Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/10/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΔΕΚΤΗΣ FM MAGNUM DYNALAB MD 109 TRIODE....

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΔΕΚΤΗΣ FM

Magnum Dynalab MD 109 Triode

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

O ΜD 109 παραδίδεται σε ένα πολύ καλής ποιότητας flight case ώστε να μπορεί κανείς να τον μεταφέρει εύκολα και με ασφάλεια. Στο επίπεδο ποιότητας που λειτουργεί απαιτεί βεβαίως μια καλή εξωτερική κεραία και το κομμάτι της δοκιμής μας συνοδευόταν από το μαστίγιο μισού μήκους κύματος (λ/2) MD ST-2 και από ένα “κοντό” 75Ωμο καλώδιο RG59U (η εταιρία προτείνει την χρήση RG6 για καθόδους κεραιών με μήκος μεγαλύτερο από 15 περίπου μέτρα). Το μοναδικό αξεσουάρ που τον συνοδεύει είναι ένα τηλεχειριστήριο το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στις μνήμες και στον συντονισμό, αλλά δεν επιτρέπει τον έλεγχο των άλλων παραμέτρων λήψης (όπως για παράδειγμα την επιλεκτικότητα) κάτι που το θεωρώ μειονέκτημα γιατί κάποιες από τις επιλογές γίνονται “με το αυτί” επομένως πρέπει να κάθεσαι στην θέση ακρόασης.
Ο δέκτης απαιτεί ένα χρόνο κάποιων δευτερολέπτων για να ζεσταθούν οι λυχνίες και στην συνέχεια είναι έτοιμος προς χρήσιν. Αν έχεις συνηθίσει στους κλασικούς “υπεραυτόματους” δέκτες που υπάρχουν στην αγορά, ο MD 109 φαίνεται στην αρχή ιδιαίτερα σπαρτιάτικος. Η κίνηση του από σταθμό σε σταθμό είναι αργή (ή, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αστραπιαία όπως στην περίπτωση των δεκτών με σύνθεση συχνότητας...) αλλά την κατάσταση διορθώνει το ρυθμιστικό συντονισμού το οποίο σε μικρές ταχύτητες περιστροφής γίνεται μικρομετρικό και σε μεγαλύτερες ταχύτητες αποκτά πολύ μεγαλύτερο βήμα. Αν, επίσης, έχετε συνηθίσει σε δέκτες που lockάρουν στην φέρουσα συχνότητα μόνοι τους, θα πρέπει να ξεσυνηθίσετε. Ο συντονισμός γίνεται μόνο με το χέρι (μέχρι να βάλεις τον σταθμό στη μνήμη βεβαίως) και το κέρδος από την διαδικασία αυτή είναι η (κυριολεκτικά τρομακτική) ακρίβεια: Χρησιμοποιώντας το όργανο του συντονισμού μπορείς να “κεντράρεις” στον σταθμό εξαιρετικά άνετα καθώς μικρομετρικά μπορείς να κινηθείς με βήματα των 0.02MHz (όταν το εύρος κάθε καναλιού στα FM είναι 0.2MHz) και τα βήματα αυτά δεν καθορίζονται από το ρυθμιστικό (που είναι συνεχές και όχι βηματικό) αλλά από την κλίμακα του οργάνου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να επιλέξεις θεωρητικώς ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό ενδιάμεσων θέσεων.
To όργανο ένδειξης της στάθμης του σήματος RF. To χειριστήριο που βρίσκεται αριστερά, δεν χρησιμοποιήται καθόλου στην απλή έκδοση FM και είναι ένας μελλοντικός επιλογέας εισόδου. To δεξί αναλογικό όργανο χρησιμεύει για την μικρορύθμιση του συντονισμού η οποία γίνεται με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Το τηλεχειριστήριο είναι καλό αλλά του λείπουν κάποιες δυνατότητες.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η κριτική ενός δέκτη σε τόσο υψηλή κατηγορία τιμής κρύβει, όπως είναι φυσικό μια σημαντική παγίδα: Θα πρέπει το εκπεμπόμενο πρόγραμμα να έχει κάποια στοιχειώδη ποιοτικά στοιχεία για να μπορείς να εκφράσεις την γνώμη σου χωρίς να παραλογίζεσαι, περιγράφοντας πράγματα που δεν υπάρχουν. Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που εκπέμπεται την στιγμή αυτή προέρχεται από αυτόματα συστήματα βασισμένα σε υπολογιστές και περνά μέσα από άγνωστης ποιότητας codecs. Ένας καλός δέκτης θα πρέπει να εξασφαλίζει συνθήκες λήψης οι οποίες με την σειρά τους φέρνουν στην επιφάνεια ποιοτικές διαφορές μεταξύ των σταθμών και σε αυτό ο MD 109 είναι πραγματικά εξαιρετικός (αυτό το χαρακτηριστικό το είχε και ο DT-5 αλλά σε μικρότερο ποσοστό). Χρησιμοποιώντας την καμπύλη BBC του Copland DRC-205 ακούσαμε αρκετά ικανοποιητική ποιότητα από ορισμένους σταθμούς (όπως είναι για παράδειγμα ο Kosmos FM) με καλό και σωστά ελεγχόμενο χαμηλό, ανύπαρκτο θόρυβο και ξεκούραστη αίσθηση η οποία επιτρέπει την χρήση υψηλής στάθμης στις ακροάσεις. Εκεί, ωστόσο που ο δέκτης δείχνει τα δόντια του είναι στις live εκπομπές, όπως είναι τα δελτία ειδήσεων καθώς επίσης και σε εκπομπές με μουσικό περιεχόμενο που προέρχεται από CD (κάποιες από αυτές θα βρείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα). Οι εκφωνητές αποκτούν σάρκα και οστά μέσα στον χώρο, η παράθεση των λεπτομερειών (με τα μικροπροβλήματα στην άρθρωση και στο interfacing ανθρώπου-μικροφώνου) είναι πραγματικά συγκλονιστική και το ίδιο συμβαίνει και με την ακουστική του booth όπου γίνεται η ηχοληψία. Οι συνηθισμένες ποπ/ροκ/έθνικ επιλογές των περισσότερων σταθμών (για να μην αναφέρω της λαϊκές και μου βάλετε πιπέρι στο στόμα -αυτές είναι εκτός συναγωνισμού) συνήθως δεν αφήνουν περιθώρια για κρίσεις όσον αφορά τις δυνατότητες δημιουργίας στερεοφωνικής εικόνας. Όποιος ψάχνει, όμως, βρίσκει: Έργα συμφωνικής μουσικής και όπερα (δηλαδή Τρίτο...) καθώς και το, κατά περίπτωσιν, προσεγμένο υλικό που εκπέμπεται από άλλους σταθμούς προσφέρουν την δυνατότητα να εκτιμήσει κανείς τις σπουδαίες δυνατότητες του MD 109 στον τομέα αυτό. Χωρίς υπερβολή, με τον συγκεκριμένο δέκτη άκουσα για πρώτη φορά σοβαρή στερεοφωνική εικόνα με πλάτος, βάθος και δυνατότητες εστιασμού, η οποία προσέγγισε ιδιαίτερα την αίσθηση που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς και μπορούσε πολύ εύκολα να ξεγελάσει τον ανυποψίαστο στο να πιστέψει ότι πρόκειται για... CD.
Η συσκευή της δοκιμής συνοδευόταν από μια μαστιγωτή κεραία μισού μήκους κύματος για χρήση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Τα αποτελέσματα με την χρήση της ήταν εξαιρετικά.
 Έχοντας πάντα την αγωνία για την ποιότητα του εκπεμπόμενου υλικού, κάποια στιγμή (και εντελώς τυχαία για να είμαι ειλικρινής) έπεσα επάνω στην μετάδοση ενός ραδιοφωνικού δράματος με το οποίο συμμετείχε η Ελλάδα στο εφετινό φεστιβάλ Prix Europa. 'Ήταν το έργο “H Μήδεια δεν Βλέπει Εφιάλτες” (με τις Μάρω Καραγιαννοπούλου και Λήδα Δημητρίου) με μηχανικό ήχου τον Γιάννη Ψυχογιό. H απλή σχετικά πρόζα του έργου (με τα δύο μόνο πρόσωπα) αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιβεβαιώσω την κορυφαία ουδετερότητα και την εξαιρετική δυνατότητα παράθεσης λεπτομερειών του δέκτη και η μείξη των εφέ από τον Ψυχογιό (φωνές παιδιών, το πλήθος στην εισαγωγή, κλπ) αποδόθηκαν εκπληκτικά, με βάθος και κίνηση.
Τελικώς...
... δεν μπορεί βεβαίως να αποκρύψει κανείς το γεγονός ότι ο MD 109 είναι ένας δέκτης κομμένος και ραμμένος για μια άλλη, διαφορετική από την δική μας, ραδιοφωνική πραγματικότητα. Το ελληνικό ραδιόφωνο έχει σαφώς πολλές καλές στιγμές αλλά -για να είμαι ειλικρινής- δεν γνωρίζω αν είναι αρκετές ώστε να δικαιολογούν το κόστος μιας τέτοιας συσκευής. Από την άλλη αν κάποιος είναι φανατικός του ραδιοφώνου (και εκ πείρας γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ακόμη), ο κορυφαίος Magnum Dynalab είναι πραγματικά συγκλονιστικός στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το σήμα των FM και ειλικρινώς πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει ακούσει ποτέ τόσο καλή ποιότητα. Αν σε αυτό προσθέσετε την σαφή πρόθεση της Magnum Dynalab να μην αφήσει την συσκευή να “παλιώσει” προσφέροντάς της έναν συγκεκριμένο δρόμο αναβάθμισης η απόκτηση της είναι πιθανότατα κάτι παραπάνω από μια απλή κίνηση ρομαντισμού. Ακούστε τον σε πρώτη ευκαιρία, έστω και μόνο για να έχετε την εμπειρία!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr