Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/04/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD TRANSPORT/DAC

PS Audio PerfectWave Memory Player/DirectStream DAC

PS Audio PerfectWave Memory Player/DirectStream DAC

Η εργαστηριακή εκτίμηση των δύο συσκευών της PS Audio περιέλαβε, καταρχήν, το συμβατικό πακέτο μετρήσεων που πραγματοποιούμε για κάθε μετατροπέα d/a. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν σήματα 24bit/96kHz μέσω της ομοαξονικής εισόδου (εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό) και η single ended αναλογική έξοδος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις του συνδυασμού Memory Player/Direct Stream όπου έγινε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν διαφορές μεταξύ της σύνδεσης I2S και της συμβατικής μεταφοράς σήματος S/PDIF μέσω ομοαξονικού καλωδίου.
Ξεκινώντας από το ψηφιακό interface του μετατροπέα, γίνεται εύκολα σαφές ότι η PS Audio έχει σχεδιάσει ένα τμήμα εισόδου που καταστέλλει αποτελεσματικό το jitter του εισερχόμενου σήματος. Το σχετικό διάγραμμα κινείται κοντά στα -45dB για όλο το φάσμα του jitter (με τάσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις πολύ χαμηλές συχνότητες), επίδοση που μπορεί να κριθεί ως καλή.
Το αποτέλεσμα “φαίνεται” στο διάγραμμα αντοχής της συσκευής σε σήματα με jitter όπου οι καμπύλες παραμόρφωσης κινούνται συστηματικά γύρω και κάτω από τα -80dB. Αυτό σημαίνει ότι ο μετατροπέας δεν είναι ευαίσθητος σε μέτριες πηγές ή/και γραμμές μεταφοράς ψηφιακού σήματος.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή Jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (πορτοκαλί)

Το ίδιο του κύκλωμα του DirectStream δεν φαίνεται να εισάγει σημαντικό jitter. Με βάση τους υπολογισμούς μας, η τιμή του βρίσκεται κοντά στα 70pS για διαμόρφωση χαμηλής συχνότητας, σχεδόν δύο τάξεις μεγέθους μικρότερη από αυτήν που θεωρείται ότι μπορεί να έχει επίδραση στην ηχητική συμπεριφορά του μετατροπέα, ενώ από το σχετικό διάγραμμα γίνεται εμφανές ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να δείχνουν αξιόλογο jitter υψηλών συχνοτήτων.
Η απόκριση συχνότητας του μετατροπέα είναι πρακτικώς επίπεδη, με μόλις ορατές αποκλίσεις στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων (αποκοπή κάτω από τα 100Hz) και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (ενίσχυση πάνω από τα 10kHz), λίγο πριν το φίλτρο διέλευσης χαμηλών αναλάβει δράση. Οι αποκλίσεις αυτές είναι της τάξης του 0.1dB και φαίνεται να αποτελούν την “υπογραφή” του αναλογικού σταδίου της συσκευής καθώς περιγράφουν μια συμπεριφορά που σπανίως συναντά κανείς σε DAC. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών είναι παραδειγματική.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα για τον υπολογισμό του jitter. Σήμα εισόδου: 24kHz/-5dBFS.

Απόκριση συχνότητας (96kHz/24bit).

Η γραμμικότητα της στάθμης εξόδου κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με τις πρώτες ορατές αποκλίσεις να ξεκινούν από τα -90dBFS και την καμπύλη να αποκλίνει οριστικά από την ιδανική μορφή κάτω από τα -100dBFS.
Οι αρμονικές παραμορφώσεις (THD και THD+N) σε συνάρτηση με την στάθμη κινήθηκαν, επίσης, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο μετατροπέας κινήθηκε κάτω από τα -80dΒ για σήματα μέσης και υψηλής στάθμης (-10dBFS) και επέδειξε την συνήθη αυξητική συμπεριφορά σε χαμηλότερες στάθμες. Για σήμα -60dBFS, οι παραμορφώσεις κυμάνθηκαν κοντά στα -35db (THD+N) και -45dB (THD).

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Σε συνάρτηση με την συχνότητα, η παραμόρφωση του DirectStream έδειξε κάποιες αυξητικές τάσεις προς τις χαμηλές συχνότητες, τόσο για σήματα υψηλής στάθμης όσο και για σήματα χαμηλής στάθμης. Στην δεύτερη περίπτωση, η καμπύλη κινείται στην περιοχή του 0.03% και κάτω για συχνότητες μέχρι τα 100Hz, ενώ στην πρώτη (-1dBFS) η διακύμανση βρίσκεται σε λίγο υψηλότερη στάθμη, μεταξύ 0.02% και 0.07%.
Το βαθυπερατό φίλτρο του DirectStream δείχνει να έχει μια φυσιολογική συμπεριφορά, με ιδιαίτερα καθαρή ζώνη αποκοπής. Με βάση τα σχετικά διαγράμματα, φαίνεται να υπάρχει μια σταδιακή μείωση της καταστολής του θορύβου πάνω από τα 55kHz περίπου η οποία, μαζί με την συμπεριφορά στο stop band ίσως αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του παθητικού φίλτρου που χρησιμοποιήται.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμη: -1dBFS, (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (πράσινη).

