Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/01/2012

flag
english
abstract

NETWORK PLAYER

Naim Audio ND5 XS

Thumbnail_φωτο

H βασική χρήση του ND5 XS είναι το streaming αρχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε πόρους του οικιακού δικτύου. Εδώ, με τον όρο “πόρος” αναφερόμαστε σε κάθε σκληρό δίσκο ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος σε υπολογιστή (επιτραπέζιο, laptop, netbook) καθώς επίσης και σε συστήματα NAS, δηλαδή συστοιχίες δίσκων οι οποίες συνδέονται απευθείας στο δίκτυο μέσω Ethernet. Για να υπάρχει πρόσβαση σε όλα αυτά απαιτείται από τους υπολογιστές και τα συστήματα NAS να είναι συμβατά με το πρωτόκολλο UPnP, κάτι που είναι τετριμμένο στην περίπτωση των υπολογιστών (τουλάχιστον με λειτουργικό Vista και νεώτερο) αλλά λιγότερο συνηθισμένο στα NAS (τα οποία συχνά θέλουν λίγη δουλειά για να δηλωθούν ως UPnP servers) Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση και δυναμικά ή στατικά επιλεγόμενη διεύθυνση IP (ανάλογα με τις απαιτήσεις και την μορφή του δικτύου του). Η συσκευή είναι, φυσικά, συμβατή με όλα τα συνήθη αρχεία (περιλαμβανόμενων των WAV, FLAC και MP3) και με ρυθμούς δεδομένων που υποστηρίζουν αναλύσεις μέχρι 24bit/192kHz. Όντας συνδεδεμένο στο οικιακό δίκτυο το ND5 XS μπορεί, επίσης, να κατεβάσει διαδικτυακό ραδιόφωνο και ο χρήστης μπορεί να κάνει τις επιλογές του είτε απευθείας από την διαθέσιμη λίστα είτε να διαχειριστεί την δική του λίστα (προσθέτοντας νέα streams) με την κλασική μέθοδο, δηλαδή ενεργοποιώντας τον δικό του λογαριασμό σε ένα subdomain της Naim. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιήται είναι η vTuner. Στις ενδιαφέρουσες δυνατότητες της συσκευής πρέπει να καταχωρηθεί και το γεγονός ότι διαθέτει μνήμες άμεσης προσπέλασης οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην περίπτωση που έχει εγκατασταθεί το ειδικό άρθρωμα του συμβατικού δέκτη (FM/DAB) όσο και στην περίπτωση του διαδικτυακού δέκτη.

Φωτογραφία

H αρχική εγκατάσταση δεν έκρυβε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το ND5 XS αντικατέστησε το σύστημα αναπαραγωγής αρχείων που χρησιμοποιώ σε πάγια βάση (laptop, Puccini U-Clock) και συνδέθηκε ενσύρματα με το δίκτυο. Είδε αμέσως τους διαθέσιμους σέρβερ και ο χρόνος που απαίτησε για να κάνει την αρχική προσπέλαση ήταν ο αναμενόμενος, αρκετά μεγάλος, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των τρακ που είναι διαθέσιμα (πάνω από 10.000). Η Naim, γνωρίζοντας ότι η αρχική προσπέλαση είναι ένα πρόβλημα επειδή απαιτεί αρκετό χρόνο έχει υιοθετήσει μια πρακτική λύση: Το ND5 XS δεν διαθέτει διακόπτη on-off στην πρόσοψη, ούτε και στο τηλεχειριστήριο προτρέποντας, ουσιαστικά, τον χρήστη να το αφήνει σε κατάσταση standby αποφεύγοντας την όλη διαδικασία του indexing. Υπάρχει, φυσικά, η δυνατότητα να τίθεται η συσκευή εκτός λειτουργίας, με τον σχετικό διακόπτη στο πίσω μέρος, ενώ και ο χρόνος που η οθόνη παραμένει ενεργοποιημένη είναι ρυθμιζόμενος. Ο χρήστης μπορεί να κάνει επιλογές από την συλλογή του βασιζόμενος σε βασικά metadata (είδος, καλλιτέχνης, άλμπουμ, κλπ) ενώ μπορεί να προσπελάσει τα μέσα του και με την κλασική διαδικασία κινούμενος από φάκελο σε φάκελο. Όσον αφορά το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, με το ND5 να οδηγεί τον προενισχυτή της Melos (Plus Series Line), τον τελικό Parasound HCA3500 και τα ATC SCM-50PSL.

Φωτογραφία

O ND5 XS κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις όντας διαυγής και εξαιρετικά ουδέτερος, αποδεικνύοντας από τα πρώτα αρχεία ακόμη, ότι είναι το κατάλληλο εργαλείο για να μεταφέρει την πληροφορία στον χώρο να αποδώσει λεπτομέρειες και να δημιουργήσει, συνολικά μια θετική αίσθηση. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια πολύ καλή σε έκταση στερεοφωνική εικόνα η οποία εστιάζεται αρκετά κοντά του (περίπου στον άξονα που συνδέει τα δύο ηχεία) και έχει μεγάλες δυνατότητες ανάλυσης τόσο στο πλάτος όσο και στο βάθος. Η ιδιότητα αυτή έχει μεγάλη σημασία στην αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης (από τα 24/96 και πάνω) καθώς το sound stage είναι ένα από τα ουσιαστικά σημεία στα οποία τα αρχεία αυτά διαφοροποιούνται σε σχέση με τα συμβατικά. Η ακρόαση ηχογραφήσεων με λίγα όργανα ήταν, σε μερικές περιπτώσεις, πραγματικά μια εξαιρετική εμπειρία με τις λεπτομέρειες να είναι έντονα παρούσες και το συνολικό αποτέλεσμα πολύ δεμένο και ρεαλιστικό.
Η συσκευή δεν φαίνεται να θέτει περιορισμούς στο χαμηλό και ακολούθησε με χαρακτηριστική άνεση το περιεχόμενο του κάθε αρχείου. Απέδωσε με άνεση υπερβολικούς ηλεκτρονικούς ήχους, ακούσαμε σωστό παλμό και απόσβεση στα κρουστά και στα ρυθμικά μέρη και πήραμε σοβαρή λεπτομέρεια και ανάλυση στην περιγραφή των μεγάλων εγχόρδων, όπως το όρθιο μπάσο ή τα κόντρα μπάσα της συμφωνικής ορχήστρας. Η αίσθηση του ακροατή είναι ότι βρίσκεται απέναντι από μια πηγή που κατεβαίνει πολύ χαμηλά και διαθέτει άψογο έλεγχο χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε θέματα απόσβεσης ή όγκου. Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίστηκε επίσης από διαύγεια και λεπτομέρεια και ο ακροατής μπορεί να βυθιστεί με άνεση στη δομή της σύνθεσης, όσο πολύπλοκη και αν είναι αυτή χωρίς να νοιώσει ποτέ ότι ο ήχος του player τον κουράζει. Σε μερικές περιπτώσεις το ND5 XS συνελήφθη (τρόπος του λέγειν) να έχει μια ροπή προς το ευφωνικό, ίσως στρογγυλεύοντας κάποια πράγματα, αλλά αυτό είναι μια αίσθηση που αποκόμισα σε ορισμένες, μόνο περιπτώσεις και γίνεται πάντοτε με μέτρο. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων το ND5 XS αποδείχθηκε πραγματικά εξαιρετικό, ίσως ένα από τα καλύτερα ψηφιακά συστήματα που έχω ακούσει σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Είχε έκταση και μεγάλες δυνατότητες περιγραφής (αναδεικνύοντας ένα ακόμη σημείο υπεροχής των αρχείων υψηλής ανάλυσης) και μια φωτεινή αίσθηση που έκανε το άκουσμα πάντοτε ευχάριστο και ποτέ κουραστικό. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσετε τα πολύ καλά χρονικά του χαρακτηριστικά (την απόδοση των μετώπων, του σώματος και της απόσβεσης) για να πάρετε μια ιδέα για το τελικό αποτέλεσμα το οποίο χαρακτηρίστηκε από μια (τουλάχιστον) αξιόλογη ισορροπία μεταξύ οξύτητας (με σαφή παράθεση των λεπτομερειών) και αέρινης παρουσίας, μια ισορροπία που, σε προσωπικό επίπεδο, βρήκα πολύ κοντά στο ιδανικό.

Τελικώς...

...το ND5 XS είναι μια από εκείνες τις συσκευές που σου προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας. Καλοσχεδιασμένο, με καλή ποιότητα κατασκευής και όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης, ότι καλύπτει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες. Όσοι θέλουν να κάνουν ένα βήμα μακρυά από τα σκληροπυρηνικά συστήματα διαχείρισης/αναπαραγωγής αρχείων που βασίζονται σε υπολογιστή, προς μια πλατφόρμα με σημαντικές ευκολίες και ποιότητα ήχου που τιμά την παράδοση της Naim, έχουν απέναντί τους μια εξαιρετική λύση η οποία, επιπροσθέτως, έχει και αρκετά λογική τιμή (για τα προσφερόμενα). Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 170MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Naim Audio ND5 XS (UPnP server μέσω Ethernet)
  2. Πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70)