Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/11/2004


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CD PLAYER MERIDIAN G08...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW
CD PLAYER
Meridian Audio G08

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Αυτή η συμβατότητα βεβαίως, με όλες τις εκδοχές των CD δεν έρχεται από το πουθενά.  Η Meridian χρησιμοποιεί στο G08 (όπως και σε άλλες ψηφιακές πηγές της) οδηγούς δίσκων από oemάδες της πληροφορικής, δηλαδή για PC.  Επειδή σας βλέπω να παίρνετε εκφράσεις αποδοκιμασίας, υπάρχουν λόγοι και μάλιστα σοβαροί: Πρώτον, η έννοια "συμβατός" στον χώρο των υπολογιστών έχει ιδιαίτερη αξία και σπανίως κυκλοφορεί κάτι στην αγορά που δεν είναι συμβατό με ό,τι είναι τεχνικώς δυνατόν να είναι συμβατό. Δεύτερον, οι οδηγοί για pc είναι γρήγοροι.  Κι όταν λέμε "γρήγοροι" εννοούμε γρήγοροι μηχανικά (στην είσοδο και την έξοδο του δίσκου) και γρήγοροι σε δυνατότητες περιστροφής (ο του G08 υποστηρίζει ταχύτητα x10).  Αυτό προσφέρει την δυνατότητα για επανανάγνωση του δίσκου, αν χρειαστεί, για μεγαλύτερη αποδοτικότητα της λογικής διόρθωσης των σφαλμάτων. H Meridian αναφέρει ότι η δυνατότητα αυτή αυξάνεται κατά τον ίδιο συντελεστή με την ταχύτητα, και "στα χαρτιά" η δυνατότητα διόρθωσης είναι η δεκαπλάσια. Το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρωθεί για όλα αυτά είναι η αργή ανάγνωση του πίνακα περιεχομένων του δίσκου (TOC) η οποία παίρνει κάποια δευτερόλεπτα παραπάνω από ότι συνήθως.

To G08 ακολουθεί την σχεδιαστική γραμμή της σειράς G της Meridian η οποία αποτελεί την αισθητική εξέλιξη των παλαιότερων μοντέλων με τα χαρακτηριστικά πλήκτρα στην πρόσοψη.  Το τηλεχειριστήριο, επίσης είναι ανανεωμένο. 

Το σήμα μετά την ανάγνωση επαναχρονίζεται για να ελαχιστοποιηθεί το jitter και ανατίθεται στο ψηφιακό κομμάτι του G08.  Αυτό βασίζεται σε έναν επεξεργαστή DSP5637 της Motorola (με δυνατότητα 150MIPS) και περιλαμβάνει επίσης δύο PLDs της Altera και δύο μνήμες της Hynix για την υλοποίηση της λογικής του συστήματος.  Από το "πακέτο" δεν λείπει και ένας αποκωδικοποιητής DTS ο οποίος επιτρέπει την ανάγνωση δίσκων με αυτή την κωδικοποίηση (αναφερόμαστε πάντα σε CD -όχι σε DVD!) και την εμφάνιση των δεδομένων στην ψηφιακή έξοδο.  Ως dac χρησιμοποιήται ο ΑD1852 της Αnalog Devices ο οποίος υποστηρίζει 192kHz και 24bit, σε διαφορική τοπολογία (δηλαδή δύο ανά κανάλι).  Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε ενισχυτές OP275 επίσης της AD.  Τα τσίπ αυτά είναι τα πρώτα της εταιρίας που χρησιμοποίησαν την τοπολογία Butler στο τμήμα εισόδου όπου χρησιμοποιούνται διπολικά και JFET τρανζίστορ σε μία προσπάθεια να συνδυασθούν τα πλεονεκτήματα του χαμηλού θορύβου των πρώτων με την ταχύτητα των δεύτερων.
Η Μeridian χρησιμοποιεί οδηγό δίσκου που προορίζεται για την αγορά των υπολογιστών. Αυτό εξασφαλίζει μεγάλες δυνατότητες συμβατότητες και μεγαλύτερες ταχύτητες περιστροφής. Το ψηφιακό κομμάτι του G08 περιλαμβάνει τον DSP5637 της Μοtorola, δύο PLDs της Altera και δύο μνήμες της Hynix για την υλοποίηση της λογικής του συστήματος καθώς και τον αποκωδικοποιητή της DTS.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η Μeridian δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την ψηφιακή επεξεργασία, αλλά το G08 πραγματοποιεί upsampling τέταρτης τάξης (στα 176.4kHz) στο σήμα που τροφοδοτεί τους μετατροπείς d/a και upsampling δεύτερης τάξης (88.2kHz) στο σήμα που τροφοδοτεί τις ψηφιακές εξόδους της συσκευής. Ο χρήστης μπορεί βεβαίως να επιλέξει ανάμεσα στα clocks 44.1/88.2 έτσι ώστε το G08 να λειτουργεί και με συμβατικούς εξωτερικούς DACs. Η τροφοδοσία εξασφαλίζεται από ένα διακοπτικό τροφοδοτικό και είναι -φυσικά- τοπικά σταθεροποιημένη.
Πέραν των ψηφιακών εξόδων (ομοαξονική/Τoshlink), η συσκευή προσφέρει αναλογικές εξόδους single ended και balanced, εξόδους επικοινωνίας με άλλες συσκευές της εταιρίας (δύο... διαχρονικά DIN 240 μοιρών αναλαμβάνουν την σύνδεση με συσκευές των σειρών G, 500 και 800 καθώς και με τα ηχεία DSP της εταιρίας, ενώ ένα BNC αναλαμβάνει την σύνδεση με μελλοντικές σχεδιάσεις) είσοδο ρύθμισης/αναβάθμισης RS232 καθώς και είσοδο για τηλεχειρισμό.
Η συσκευή είναι πολύ καλοκατασκευασμένη με καλό φινίρισμα και ενδιαφέρουσα αισθητική και συνοδεύεται από ένα υπερπλήρες τηλεχειριστήριο το οποίο, εκτός του cd player, μπορεί να ελέγξει και άλλες συσκευές της Meridian ή τρίτων κατασκευαστών. Η σημασία στην λεπτομέρεια φθάνει μέχρι του σημείου να προσφέρονται εναλλακτικά πλήκτρα που τοποθετούνται στην θέση των υπαρχόντων ώστε να προσαρμόζεται το τηλεχειριστήριο στο συγκεκριμένο setup.
Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε ενισχυτές OP275 επίσης της AD.  Τα τσίπ αυτά είναι τα πρώτα της εταιρίας που χρησιμοποίησαν την τοπολογία Butler στο τμήμα εισόδου
To G08 προσφέρει single ended και balanced εξόδους με δυνατότητες για αρκετά υψηλές στάθμες.  (2.3Vrms στα 0dBFS στις single ended και 4.6Vrms στις balanced) Δύο... διαχρονικά DIN 240 μοιρών αναλαμβάνουν την σύνδεση με συσκευές των σειρών G, 500 και 800 καθώς και με τα ηχεία DSP της εταιρίας, ενώ ένα BNC αναλαμβάνει την σύνδεση με μελλοντικές σχεδιάσεις

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2004
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr