Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/07/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

HXEIO

Quad QPM1

Thumbnail

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του QPM1 έγινε μέσω της εισόδου single ended. Το γεγονός ότι το ηχείο είναι ενεργό καθιστά περιττή την μέτρηση της εμπέδησης και της ευαισθησίας με αναφορά σε ισχύ (από τη στιγμή που οι ενισχυτές περιλαμβάνονται). Στις μετρήσεις απόκρισης, ο κατακόρυφος άξονας είναι βαθμονομημένος σε dBSPL που δεν αφορούν όμως την ευαισθησία ανηγμένη σε απόσταση ενός μέτρου αλλά στην πραγματική ηχητική στάθμη κάτω από την οποία έγινε η μέτρηση, σε απόσταση 2 μέτρων.
Η ανηχοϊκή μέτρηση της απόκρισης (με κάτω όριο τα 400Hz) δικαιώνει τον όρο studio monitor: Το QPM1 έχει αποκλίσεις που δεν ξεπερνούν τα +/-2dB στη ζώνη διέλευσης και η σχετική καμπύλη χαρακτηρίζεται από μικρές σε εύρος και στάθμη αποκλίσεις. Με βάση την επίδοση αυτή, οι μεταβολές που επιφέρει η τοποθέτηση του προστατευτικού πλέγματος είναι πράγματι ενοχλητικές, μεταξύ 3kHz και 5kHz. Η σύγκριση των καμπυλών δείχνει ότι για σοβαρές ακροάσεις τα προστατευτικά θα πρέπει να αφαιρούνται.
Με βάση την μέση τιμή της στάθμης στην οποία έγιναν οι μετρήσεις (76.8dBSPL/2m) το κάτω όριο του ηχείου υπολογίστηκε στα 47Hz (-3dB) ενώ στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι τα 19.8kHz (-3dB) και τα 21.8kHz (-6dB). Αρκετό ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της απόκρισης στον άξονα (ο οποίος προσδιορίστηκε, περίπου, στο μέσον μεταξύ τουίτερ και γούφερ) με την μέση απόκριση (listening window). Η δεύτερη δείχνει να ακολουθεί με ακρίβεια την πρώτη, εμφανίζοντας, απλώς μια πτώση στην στάθμη, κατά 4dBSPL περίπου, πάνω από το1kHz, εύρημα που αφήνει υποσχέσεις για πολύ καλή συμπεριφορά εκτός άξονα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας. Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 2m (συχνότητες πάνω από τα 400Hz). Χωρίς το προστατευτικό κάλυμμα (πράσινη καμπύλη) και με το προστατευτικό κάλυμμα (κόκκινη).

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (Listening Window, κόκκινη καμπύλη).

Η ενεργοποίηση του φίλτρου, δείχνει να έχει ουσιαστική επίδραση στην περιοχή των 100Hz και κάτω, όπου το ηχείο εμφανίζει μια πιο απότομη κλίση στην αποκοπή του και, επίσης, αποδίδει λίγο χαμηλότερες στάθμες.
Η βηματική απόκριση του ηχείου είναι αρκετά ομαλή, με μια μικρή ασυνέχεια στο σημείο όπου μετάβασης από το τουίτερ στο γούφερ. Το τελευταίο, πάντως, δείχνει μια εξαιρετικά ομαλή συμπεριφορά στην απόσβεση, με ελάχιστες ορατές διακυμάνσεις, όντας ένα από τα καλύτερα που έχουμε μετρήσει.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα χωρίς το φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων (πράσινη καμπύλη) και με το φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων (πορτοκαλί).

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει δύο ομάδες συντονισμών, μια στην περιοχή μεταξύ 2kHz και 5kHz, με χρόνους απόσβεσης οι οποίοι ξεπερνούν τα 2mS του παραθύρου της ανηχοϊκής μέτρησης και μια στην περιοχή πάνω από τα 10kHz με χρόνους απόσβεσης μεταξύ 1.3mS και 1.7mS.
Το πολικό διάγραμμα, στο οριζόντιο επίπεδο επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την εντύπωση που σχηματίζει κανείς βλέποντας τις διαφορές μεταξύ της απόκρισης επί του άξονα και της μέσης απόκρισης. Το QPM1 είναι ένα ηχείο με πολύ ομαλή συμπεριφορά εκτός άξονα, το οποίο ακτινοβολεί στον χώρο με ομοιογένεια και δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις σε ότι αφορά την τοποθέτησή του. Αν και για να πάρει κανείς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει να επιλέξει μια θέση ακρόασης επί του άξονα, το toe-in των ηχείων δεν είναι απαραίτητο ενώ και οι ακροατές εκτός άξονα δεν θα αδικηθούν ιδιαίτερα. Επιπροσθέτως, το QPM1 θα δημιουργήσει ένα ομαλό, ομοιογενές πεδίο αντήχησης και παρά την αρχική εντύπωση που έχει κανείς (λόγω μεγέθους) μπορεί να το ακούσει και από μέτρια/μεγάλη απόσταση.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)

Τέλος, το ηχείο είναι περισσότερο απαιτητικό σε ότι αφορά το ύψος ακρόασης. Ο ακροατής που θα καθίσει ψηλά (θέσεις που αντιστοιχούν σε θετικές γωνίες στο σχετικό διάγραμμα) χάνει αρκετά γύρω από την περιοχή της συχνότητας cross ενώ θέσεις λίγο χαμηλότερα από τον άξονα (αρνητικές γωνίες στο σχετικό διάγραμμα) πάσχουν ίσως λιγότερο και μόνο στις πολύ υψηλές συχνότητες, θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγονται αν θέλει κανείς το 100% της απόδοσης. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη βάση.

Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη).