Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/06/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Peachtree Audio NovaPre/220

Thumbnail_φωτο

Και οι δύο συσκευές της δοκιμής ακολουθούν την γενική αισθητική της εταιρίας όπως αυτή καθορίστηκε από τον πρώτο ολοκληρωμένο της, τον Decco. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν περίβλημα από φυσικό ξύλο, στην συγκεκριμένη περίπτωση rosewood και έντονα καμπυλωμένες ακμές, το οποίο περιβάλλει ένα συμβατικό μεταλλικό σασί με πρόσοψη από αλουμίνιο. Ο NovaPre περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα σε ότι αφορά το user interface, δηλαδή έναν επιλογέα εισόδου με πέντε διακόπτες, το ρυθμιστικό στάθμης, την έξοδο ακουστικών και τον διακόπτη on/off. Η πρόσοψη περιλαμβάνει και το χαρακτηριστικό -για την εταιρία- “παράθυρο” μέσα από το οποίο φαίνεται η λυχνία που χρησιμοποιείται, το οποίο φωτίζεται όταν ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο στάδιο. Ο τελικός ενισχυτής είναι, προφανώς, πολύ απλούστερος περιλαμβάνοντας μόνο τον διακόπτη on/off.

Φωτογραφία

Οι συσκευές της Peachtree είναι ιδιαίτερα προσεγμένες και αποτελούν, ασφαλώς μια διαφορετική πρόταση σε θέματα αισθητικής. Οι βασικές σχεδιαστικές γραμμές τους βασίζονται στον πρώτο ολοκληρωμένο ενισχυτή της εταιρίας, τον Decco.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο προενισχυτής είναι τυπικώς καλές. Σε αυτές περιλαμβάνεται μια σειρά συμβατικών ψηφιακών εισόδων (δύο ομοαξονικές και μια οπτική), θύρα USB, καθώς και μια αναλογική είσοδος στάθμης line. Αν θα ήθελε να κάνει κάποιος κριτική στο σημείο αυτό, θα ζητούσε τουλάχιστον μία ακόμη αναλογική είσοδο (ίσως με jack 3.5mm στην πρόσοψη, με δεδομένη την γενικότερη λογική της εταιρίας). Τόσο η θύρα USB όσο και οι δύο ομοαξονικές είσοδοι υποστηρίζουν streams με ανάλυση 24bit/192kΗz, ενώ η Tosling διατηρεί την τυπική της προδιαγραφή (24/96) ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η Peachtree είναι τίμια και δεν αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να ανέβει και υψηλότερα... Ως προς τις εξόδους, ο NovaPre διαθέτει δύο ζεύγη τα οποία δεν είναι, απλώς, παράλληλα αλλά οδηγούνται από διαφορετικά στάδια, ένα με διακριτούς ημιαγωγούς (σε τάξη Α) και ένα με τελεστικούς ενισχυτές. Η δυνατότητα αυτή σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός σταδίου με λυχνία το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί κατ΄ επιλογήν, ανεβάζει τον διαθέσιμο αριθμό συνδυασμών σε τέσσερις. Ο προενισχυτής διαθέτει τηλεχειριστήριο το οποίο επιτρέπει την επιλογή των εισόδων, την ρύθμιση της στάθμης και την ενεργοποίηση του λαμπάτου κυκλώματος.
Ο τελικός ενισχυτής διαθέτει single ended και balanced εισόδους (επιλεγόμενες μέσω ενός μικρού διακόπτη στην πίσω πλευρά) και προσφέρει ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης με τα ηχεία, καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Μια σειρά από φωτιζόμενους διακόπτες παίζουν τον ρόλο του επιλογέα εισόδου.

Φωτογραφία

Μεγάλης διαμέτρου ρυθμιστικό στάθμης (με μέτρια αίσθηση, ίσως επειδή εμπλέκεται και ο ηλεκτροκινητήρας που εξασφαλίζει τον τηλεχειρισμό), έξοδος ακουστικών και η λυχνία που χρησιμοποιείται για τον επιλεγόμενο απομονωτή. Είναι μια 6Ν1Ρ.

Το εσωτερικό των συσκευών κρύβει δύο καλές κατασκευές και κάνει σαφή την πρόθεση της εταιρίας να προσφέρει κάτι που να διαφοροποιείται των τετριμμένων στα μέτρα της κατηγορίας τιμής. Ο προενισχυτής είναι σχεδιασμένος γύρω από τελεστικούς ενισχυτές OPA2604 (Texas Instruments), με το στάδιο της λυχνίας να επέχει θέση απομονωτή και να χρησιμοποιεί μια 6Ν1P και τη ρύθμιση της στάθμης να γίνεται από ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο. Το ψηφιακό μέρος βασίζεται σε έναν μετατροπέα της ESS (ES9023) που χρησιμοποιεί την γνωστή τεχνολογία Sabre της εταιρίας και σε λύση της XMOS σε ό,τι αφορά την διαχείριση του σήματος από την θύρα USB. Όλες οι ψηφιακές είσοδοι είναι γαλβανικώς απομονωμένες ώστε να μειώνεται ο θόρυβος που εισέρχεται στη συσκευή μέσω αυτών. Η τροφοδοσία του προενισχυτή φαίνεται προσεγμένη και βασίζεται σε έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή συνολική χωρητικότητα φίλτρου 8.700μF και τις απαραίτητες σταθεροποιήσεις.

Φωτογραφία

Ο NovaPre προσφέρει επαρκείς εισόδους για τις περισσότερες χρήσεις, αν και θα θέλαμε μια, τουλάχιστον, αναλογική είσοδο ακόμη. Διαθέτει δύο εξόδους που αντιστοιχούν σε ισάριθμα στάδια εξόδου με διαφορετική φιλοσοφία.

Φωτογραφία

Ο τελικός 220 προσφέρει single ended και balanced εισόδους (επιλεγόμενες μέσω ενός μικρού διακόπτη) και καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης ηχείων.

Ο τελικός ενισχυτής 220 είναι βασισμένος σε δύο αρθρώματα τάξης D, τεχνολογίας ICEpower (125ASX2) κάθε ένα από τα οποία λειτουργεί σε γεφυρωμένη λειτουργία αποδίδοντας πάνω από 200W σε φορτία 8Ω. Των σταδίων αυτών προηγούνται απομονωτές υλοποιημένοι με NE5532. H δρομολόγηση του σήματος από τις δύο εισόδους (single ended και balanced) γίνεται μέσω solid state διακοπτών της Analog Devices (ADG413). H τάξη λειτουργίας των ενισχυτών έχει απελευθερώσει την Peachtree από την ανάγκη χρήσης ψύκτρας, καθώς οι μικρές επιφάνειες ψύξης που έχουν τα ίδια τα αρθρώματα προφανώς επαρκούν. Έτσι, το σασί του ενισχυτή επιβαρύνεται, απλώς με μια σειρά ανοιγμάτων στο επάνω και το κάτω μέρος.

Φωτογραφία

Το τροφοδοτικό (κάτω), το buffer με την λυχνία (επάνω δεξιά) και το ρυθμιστικό στάθμης (κρυμμένο κάτω από το τυπωμένο του), επάνω δεξιά.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το βασικό κύκλωμα του NovaPre. Δεξιά φαίνεται το κύκλωμα διαχείρισης της θύρας USB. Κάτω από αυτό βρίσκεται ο DAC με το ολοκληρωμένο της ESS.

Φωτογραφία

Το άρθρωμα της ICEpower που χρησιμοποιεί ο τελικός (ένα ανά κανάλι).