Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/11/2010

flag
english
abstract

ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΟΥ

Philips MCi900 Streamium

Thumbnail_φωτο

Το MCi900 αποδείχθηκε μια αρκετά απλή υπόθεση στο αρχικό του στήσιμο. Η συσκευασία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για τις συνδέσεις. Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να συνδέσει αρχικώς τον σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή, ώστε να κατεβάσει από αυτόν το απαραίτητο λογισμικό (στην πράξη τους servers που απαιτούνται για να βλέπει το σύστημα τον υπολογιστή ως media server) και στην συνέχεια να συνδέσει το MCi900 στο οικιακό δίκτυο κάτι που γίνεται αρκετά εύκολα αρκεί να ακολουθήσεις την διαδικασία μέσα από το σχετικό μενού. Μια από τις ιδιαιτερότητες του συστήματος είναι ότι δεν προσφέρει δυνατότητα ripping. H δημιουργία μιας συλλογής αρχείων στον σκληρό του δίσκο μπορεί να γίνει είτε με σύνδεση του δίσκου αυτού σε έναν υπολογιστή και μεταφορά αρχείων μέσω της θύρας USB, ή μέσω του οικιακού δικτύου, καθώς το MCi900 “φαίνεται” ως πόρος του. Η επιλογή αυτή αρχικώς μπορεί να ξενίζει αλλά σε δεύτερη σκέψη έχει πλεονεκτήματα: Πρώτον απαλλάσσει τον κατασκευαστή από την επιλογή κάποιου καλού λογισμικού για το ripping και δεύτερον αφήνει ελεύθερο στο χρήστη στο να επιλέξει όποιο πρόγραμμα αυτός θέλει.
Ο χρήστης μπορεί επίσης να καταχωρήσει την συσκευή του στον ειδικό δικτυακό τόπο της Philips κάτι που του επιτρέπει να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία τους δικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς επιλέγοντας όσους επιθυμεί να ακούει τακτικά και δηλώνοντάς τους στα Favorites. Συνολικά, όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να σας πάρουν πάνω από μισή ώρα. Τα ηχεία του συστήματος τοποθετήθηκαν στις συνήθεις θέσεις στο χώρο ακρόασης. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι η απόσταση του ηχείου από τον πίσω τοίχο η οποία θα πρέπει να είναι περί το μισό μέτρο, καθώς το bass reflex είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος της καμπίνας.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η διαδικασία της δοκιμής περιέλαβε, κατά κύριο λόγο, ακροάσεις αρχείων αποθηκευμένων στον σκληρό δίσκο καθώς επίσης και streaming ραδιοφωνικών σταθμών. Το MCi900 εντυπωσιάζει, με βάση το μέγεθος και την τιμή του, από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης. Ο ήχος του είναι επιβλητικός, πολύ καθαρός και ευχάριστος ακόμη και σε στάθμες που δεν περιμένεις ότι μπορεί να επιτύχει ένα τέτοιο μικρό σύστημα και το βέβαιον είναι ότι δεν μπορεί να διατυπωθούν παράπονα για το πόσο δυνατά μπορεί να παίξει το MCi900 το οποίο φαίνεται να ικανό να καλύψει με πλήρη επάρκεια έναν μέτριο χώρο χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα. Η ποιότητα των ηχείων φαίνεται και από το γεγονός ότι οι χρωματισμοί τους είναι ελάχιστοι και η διέγερσή τους απαιτεί πρόγραμμα με ιδιαίτερο περιεχόμενο χαμηλά και υψηλές στάθμες (κοινώς, πρέπει να το παρακάνεις...). Σε “κανονική” χρήση, αυτό που παίρνει κανείς είναι καλός έλεγχος στις χαμηλές συχνότητες οι οποίες ρέπουν ίσως προς το υπερβολικό χωρίς να ξεπερνούν όμως το όριο του θεμιτού, καθαρές φωνές και διαύγεια ψηλά, η οποία εξασφαλίζει μια ξεκούραστη αίσθηση. Στην πράξη, αποδείχθηκε ότι το σύστημα μπορεί να αποδώσει αρκετά καλά ακόμη και αν δεν κάθεσαι στην ιδανική θέση, ωστόσο, αν θέλεις στερεοφωνική εικόνα, στο μέγιστο της δυνατότητας των SoundSphere το sweet spot είναι αναπόφευκτο. Μου δημιουργήθηκε, ωστόσο, η εντύπωση ότι το κέρδος από την μεγάλη διασπορά των ηχείων είναι ότι η διέγερση του χώρου και το πεδίο αντήχησης που δημιουργείται από αυτήν, προσθέτει θετικά στοιχεία στον χαρακτήρα του συστήματος κάνοντάς το πιο επιβλητικό. Με τα ηχεία τοποθετημένα σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των 2 μέτρων ο ήχος που παίρνεις ασφαλώς δεν θυμίζει ήχο από mini ή micro αλλά ενός κανονικού συστήματος.

Φωτογραφία

Ο χρήστης μπορεί σε κάθε περίπτωση να ενεργοποιήσει και τα ρυθμιστικά τονικότητας αν θέλει να κάνει κάποια μικροδιόρθωση ενώ o αλγόριθμος FullSound επιδρά στα συμπιεσμένα αρχεία με τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί θετικός (αν και το καλύτερο είναι να μην καταφύγει κανείς, εξ αρχής, σε απωλεστικώς συμπιεσμένα αρχεία, φυσικά). Κλείνω τις εντυπώσεις χρήσης με μια αναφορά στο user interface της συσκευής επειδή θεωρώ ότι ανήκει στα λίγα του είδους που είναι καλοσχεδιασμένα, προφανή όσον αφορά τον χειρισμό τους (δηλαδή η κάθε επιλογή βρίσκεται εκεί που περιμένεις να βρίσκεται) και -κυρίως- ευανάγνωστα από μέση απόσταση. Αυτό κάνει το τηλεχειριστήριο χρήσιμο: Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να χειριστείς κάτι που βασίζεται σε μενού, αν δεν βλέπεις τις επιλογές που σου προσφέρονται.

Τελικώς...

... με κόστος έστω και συμβολικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ, το MCi900 είναι -κατά την άποψή μου- το μίνι σύστημα αναφοράς στην κατηγορία. Όχι μόνο προσφέρει όλα όσα θα επιθυμούσε κανείς αλλά ενσωματώνει μερικές καλές ιδέες (όπως ο εξωτερικός σκληρός δίσκος και το απλό user interface) και τα συνοδεύει όλα αυτά με ένα καλοσχεδιασμένο ηχείο, με έμφαση στην ποιότητα. Το αποτέλεσμα είναι προφανές: Το σύστημα της Philips δεν είναι απλώς ένα πλήρες media player αλλά ένα media player που έχει πολύ καλό ήχο για τα χρήματα που θα ξοδέψετε.