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176.4kHz (μπλε).

Η αποτελεσματικότητα του φίλτρου φαίνεται να είναι τυπικώς καλή. Οι σχετικές καμπύλες κινήθηκαν στην περιοχή μεταξύ -60dBFS και -70dBFS, αλλά χαρακτηρίζονται από σταθερότητα σε όλο το φάσμα, χωρίς να έχουν αυξητικές τάσεις προς τις υψηλές συχνότητες.
Ότι ο θόρυβος αυξάνεται πάνω από τα 60kHz φαίνεται, ίσως, πιο καθαρά στο σχετικό φάσμα (θορύβου και παρεμβολών), όπου υπάρχει ένα σχετικό άλμα από ένα γενικό επίπεδο περί τα -130dBFS στα -100dBFS. Το ίδιο διάγραμμα δείχνει ότι η μοναδική άλλη πηγή θορύβου στη συσκευή είναι, μάλλον, το τροφοδοτικό. Πάντως, είναι σημαντικό να παρατηρήσει κανείς ότι οι στάθμες των συνιστωσών δεν περνούν τα -100dBFS (στην περιοχή μέχρι τα 96kHz της μέτρησης).

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή προϊόντων συχνότητας δειγματοληψίας (in-band).

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών (wide band).

Η ανάλυση του θορύβου από το τροφοδοτικό, περιλαμβάνει τις αναμενόμενες συνιστώσες (50/100Hz) τις αρμονικές τους και τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσής τους. Όλα αυτά βρίσκονται κάτω από τα -100dBV και παρά την σαφή παρουσία τους στο διάγραμμα η συνολική τους συμμετοχή στον θόρυβο είναι μικρή. Η στατική μέτρηση έδειξε ότι ο θόρυβος από την τροφοδοσία αντιστοιχεί σε περίπου 14μVrms.
Γενικά, πάντως, ο DirectStream φαίνεται να είναι μια πολύ αθόρυβη και καθαρή συσκευή. Το φάσμα διαμόρφωσης του σήματος (wide band) από θορύβους είναι ιδιαίτερα καθαρό και στο διάγραμμα το μόνο που μπορεί να ξεχωρίσει ο παρατηρητικός είναι μια συνιστώσα στα 3900Hz, η οποία αποτελεί προϊόν ενδοδιαμόρφωσης της θεμελιώδους της μέτρησης (24kHz) με μια αιχμή που αντιστοιχεί στα 44.1kHz.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος από το τροφοδοτικό.

Διαμόρφωση σήματος από θόρυβο (wide band). Σήμα αναφοράς: 24kHz.

Η narrow band ανάλυση αποκαλύπτει μια σειρά από προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες (μεταξύ 8 και 100Hz) κάποια από τα οποία οφείλονται στην τροφοδοσία και κάποια είναι, ίσως, πηγές jitter. Όλες οι συνιστώσες βρίσκονται κάτω από τα -120dBu, στάθμη που θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα.
Τέλος, ο διαχωρισμός των καναλιών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα όντας γύρω στα -100dB για την περιοχή των χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων και καλύτερος από -85dB στο άνω όριο της μέτρησης (20kHz).

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

H δυνατότητα ανάγνωσης σημάτων πολύ χαμηλής στάθμης από το transport φάνηκε να είναι αρκετά καλή, με την σχετική κυματομορφή να έχει κάποιο υψίσυχνο θόρυβο αλλά να διατηρεί τη μορφή της.
Περισσότερο ενδιαφέρον εδώ, έχει το φάσμα της διαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο. Στο σχετικό διάγραμμα φαίνεται καθαρά ότι η μεταφορά του σήματος με συμβατική ομοαξονική γραμμή (75Ω) οδηγεί σε αυξημένο θόρυβο, σχεδόν κατά 5dBu σε σχέση με την επίδοση του ζεύγους όταν χρησιμοποιείται η σύνδεση Ι2S. Η συγκεκριμένη μέτρηση περιλαμβάνει και τις δύο συσκευές και μπορεί να αποτελεί μια καλή ένδειξη προς την κατεύθυνση της δικαίωσης μιας τέτοιας επιλογής στη σύνδεση του transport με τον μετατροπέα. Είμαι λίγο διστακτικός, γιατί η θετική επίπτωση (που είναι σαφής στο διάγραμμα) αφορά μόνο το ένα από τα δύο κανάλια κάτι που μένει να εξηγηθεί.

Thumbnail Thumbnail

Αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (Memory Player). Ημιτονοειδές σήμα 1kHz, στάθμη -60dBFS.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise, Memory Player)). Σήμα αναφοράς: 9998Hz, στάθμη -5dBFS, σύνδεση μέσω I2S (πράσινη καμπύλη) και S/PDIF Coaxial (κόκκινη καμπύλη).