Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/10/2011

flag
english
abstract

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ

SRM Arezzo/Moth Mk1 Incognito

Thumbnail_φωτο

To Αrezzo είναι μια κομψή κατασκευή βασισμένη σε φύλλα διαφανούς ακρυλικού υλικού η σύνδεση των οποίων αποτελεί και τον μηχανισμό απομόνωσης του συστήματος. Η δομή του περιλαμβάνει μια παραλληλόγραμμη βάση στην οποία έχουν δημιουργηθεί τρεις φωλιές για ισάριθμες ακίδες, ένα ενδιάμεσο επίπεδο στο οποίο τοποθετείται ο κινητήρας μαζί με το ελαστικό υλικό απομόνωσής του και, τέλος μια επιφάνεια η οποία περιλαμβάνει το έδρανο και την βάση στήριξης του βραχίονα. Η απομόνωση μεταξύ των δύο επιπέδων γίνεται με κώνους σορμποθάνης.

Φωτογραφία

Η SRM έχει επιλέξει το διαφανές ακρυλικό για την κατασκευή του Arezzo το οποίο αποτελείται από δύο φύλλα του υλικού αυτού τα οποία απομονώνονται με σορμποθάνη και ένα τρίτο που παίζει τον ρόλο της βάσης.

Η SRM έχει επιλέξει για το Arezzo την αρχιτεκτονική πλατό/υποπλατό τα οποία είναι επίσης κατασκευασμένα από ακρυλικό υλικό. Μεταξύ πλατό και δίσκου τοποθετείται ένα αφρώδες υπόστρωμα. Το έδρανο είναι κατασκευασμένο από καρβίδιο του βολφραμίου με επιφάνειες τριβής από φωσφορικό χαλκό και τεφλόν. Για την περιστροφή χρησιμοποιείται ένας σύγχρονος κινητήρας χαμηλής τάσης ο οποίος οδηγεί το υποπλατό με την βοήθεια μιας τροχαλίας από αλουμίνιο και ένα σετ από δύο ιμάντες μικρού μήκους. Η τροφοδοσία του κινητήρα γίνεται από ένα μικρό εξωτερικό πακ ενώ υπάρχει και ένας εξωτερικός διακόπτης on-off, τον οποίο ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει όπου τον βολεύει. Το Arezzo προσφέρει δυνατότητα επιλογής 33 και 45σαλ με απλή αλλαγή της θέσης του κάθε ιμάντα.

Φωτογραφία

Κάθε σημείο στήριξης του Arezzo περιλαμβάνει έναν κώνο από σορμποθάνη (το μαύρο υλικό μεταξύ των δύο φύλλων ακρυλικού στη φωτογραφία) και μια ρυθμιζόμενη ακίδα. Χρειάζεται προσοχή ώστε τα σημεία έδρασης των ακίδων να μην ακουμπούν στην βάση που τα περιβάλλει.

Φωτογραφία

Η οδήγηση του υποπλατό γίνεται με δύο ιμάντες. Η τροχαλία προσφέρει αύλακες για την επιλογή των στροφών (33/45) καθώς και για την οδήγηση ενός προαιρετικού μηχανισμού αδράνειας (Kinetic)

Το πλατό της δοκιμής μας ήταν εξοπλισμένο με έναν βραχίονα της Moth, τον Mk1. Πρόκειται για μια έκδοση του γνωστού RB251 της Rega, έκδοση η οποία περιελάμβανε νέα καλωδίωση με χάλκινα Cardas καθώς και διαφορετικό σύστημα αντίβαρου (μεταλλικό αντί του πλαστικού που διαθέτει ο στάνταρντ RB251). Οι αναβαθμίσεις αυτές ανεβάζουν τον Moth Μk1 στο επίπεδο Incognito. Οι διαφορές του βραχίονα με τον RB251 είναι, κατά τα άλλα, μηδενικές. Ο χρήστης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ζυγό για την ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης και η ρύθμιση αντιολίσθησης ρυθμίζεται με τον κλασικό -α λα Rega- τρόπο χρησιμοποιώντας ένα ολισθαίνον ρυθμιστικό. Το στέλεχος του RB251 είναι χυτό και η Rega αναφέρει ότι τα έδρανα έχουν περάσει από κάποια διαδικασία επιλογής.
Η κεφαλή του συστήματος ήταν μια AT-OC9 της Audio Technica. Πρόκειται για μια κεφαλή κινητού πηνίου, με ευαισθησία 0.4mV και απόκριση συχνότητας 15Hz-50kHz.

Φωτογραφία

Ο Moth Mk1 Incognito είναι, στην ουσία ένας Rega RB251 ανακαλωδιωμένος, ο οποίος έχει εξοπλιστεί με βαρίδι και άξονα κατασκευασμένα από βολφράμιο.

Φωτογραφία

Η κεφαλή στο πλατό της δοκιμής ήταν μια Audiotechnica AT-OC9 MkIII.