Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/10/2014

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Rois Acoustics Emphasis 314

Thumbnail_φωτο

Το Emphasis 314 είναι ένα ηχείο δαπέδου με ύψος λίγο μεγαλύτερο του ενός μέτρου (1030mm) και αρκετά ενδιαφέρουσα αισθητική, κυρίως χάρις στην ήπια κλίση της καμπίνας (η οποία εξασφαλίζει -κατά την εταιρία- καλύτερη χρονική ευθυγράμμιση των μονάδων) και την πρισματική διαμόρφωση της μπάφλας γύρω από την περιοχή του μιντ και του τουίτερ για την μείωση των περιθλάσεων. Το φινίρισμα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, την glossy που φαίνεται στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο και την satin.

Φωτογραφία

Με ύψος που ξεπερνά κατά τι το ένα μέτρο, το Emphasis 314 είναι ένα αρκετά μεγάλο ηχείο. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της εμφάνισής του είναι η τοποθέτηση των δύο γούφερ κοντά στο δάπεδο.

Η σχεδίαση είναι τριών δρόμων και βασίζεται σε δύο γούφερ 180 χιλιοστών με κώνο από συνθετικό υλικό (πλαστικοποιημένο carbon) για την απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων, ένα μεγάφωνο 140 χιλιοστών με σασί από συνθετικό υλικό που ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς, με κώνο από υαλονήματα, αποσβεστική επίστρωση και ενσωματωμένο phase plug για την απόδοση των μεσαίων και ένα τουίτερ με θόλο από κράμα αλουμινίου, μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο και διάμετρο 25 χιλιοστών για τις υψηλές συχνότητες.
Ο χειρισμός των κλάδων των χαμηλών και των μεσαίων συχνοτήτων έχει αρκετό ενδιαφέρον. Σε ότι αφορά στα δύο γούφερ, η φόρτιση είναι τύπου bass reflex (μέσω δύο οπών εκτόνωσης στο πίσω μέρος της καμπίνας) αλλά η επιλογή της θέσης τους στην μπάφλα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε συμβατική. Η Rois Acoustics ονομάζει την συγκεκριμένη τοποθέτηση “Ημιχωρικό Ακτινοβολητή Μπάσου (HSBR, Half Space Bass Radiator) για να περιγράψει μια τοποθέτηση που φέρνει τα γούφερ σε συγκεκριμένη, μικρή, απόσταση από το δάπεδο. Η επιλογή αυτή ενισχύει την απόδοση του ηχείου χαμηλά με τρόπο προβλέψιμο και η εταιρία αναφέρει ότι το τελικό αποτέλεσμα παραπέμπει σε μια σχεδίαση με μεγαλύτερα μεγάφωνα.

Φωτογραφία

Η μπάφλα γύρω από το τουίτερ έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξομαλύνονται οι ακμές, σε μια προσπάθεια μείωσης των περιθλάσεων. Επιπροσθέτως, η πρισματική μορφή της μπάφλας στο σημείο αυτό, προσθέτει στην αισθητική του ηχείου.

Φωτογραφία

Τουίτερ με θόλο από κράμα αλουμινίου για τις υψηλές συχνότητες και μιντ με κώνο από υαλονήματα για τις μεσαίες.

Σε ότι αφορά το μεγάφωνο των μεσαίων, αυτό φορτίζεται από έναν ξεχωριστό, διαμπερή κυλινδρικό θάλαμο ο οποίος παραμένει ανοικτός στο πίσω μέρος έτσι ώστε η οπίσθια ακτινοβολία του μιντ να απορροφάται από το ειδικό, πυκνό υλικό που έχει τοποθετηθεί σε αυτόν και να μην ανακλάται. Η Rois ονομάζει την φόρτιση αυτή ZRL (Zero Reflection Loading) και αναφέρει ότι προσφέρει χαμηλότερους χρωματισμούς και καλύτερη στερεοφωνική εικόνα σε σχέση με την συμβατική φόρτιση από έναν ξεχωριστό κλειστό θάλαμο.
Το φίλτρο που χρησιμοποιείται είναι 1ης τάξης με προσεγμένης ποιότητας υλικά (η εταιρία αναφέρει ότι χρησιμοποιεί πηνία χωρίς πυρήνα και πλαστικούς πυκνωτές) και οι ακροδέκτες που χρησιμοποιούνται είναι τυπικά καλής ποιότητας και υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση.

Φωτογραφία

Τα δύο γούφερ φορτίζονται από bass reflex και είναι τοποθετημένα κοντά στο δάπεδο ώστε να αυξάνεται η ευαισθησία του ηχείου χαμηλά. Η Rois Acoustics ονομάζει την τεχνική αυτή “Ημιχωρικό Ακτινοβολητή Μπάσων”.

Φωτογραφία

Διπλό bass reflex για την φόρτιση των γούφερ, τοποθετημένο στην πίσω πλευρά της καμπίνας.

Η καμπίνα κατασκευάζεται από MDF με μπάφλα πάχους 32 χιλιοστών και η κατασκευή της περιλαμβάνει πολλές εσωτερικές ενισχύσεις για την αύξηση της ακαμψίας και την μείωση των στάσιμων κυμάτων που δημιουργούνται στο εσωτερικό. Η στήριξη στο δάπεδο περιλαμβάνει δύο κώνους, τοποθετημένους στο εμπρός μέρος της ενσωματωμένης βάσης, οι οποίοι δίνουν και την ελαφρά κλίση του ηχείου.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το πυκνό απορροφητικό υλικό που χρησιμοποιείται στον θάλαμο του μιντ, ο οποίος δεν είναι κλειστός στο πίσω μέρος, ώστε να αποφεύγονται οι ανακλάσεις και οι χρωματισμοί. Η Rois Acoustics ονομάζει την κατασκευή αυτή Ζero Reflection Loading.

Φωτογραφία

Τυπικά καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή που υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση. Ο πλίνθος του ηχείου στηρίζεται στο εμπρός μέρος σε δύο κώνους που δίνουν στο Emphasis 314 μια πολύ ήπια κλίση.