD PLAYER/ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Magnat MCD 850/MA 800

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το ζευγάρι MCD 850/MA 800 αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Line, Parasound HCA3500) καθώς και την πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70 σε σύνδεση διπλού AES-3 με καλώδια Nordost Valhalla Digital) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ATC SCM50 PSL. H αλήθεια είναι ότι αρχικώς το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί το δεύτερο ηχείο αναφοράς (Audio Spectrum Eros με παθητικό sub) με βάση το ότι -ίσως- το SCM50 έπεφτε βαρύ στον MA 800. Ωστόσο, μια δοκιμή απέδειξε ότι στον μέτριο χώρο ακρόασης, ο ενισχυτής αποδείχθηκε επαρκέστατος και το ATC παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της δοκιμής. Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα ακούγοντας τον συνδυασμό των Magnat ήταν αυτή του ρυθμού. Ξεκαθαρίζω, εδώ, ότι δεν είναι δυνατόν ένα σύστημα να αλλάξει τον πραγματικό ρυθμό ενός ακούσματος, όταν -επομένως- αναφερόμαστε σε “ρυθμικά συστήματα” αναφερόμαστε στην δυνατότητά τους να αναδεικνύουν τον ρυθμό της μουσικής (κάποτε προφανή, κάποτε περισσότερο εσωτερικό) και να σε παρασύρουν σε αυτόν. Αυτό ακριβώς πέτυχαν τα Magnat, από την πρώτη στιγμή, κερδίζοντας πανεύκολα την συμπάθεια όσων έτυχε να τα ακούσουν. Είναι ξεκάθαρα, γρήγορα και περιγραφικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ακουστών χρωματισμών ή αποκλίσεων από την ουδετερότητα. “Λαμπάτος” χαρακτήρας με την γνωστή έννοια του όρου, σαφώς δεν υπάρχει και η ηχητική τους ταυτότητα, κατά τη γνώμη μου, περιλαμβάνει σαφώς το χαρακτηριστικό της ακρίβειας.
Ο ενισχυτής αποδίδει καλά χαμηλά με επαρκές σώμα και καλό έλεγχο, η μεσαία περιοχή είναι ευχάριστη και καθόλου καταπιεστική και οι υψηλές συχνότητες ελάχιστα λαμπρές με καλές λεπτομέρειες. Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί δεν έχουν ασχοληθεί να δώσουν στο σύστημα μια συγκεκριμένη ηχητική ταυτότητα. Η εικόνα που δημιουργείται ανάμεσα στα ηχεία διαθέτει πλούτο πληροφοριών και αέρα, τόσο στη διάσταση του βάθους όσο και του πλάτους. Οι επιδόσεις αυτές δεν είναι φυσικά, τυχαίες. Είναι, μπορεί να πει κανείς, προαπαιτούμενα, από την στιγμή που στο MCD 850 μπορούν να χρησιμοποιηθούν δίσκοι SA-CD οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό περιεχόμενο στα άκρα του φάσματος και ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για staging. Πράγματι, η ουδετερότητα του συστήματος επιβεβαιώνεται από τον τρόπο με τον οποίο ακολουθεί την ποιότητα των δίσκων υψηλής ανάλυσης. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες είναι θεαματικά παρούσες, η περιοχή των υψηλών αποκτά την γνωστή αίσθηση του DSD (καθόλου θεαματική αλλά άκρως περιεκτική, μόλις την συνηθίσεις) και η εικόνα, με δεδομένη μια επιδέξια ηχογράφηση, είναι εντυπωσιακή. Το σύστημα, σε σχέση με τα 1000άρια της Yamaha που δοκίμασα στις αρχές της χρονιάς χάνει “στα σημεία” στις ανώτερη περιοχή, κερδίζει ωστόσο χαμηλά (με καλύτερο όγκο και δύναμη περιγραφής) και στην μεσαία περιοχή, όντας λιγότερο “κοντινό”, ιδιότητα που προσωπικά προτιμώ τις περισσότερες φορές. Η γενική αίσθηση είναι αυτή ενός ξεκούραστου ακούσματος. Μπορείς να ακούσεις σε αρκετά υψηλές στάθμες (ο MA 800 έχει, φυσικά το όριό του, πέρα από αυτό δείχνει μια ήπια δυσαρέσκεια, χωρίς να γίνεται ποτέ ιδιαίτερα ενοχλητικός) και επί αρκετή ώρα χωρίς να κουραστείς αυτό ακριβώς, δηλαδή, που ζητά ο μουσικόφιλος.
Τελικώς...
... δεν κρύβω ότι ο συνδυασμός MCD 850/MA 800 ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Κινούμενος στην κατηγορία κάτω από τα 3.000 ευρώ, προσφέρει πολύ καλό ήχο, συμβατότητα με SA-CD και άνεση σε θέματα στάθμης (με δεδομένο έναν μικρό ή -το πολύ- μέτριο χώρο) σε ένα πακέτο εμφανίσιμο, πλήρες και, εν τέλει, διασκεδαστικό κι ευχάριστο. Προτείνονται ανεπιφύλακτα!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr