Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/10/2011

flag
english
abstract

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ

SRM Arezzo/Moth Mk1 Incognito

Thumbnail_φωτο

Η συναρμολόγηση και το στήσιμο του Arezzo δεν είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία αλλά, εκείνος που θα αποφασίσει να την κάνει μόνος του θα πρέπει να ρίξει μια προσεκτική ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης αφού υπάρχουν μερικά κρίσιμα σημεία, όπως για παράδειγμα το σωστό κεντράρισμα των σημείων που πατούν οι ακίδες (δεν πρέπει να εφάπτονται στην περιφέρειά τους με την ακρυλική βάση) και η σωστή τοποθέτηση των κώνων από σορμποθάνη (των οποίων οι οπές δεν είναι συμμετρικά τοποθετημένες αλλά πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση). Το πλατό μπορεί να οριζοντιωθεί με την χρήση των ρυθμιζόμενων ακίδων του, αλλά η εταιρία προτείνει τα σημεία στήριξης να παραμείνουν σφιγμένα και η οριζοντίωση να γίνει από το ίδιο το ράφι. Με τον βραχίονα και την κεφαλή τοποθετημένα, δεν είχα να κάνω πολλά πράγματα πριν θέσω το πλατό σε λειτουργία, εκτός από το να τοποθετήσω τους ιμάντες στη θέση τους. Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί λίγη υπομονή επειδή απαιτείται καλή ευθυγράμμιση αλλά και γιατί το σύστημα έρχεται σε ισορροπία μόνο αφού τοποθετηθεί το πλατό στη θέση του. Με λίγη εξάσκηση μπορείς να το κάνεις, ωστόσο θεωρώ την επιλογή της SRM να ρυθμίζονται οι στροφές με μετακίνηση του κάθε ιμάντα στην τροχαλία του κινητήρα όχι ιδιαίτερα πρακτική. Επίσης κάτι που λείπει από τη βασική έκδοση (κι έχει αρχίσει να γίνεται κακή συνήθεια σε πολλούς κατασκευαστές παρόμοιων συσκευών) είναι ένα καπάκι. Η SRM προσφέρει ένα κάλυμμα ως μέρος του εξοπλισμού για το Arezzo Ultra, αλλά αν δεν θέλετε να βλέπετε το πλατό σας σκονισμένο σε μόνιμη βάση, βάλτε στον προϋπολογισμό σας και αυτό το αξεσουάρ.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το Arezzo αντικατέστησε το αναλογικό σύστημα που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Linn Sondek LP12, Linn Ittok LVII, Linn Karma) και οδήγησε τον προενισχυτή phono RHQ-10 της Rotel, κατάλληλα ρυθμισμένο για την Audio Technica. To υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Melos Plus Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης το Arezzo αποδείχθηκε μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη. Η γενική του ταυτότητα καθορίζεται από πολύ καλή διαύγεια, σταθερότητα στην εικόνα και χαμηλό θόρυβο, στοιχεία που συγκλίνουν στην δημιουργία μιας αίσθηση ουδετερότητας και ακρίβειας. Όποιος ακούσει το σύστημα της SRM για λίγο, μένει με την εντύπωση ότι σέβεται την πληροφορία που υπάρχει στο δίσκο και ότι μπορεί να υποστηρίξει με άνεση πολύ καλές κεφαλές. Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι ότι η στερεοφωνική εικόνα έχει πολύ καλό πλάτος με σαφέστατη τοποθέτηση των ηχητικών πηγών, είτε αυτές είναι μεμονωμένα όργανα, είτε οργανικές ομάδες μιας μεγαλύτερης ορχήστρας. Η κίνηση περιγράφεται με ακρίβεια και υπάρχει σαφής τοποθέτηση στον άξονα του βάθους μαζί με αέρα και αρκετές λεπτομέρειες από τον χώρο της ηχογράφησης (ή τις όποιες επιλογές του μηχανικού ήχου). H πολύ καλή αυτή επίδοση (παρά το γεγονός ότι η ισορροπία των καναλιών δεν ήταν από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει….) φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την έκταση της κεφαλής ψηλά όσο και με την ήρεμη συμπεριφορά του πλατό στις πολύ χαμηλές συχνότητες η οποία αφήνει τον βραχίονα να κάνει τη δουλειά του σωστά. Εν προκειμένω, εικάζω ότι το κιτ Kinetic ίσως αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, κυρίως για να απομονώσει τους κραδασμούς του κινητήρα και να κάνει το σύστημα ακόμη καλύτερο.
Όσον αφορά το φάσμα, το Arezzo δείχνει να ισορροπεί καλά μεταξύ όγκου και ελέγχου χαμηλά. Ούτε το πρώτο χαρακτηριστικό λείπει ούτε και το δεύτερο και αυτό είναι ασφαλώς ένα ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό. Δίσκοι με πλούσιο περιεχόμενο σε χαμηλές συχνότητες, είτε αυτά είναι κρουστά είτε ηλεκτρονικοί ήχοι αποδίδονται με τρόπο που ενίοτε ενθουσιάζει, σε κάθε περίπτωση, πάντως, ικανοποιεί. Ο ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει άνετα τα ρυθμικά μέρη και να αισθανθεί διάφορα υπερβολικά περάσματα χαμηλά, όταν ο δίσκος τα περιλαμβάνει. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε ξεκούραστα, χωρίς τάσεις προβολής και με αρκετές λεπτομέρειες. Έργα με μεγάλες χορωδίες και σολίστ αποδίδονται με τη σωστή ατμόσφαιρα και η μετάβαση από τον όγκο της χορωδίας στην σαφή θέση του μεμονωμένου τραγουδιστή γίνεται με άνεση και σαφήνεια. Οι υψηλές συχνότητες είναι αρκετά γρήγορες, διαυγείς και με πολύ καλή αίσθηση αέρα και έκτασης. Ο ακροατής εισπράττει, στη συγκεκριμένη περιοχή, την εντύπωση ενός φωτεινού, καθόλου υπερβολικού συστήματος που δεν κρύβει τίποτε. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η πολύ καλή δυνατότητα του συγκεκριμένου setup να “σηκώνει” λεπτομέρειες από τον δίσκο, διατηρώντας τον θόρυβο σε πολύ χαμηλό επίπεδο (πρακτικώς, σε αυτό του δίσκου). O χαμηλός θόρυβος και η πολύ καλή δυναμική συμπεριφορά που έχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός βραχίονα και κεφαλής, τέλος, αφήνει τις μικρές λεπτομέρειες της ηχογράφησης να αναδειχθούν (κάτι που, όπως ήδη αναφέρθηκε, φαίνεται καθαρά στην δημιουργία της εικόνας και την μεταφορά της ακουστικής) αλλά δίνει στο σύστημα και μια δυνατότητα αναπαραγωγής δυναμικών που κινείται σε πολύ καλό επίπεδο.

Τελικώς...

... το Arezzo της SRM αποτελεί ένα καλοσχεδιασμένο αναλογικό σύστημα με στοιχεία που του επιτρέπουν να προσεγγίσει καλά έναν ουδέτερο χαρακτήρα. Αποτελεί μια πολύ καλή πλατφόρμα η οποία θα αναδειχθεί με κεφαλές μεσαίου και άνω κόστους και, επιπροσθέτως, προσφέρει δυνατότητες αναβάθμισης αν και όταν ο χρήστης το επιλέξει. Σαφώς πρόκειται για μια συσκευή που θα πρέπει να δείτε και να ακούσετε αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάτι σε αυτή την κατηγορία τιμής.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε 24bit/192kHz και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τo αρχείo (θα το βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 300MB), να το αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. SRM Arezzo/Moth Mk1 Incognito/Audio Technica AT-OC9 MkIII
  2. Πηγή αναφοράς (Linn LP12/Linn Itook LVII/Linn Karma