Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/07/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

Quad 9AS

Thumbnail_φωτο

Με όγκο που είναι λίγο μικρότερος από τα 4.5 λίτρα (4.3 για την ακρίβεια), μετρημένη απόκριση που δεν κατεβαίνει κάτω από τα 60Hz και μια μονάδα 100 χιλιοστών στη θέση του μιντ/γούφερ, είναι σαφές ότι το 9AS είναι σχεδιασμένο για συστήματα με μικρές γενικώς διαστάσεις και όχι για την κάλυψη ενός μεγάλου χώρου. Η ίδια η Quad προτείνει στο εγχειρίδιο χρήσης απόσταση μεταξύ των ηχείων στην περιοχή των 2-3 μέτρων και ο χρήστης δεν μπορεί να περιμένει χαμηλές συχνότητες που μετακινούν έπιπλα και κάνουν τους τοίχους να τρίζουν. Έχοντας αυτά στο μυαλό, το ζευγάρι των 9AS της δοκιμής συνοδεύτηκε από ένα υπογούφερ της Quad (το μοντέλο L-ite) με στόχο να αξιολογηθεί η τριάδα ως σύστημα. Το L-ite είναι ένα ενεργό sub με μια μονάδα 250 χιλιοστών με κώνο από το υλικό Tri-Lam, ενισχυτή 300Wrms και ρυθμιζόμενο φίλτρο διέλευσης χαμηλών στην περιοχή των 35-85Ηz. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή από την άποψη του φινιρίσματος και των δυνατοτήτων, με τηλεχειριστήριο που επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο αλλαγή της συχνότητας αποκοπής, ώστε να διευκολύνεται η ρύθμιση του συστήματος. Η διαδικασία αξιολόγησης περιέλαβε τέσσερις διαφορετικές φάσεις κατά τις οποίες το ηχείο χρησιμοποιήθηκε με και χωρίς το υπογούφερ σε συμβατική (free field) και σε near field τοποθέτηση. Σε όλες τις περιπτώσεις ως είσοδος χρησιμοποιήθηκε η θύρα USB.

Δεδομένων των μικρών διαστάσεών του, το 9AS δεν θα δημιουργήσει δυσκολίες σε θέματα τοποθέτησης στο χώρο. Ακόμη και στριμωγμένο σε ένα ράφι θα λειτουργήσει σωστά, καθώς η επιλογή “shelf” στον ισοσταθμιστή περιορίζει την έξοδο στις χαμηλές συχνότητες και η τοποθέτηση του bass reflex στην πίσω πλευρά δεν είναι πρόβλημα. Η δοκιμή έδειξε ότι το ηχείο μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σε έναν μέτριων διαστάσεων χώρο, όπου η θέση ακρόασης βρίσκεται σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των 2.5 μέτρων, καθώς το 9AS φαίνεται να έχει και αποθέματα ισχύος και καλές δυνατότητες διαχείρισής τους από τα μεγάφωνα χωρίς προβλήματα χρωματισμών ή συμπίεσης. Με την προσθήκη του sub μάλιστα, το σύστημα απογειώνεται και γίνεται πραγματικά εντυπωσιακό (με βάση τον όγκο των ηχείων και την συνολική τιμή η οποία ξεπερνά λίγο τα € 1.500,-). Χωρίς το sub, το 9AS δείχνει, σε free field συνθήκες, ότι έχει κάποια όρια σε ό,τι αφορά την περιγραφή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων και ο ακροατής “χάνει” πληροφορία, ιδιαίτερα σε απαιτητικά έργα (συμφωνικής/ηλεκτρονικής μουσικής). H επιλογή “boost” στον ισοσταθμιστή, ασφαλώς γεμίζει κάπως την περιοχή αυτή, αλλά άποψη του υπογράφοντος είναι ότι για συστήματα σε μέτριους/μεγάλους χώρους το ηχείο θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα καλό υπογούφερ, αν θέλει κάποιος να το αξιοποιήσει πλήρως.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Εκεί, πάντως, όπου το 9AS ξεδιπλώνει τις αρετές του και ξαφνιάζει ευχάριστα είναι σε εφαρμογές near field. Όπως εξηγείται εδώ, η ακρόαση στο πραγματικό -με την θεωρητική έννοια του όρου- εγγύς πεδίο δεν είναι κάτι επιθυμητό (και συχνά είναι και κάτι ανέφικτο). Στο audio, με την έννοια near field εννοούμε συνήθως πολύ μικρές αποστάσεις (κάτω από την κρίσιμη απόσταση), της τάξης των δεκάδων εκατοστών, κοντά στην περιοχή του ενός μέτρου και στις αποστάσεις αυτές δεν ακτινοβολούν όλα τα ηχεία σωστά. Το 9AS ανήκει σε αυτά που ακτινοβολούν σωστά και εφαρμογές όπως το desktop audio είναι το περιβάλλον στο οποίο αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα.
Σε τέτοιους ρυθμούς χρήσης, το πρώτο πράγμα που αξιολογεί κανείς ιδιαίτερα θετικά είναι οι δυνατότητες του ηχείου να δημιουργήσει μια πειστική, λεπτομερή και με βάθος στερεοφωνική εικόνα. Εξαφανίζεται πολύ εύκολα και ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από ένα ακουστικό “παράθυρο” όπου προβάλλονται οι λεπτομέρειες της ηχογράφησης και της μείξης με τρόπο που διατηρείται πλήρως η κλίμακα του ακούσματος (μην ξεχνάμε ότι ένα τέτοιο setup έχει περιορισμένο πραγματικό πλάτος). Αυτή η πολύ καλή εικόνα συνδυάζεται με μια αίσθηση ουδετερότητας στην περιοχή των μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων, η οποία κάνει το άκουσμα ιδιαίτερα ξεκούραστο και ευχάριστο, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Το ηχείο δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν κρύβει λεπτομέρειες και παράλληλα είναι αρκετά μαλακό και ευγενικό ώστε να μπορείς να το ακούς με τις ώρες.

Η μεσαία περιοχή είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του 9AS. Δεν θα καταπιέσει ποτέ τον ακροατή, δημιουργεί μια αίσθηση διαφάνειας, αέρα και άνεσης στην περιγραφή, δεν τονίζει τίποτε. Συμπληρώνεται, ιδανικά θα μπορούσε να πει κάποιος, από υψηλές συχνότητες με καλή έκταση, αίσθηση αρμονικού πλούτου, επαρκώς φωτεινές, με πολύ καλά χρονικά χαρακτηριστικά. Η γενική εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας μεγάλες ορχήστρες και γενικώς σύνθετα μουσικά έργα είναι ότι το ηχείο δεν κοπιάζει καθόλου και διαθέτει πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης. Βοηθά, ασφαλώς, και το ότι σε μικρές αποστάσεις ακρόασης μπορείς να επιτύχεις ιδιαίτερα υψηλές στάθμες χωρίς να εμφανιστεί το παραμικρό φαινόμενο συμπίεσης.
Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, ισχύουν γενικώς τα όσα αναφέρθηκαν για την συμπεριφορά του ηχείου όταν είναι τοποθετημένο στον ελεύθερο χώρο. Ο όγκος είναι επαρκής για την περιγραφή των ρυθμικών μερών και το ηχείο δεν ακούγεται καθόλου άδειο ή σκληρό, αντιθέτως δημιουργεί την εντύπωση της ταχύτητας και της σαφήνειας. Ωστόσο, δεν θα μεταφέρει με άνεση τον όγκο της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας ή μουσική με... ηλεκτρονικές υπερβολές. Σε αυτό το σημείο, ασφαλώς το L-ite βοήθησε σημαντικά και στις κοντινές ακροάσεις με την επιπρόσθετη παρατήρηση ότι ένα τέτοιο σύστημα θέλει αρκετή προσοχή στη ρύθμιση. Για την περίπτωση της δοκιμής, επιλέχθηκε η συχνότητα αποκοπής των 85Hz (με το 9AS ρυθμισμένο στη θέση “flat) και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το σύστημα όχι μόνο απέκτησε την πληροφορία που έλειπε χαμηλά αλλά κέρδισε συνολικά σε λεπτομέρεια και δύναμη περιγραφής σε όλη την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του 9AS και επιβεβαιώνοντας την αρχική υποψία μας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό ηχείο αυτής της κατηγορίας τιμής.

Τελικώς...

... έκπληξη δεν το λες γιατί, όπως και να έχει το πράγμα, μιλάμε για την Quad, μια εταιρία που έχει τη δική της ιστορία στον χώρο του audio. Ωστόσο, η δοκιμή έδειξε ότι το 9AS είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα ηχείο για χρήστες που δίνουν έμφαση στα νέα media και θέλουν κάτι χρηστικό και με όλες τις απαραίτητες δυνατότητες. Πέραν αυτών (τα οποία προσφέρει χωρίς δυσκολία), πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο και ακριβές ηχείο που δεν θα δυσκολευτεί να πείσει ακόμη και τους πλέον διστακτικούς να δουν την ιδέα του active monitor με διαφορετικό μάτι. Θέτει, ασφαλώς, ένα επίπεδο αναφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και θα πρέπει να το ακούσει όποιος σκοπεύει να αγοράσει κάτι σχετικό.