Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/09/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

MICRO ΣΥΣΤΗΜΑ AV

Philips MCD908

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

H αρχική τοποθέτηση του συστήματος είναι μια πολύ απλή υπόθεση καθώς τα πακέτο περιλαμβάνει ό,τι θα χρειαστείτε. Ακόμη και στην περίπτωση ενός εντελώς άπειρου χρήστη, δεν θα απαιτηθούν πάνω από δέκα-δεκαπέντε λεπτά μέχρι αυτός να ακούσει τον πρώτο ήχο και να δει την πρώτη ταινία. Το MCD908 προσφέρει αρκετές δυνατότητες ρύθμισης διαφόρων παραμέτρων (τόσο στον ήχο όσο και στην εικόνα) και ψάχνοντας τα μενού του ανακαλύψαμε ότι  υπάρχουν, μεταξύ των άλλων και αρκετές ρυθμίσεις της εικόνας, ανάμεσά τους για το gamma, το hue και τον κορεσμό των χρωμάτων.
Παίζοντας με χαρακτηριστική άνεση το παιχνίδι της διαφοροποίησης, η Philips χρησιμοποίησε τουίτερ ribbon και μιντ θόλου! Το γούφερ είναι ένα, περισσότερο συμβατικό, πεντάιντσο, έχει όμως επαρκείς διαδρομές και χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να το φτάσουμε στα όριά λειτουργίας του.
Η χρήση του συστήματος είναι αναλόγως απλή: Βάζεις τον δίσκο, πατάς το play, ρυθμίζεις την στάθμη και αυτό ήταν όλο.  Η μόνη διαφορά του από τα υπόλοιπα είναι ο χρόνος αναμονής για την προθέρμανση των λυχνιών (ο οποίος δεν περνά πάντως απαρατήρητος: υπάρχει η σχετική αντίστροφη μέτρηση στο display!). Το μοναδικό πρόβλημα που συναντήσαμε ήταν ένα μικρό bug όσον αφορά το loudness: Η ενεργοποίησή του σχετικού φίλτρου (το οποίο είναι αρκετά έντονο όσον αφορά την επίδρασή του και θα πρέπει να χρησιμοποιήται μόνο σε χαμηλές στάθμες) μηδενίζει τις ρυθμίσεις τονικότητας, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν εκ νέου, όταν αυτό απενεργοποιηθεί.
Ο ήχος του συστήματος είναι πολύ καλός και γεμίζει με χαρακτηριστική άνεση έναν μικρών διαστάσεων χώρο (παρά το γεγονός ότι τα ηχεία είναι, μάλλον, αναίσθητα). Καταφέραμε να δημιουργήσουμε αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα χρωματισμών (κάτι που οφείλεται, μάλλον, στα καλής ποιότητας ηχεία). Κατά την ακρόαση του MCD908 δημιουργείται η έντονη εντύπωση ενός πολύ μεγαλύτερου συστήματος, το οποίο μάλιστα έχει το κλασικό χαρακτηριστικό της κατευθυντικότητας του ribbon, με αρκετά περιθώρια στην αναπαραγωγή των δυναμικών και καλή εικόνα, ιδιαίτερα σε ακροάσεις από μικρή απόσταση. Με τις λάμπες στο στάδιο του προενισχυτή δεν περιμένει κανείς να ακούσει τον γνωστό “στρογγυλό” λαμπάτο ήχο του υπερφορτωμένου σταδίου εξόδου, σίγουρα όμως ένα μέρος του ιδιαίτερου χαρακτήρα που επέδειξε το MCD908 μπορεί να αποδοθεί σε αυτές, δικαιώνοντας έτσι την επιλογή της Philips, η οποία είναι βέβαιο ότι ασχολήθηκε επί τούτου, με το "κούρδισμα" του ηχητικού χαρακτήρα δηλαδή, ώστε να επιτύχει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα και δεν άφησε τίποτε στην τύχη. Έτσι, το MCD908 δεν θα κουράσει ποτέ και δεν θυμίζει σε τίποτε τον κλασικό ήχο των συνηθισμένων ολοκληρωμένων ηχοσυστημάτων “του κιλού”.
Σαφώς πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση η οποία διαφοροποιεί το MCD908: Ένας υβριδικός ολοκληρωμένος ενισχυτής, με λαμπάτη προενίσχυση και στάδιο ισχύος τάξης D. Κι όχι από κανέναν περιθωριακό κατασκευαστάκο...
Η αναπαραγωγή DVDs δεν μας άφησε, επίσης, παραπονεμένους. Πήραμε καλή εικόνα με όμορφα χρώματα και μικρά μόνο τεχνουργήματα σε δύσκολες σκηνές και μας άρεσε η ευελιξία που προσφέρει το upscaling μέσω του HDMI, το οποίο, πάντως, καλό είναι να ρυθμιστεί στα 720p και όχι στα 1080i καθώς στην υψηλότερη ανάλυση τα προβλήματα στις διαγώνιες κινήσεις γίνονται πιο εμφανή. Σε ρυθμό οικιακού κινηματογράφου, πάντως, είναι σαφές ότι το σύστημα προσεγγίζει τα όριά του όσον αφορά τις στάθμες. Η απουσία κεντρικού ηχείου (και υπογούφερ -αν δεν χρησιμοποιήσεις την έξοδο που προσφέρεται) επιβαρύνει τα μικρά ηχεία και δεν θα πρέπει να περιμένετε θαύματα ιδιαίτερα σε σάουντρακς με έντονη δράση και πολλά εφέ, κάτι που βεβαίως είναι και το αναμενόμενο. Φυσικά, τίποτε δεν σας εμποδίζει να επεκτείνετε το σύστημα σας αργότερα, αν το κρίνετε σκόπιμο, χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό πολυκαναλικό ολοκληρωμένο AV και την αντίστοιχη ψηφιακή έξοδο, προκειμένου να ακούσετε πραγματικό πολυκαναλικό ήχο. Ενδιαφέρον, τέλος, είναι το γεγονός ότι η Philips πέρα από μερικά modes αντήχησης που ενεργοποιούνται μέσω του μενού δεν έχει εξοπλίσει το σύστημα με κάποιον αλγόριθμο virtual surround, δείγμα κατά την άποψή μου ότι το συγκεκριμένο πακέτο απευθύνεται κυρίως στους “δικάναλους” audiophiles που θα ήθελαν να δουν και κάποια ταινία και όχι στους σκληροπυρηνικούς κινηματογραφόφιλους.
Τελικώς...
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Philips επιχείρησε να παρουσιάσει ένα micro που να ξεχωρίζει και ότι πέτυχε απόλυτα τον στόχο της. Όχι μόνο έχουμε να κάνουμε με μια όμορφη συσκευή που συνοδεύεται από δύο πολύ καλά ηχεία αλλά και με έναν ενδιαφέροντα ενισχυτή (με λυχνίες και τάξη D), συνολικά δηλαδή με ένα πακέτο που στα χρήματα του φαίνεται να είναι αχτύπητο!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr