Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/04/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Tandem Audio Statement/Ultimate

Tandem Audio Statement/Ultimate

Από την εποχή που δοκιμάστηκε το ρακ της Tandem δεν έχουν γίνει, είναι η αλήθεια, πολλά πράγματα προς την κατεύθυνση της εργαστηριακής εκτίμησης της συμπεριφοράς παρόμοιων κατασκευών ούτε και υπάρχει κάποια μεθοδολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των συσκευών ήχου. Κατά την διάρκεια των μετρήσεων προσπαθήσαμε να βρούμε στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας των Statement και Ultimate ώστε να υπάρχει μια αντικειμενική βάση επάνω στην οποία να στηριχθούν κάποια συμπεράσματα. Οι μετρήσεις έγιναν με μετρητή επιτάχυνσης ο οποίος τοποθετήθηκε σε δύο σημεία, απευθείας επάνω στην βάση και στο σασί του ενισχυτή. Ο ενισχυτής που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο συνήθης τελικός αναφοράς (Parasound HCA3500) στην θέση όπου βρίσκεται πάντοτε κατά την διάρκεια των ακροάσεων (αυτό έχει την σημασία του για τις μετρήσεις όπου υπάρχει διέγερση από τα ηχεία).
Οι δύο βάσεις της δοκιμής αντικατέστησαν αυτήν που χρησιμοποιείται συνήθως για την στήριξη του ενισχυτή (μια απλή, τροχήλατη Exelixis). Η σειρά των μετρήσεων περιέλαβε μετρήσεις με τον ενισχυτή να οδηγεί τα ηχεία στην συνήθη στάθμη αναφοράς (73dBSPL/2.8m με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης -20dBFS) και με τον ενισχυτή χωρίς σήμα στην είσοδο (αλλά σε λειτουργία).
Πριν προχωρήσει κανείς στη μελέτη των διαγραμμάτων θα πρέπει να δαπανήσει λίγο χρόνο ώστε να αποκτήσει μια αίσθηση της κατακόρυφης βαθμονόμησης τους (η οποία είναι η ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται και στα διαγράμματα χρωματισμών καμπίνας στα ηχεία). Η μονάδα που χρησιμοποιεί το μετρητικό σύστημα είναι η εντελώς ασυνήθιστη dBm/S2 (ντεσιμπέλ επιτάχυνσης) και συσχετίζει την ευαισθησία του επιταχυνσιόμετρου, την έξοδο του σε κάθε συχνότητα μέτρησης και την στάθμη αναφοράς του συστήματος. Η ευαισθησία του επιταχυνσιόμετρου είναι 1mV/m/S2 και η στάθμη αναφοράς του συστήματος το 1V, επομένως αν κάνει κάποιος τα απαραίτητα μαθηματικά, βρίσκει ότι τα -120dBm/S2 αντιστοιχούν περίπου σε επιτάχυνση 0.001m/S2 ή 0.0001g και τα -30dBm/S2 σε 31.6m/S2 ή 3.1g.
Η πρώτη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε ήταν οι επιταχύνσεις στην επιφάνεια των βάσεων, όταν αυτές ρυθμίστηκαν σωστά στη θέση της δοκιμής, χωρίς να τις φορτίζει ο ενισχυτής. Τα σχετικά διαγράμματα δείχνουν ότι η περισσότερο “ανήσυχη” περιοχή είναι αυτή που καθορίζεται από μια οκτάβα εκατέρωθεν των 50Hz, ένα εύρημα που αφήνει υποψίες για διαρροή ηλεκτρικού θορύβου στο σύστημα μέτρησης. Ωστόσο, η μέτρηση της εξόδου του επιταχυνσιόμετρου “στον αέρα” (χωρίς να έρχεται σε επαφή με κάποια επιφάνεια) έδειξε ότι ο θόρυβος αυτός δεν είναι ηλεκτρικός αλλά προέρχεται, πράγματι, από τις επιφάνειες και τη ζεύξη τους με το πάτωμα. Εδώ, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι η Statement και Ultimate είναι συστηματικά καλύτερες από την βάση αναφοράς σε όλο το φάσμα της μέτρησης, μεταφέρουν, δηλαδή, λιγότερους κραδασμούς προς την συσκευή. Επιπροσθέτως, η Ultimate είναι πιο αποτελεσματική από την Statement όπως θα περίμενε κανείς, από την στιγμή που είναι το κορυφαίο μοντέλο της εταιρίας.
Η ίδια μέτρηση με τον ενισχυτή τοποθετημένο στη βάση αλλά εκτός λειτουργίας, δείχνει αυτό που θα περίμενε, ίσως, κανείς από διαίσθηση: Η ίδια η βάση έχει μικρότερες επιταχύνσεις υπό το μεγάλο βάρος του τελικού ενισχυτή ο οποίος φαίνεται να αρκεί για να μηδενίσει τα προβλήματα από τον θόρυβο του περιβάλλοντος ανεξαρτήτως με το ποια βάση χρησιμοποιείται. Στις πολύ χαμηλές συχνότητες, πάντως, μπορεί να δει κανείς ότι η Ultimate εξακολουθεί να παραμένει η βάση με τις χαμηλότερες επιταχύνσεις.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα επιταχύνσεων σε συνάρτηση με την συχνότητα. Μέτρηση στην επιφάνεια της βάσης, χωρίς φορτίο και χωρίς εξωτερική διέγερση. Βάση αναφοράς (πορτοκαλί καμπύλη), Statement (πράσινη καμπύλη), Ultimate (κόκκινη καμπύλη). Έξοδος επιταχυνσιόμετρου σε ηρεμία. Ευαισθησία 1mV/m/S2, 0dBRel: 1Vrms.

Διάγραμμα επιταχύνσεων σε συνάρτηση με την συχνότητα. Μέτρηση στην επιφάνεια της βάσης, με φορτίο (Parasound HCA3500 απενεργοποιημένος) και χωρίς εξωτερική διέγερση. Βάση αναφοράς (πορτοκαλί καμπύλη), Statement (πράσινη καμπύλη), Ultimate (κόκκινη καμπύλη). Ευαισθησία 1mV/m/S2, 0dBRel: 1Vrms.

Όταν ο ενισχυτής τεθεί σε λειτουργία αλλά χωρίς σήμα στην είσοδο (επομένως το τροφοδοτικό παράγει κάποιο μηχανικό θόρυβο) η κατάσταση δεν αλλάζει σημαντικά σε γενικές γραμμές (η κατακόρυφη ανάλυση σε αυτό το διάγραμμα είναι μεγαλύτερη): Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων (10-35Hz) η Ultimate εμφανίζει τις χαμηλότερες επιταχύνσεις, ωστόσο κάνει την εμφάνισή του ένα νέο εύρημα: Ισχυρές ακυρώσεις στα 100Ηz και στα 200Hz, με τις Statement και Ultimate να είναι αισθητά καλύτερες στην πρώτη περίπτωση και την Statement να υπερέχει στην δεύτερη. Μια πιθανή εξήγηση για την συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή, πλέον, των σημείων στήριξης του ενισχυτή στην συμπεριφορά του συστήματος, καθώς αυτά μεσολαβούν μεταξύ μιας πηγής κραδασμών (του μετασχηματιστή) και του επιταχυνσιόμετρου.
Την άποψη αυτή ισχυροποιεί και η μέτρηση της επιτάχυνσης στο σασί του ενισχυτή: Εδώ η συμπεριφορά είναι επίσης διαφορετική, τόσο σε ό,τι αφορά την συχνότητα στην οποία εμφανίζονται οι ακυρώσεις (κάτω από τα 100Hz, πλέον) όσο και σε ό,τι αφορά την στάθμη τους.
Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς από αυτά; Ότι, πέραν του σχεδιασμού της ίδιας της βάσης, στο τελικό αποτέλεσμα παίζουν, προφανώς, ρόλο και τα σημεία στήριξης του ίδιου του ενισχυτή τα οποία αποτελούν άγνωστες μεταβλητές του συστήματος και μάλιστα διαφορετικές, ανάλογα με την συσκευή. Ίσως το επόμενο βήμα εδώ να είναι η κατάργησή και η αντικατάσταση τους από σημεία στήριξης με γνωστές ιδιότητες που θα εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό interfacing με την κάθε βάση.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα επιταχύνσεων σε συνάρτηση με την συχνότητα. Μέτρηση στην επιφάνεια της βάσης, με φορτίο (Parasound HCA3500 ενεργοποιημένος) και χωρίς εξωτερική διέγερση. Βάση αναφοράς (πορτοκαλί καμπύλη), Statement (πράσινη καμπύλη), Ultimate (κόκκινη καμπύλη). Ευαισθησία 1mV/m/S2, 0dBRel: 1Vrms.

Διάγραμμα επιταχύνσεων σε συνάρτηση με την συχνότητα. Μέτρηση στο σασί του ενισχυτή (Parasound HCA3500 ενεργοποιημένος) και χωρίς εξωτερική διέγερση. Βάση αναφοράς (πορτοκαλί καμπύλη), Statement (πράσινη καμπύλη), Ultimate (κόκκινη καμπύλη). Ευαισθησία 1mV/m/S2, 0dBRel: 1Vrms.

Η μέτρηση των επιταχύνσεων με τον ενισχυτή να οδηγεί τα ηχεία όπως συμβαίνει κατά την κανονική λειτουργία ενός συστήματος, θέτει τις βάσεις κάτω από “πλήρες” φορτίο, υπό την έννοια ότι υπάρχουν δύο είδη κραδασμών, οι εξωγενείς (από τα ηχεία και το περιβάλλον) και οι ενδογενείς (από τον ίδιο τον ενισχυτή). Επιπροσθέτως, σε ότι αφορά τους εξωγενείς κραδασμούς, υπάρχουν δύο δρόμοι μετάδοσης, ο αέρας και η μηχανική ζεύξη του ηχείου με το δάπεδο και μέσω αυτού με την βάση, επομένως η ανάλυση του φαινομένου αρχίζει να γίνεται ακόμη πιο σύνθετη. Το διάγραμμα επιταχύνσεων στην επιφάνεια της βάσης, δείχνει ότι ο βασικός σχεδιαστικός στόχος όπως τον περιγράφει η Tandem έχει επιτευχθεί: Πράγματι, τόσο η Statement όσο και η Ultimate εμφανίζουν μικρότερες επιταχύνσεις στο σύνολο σχεδόν του φάσματος της μέτρησης, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στις περιοχές 20Hz-35Hz και 150Hz-800Hz. Κατά τον Μιχελιό, η αδράνεια της βάσης είναι δείγμα ότι κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, να μεταφέρει δηλαδή τους κραδασμούς προς το δάπεδο. Η αδράνεια αυτή, φαίνεται με πιο σαφή τρόπο όταν συγκρίνει κανείς τις επιταχύνσεις στο σασί του ενισχυτή και στην επιφάνεια του ραφιού (μπλε και ιώδεις καμπύλες αντιστοίχως, στο δεύτερο σετ διαγραμάτων).
Η μέτρηση των επιταχύνσεων στο σασί του ενισχυτή δείχνει μια πιο σύνθετη συμπεριφορά: Το σύστημα βάση/ενισχυτής με τις Statement και Ultimate φάνηκε ιδιαίτερα ικανό στο να “κόβει” στις πολύ χαμηλές συχνότητες (20Ηz-30Hz) αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στις περιοχές όπου το σασί φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες επιταχύνσεις, όπως αποκαλύπτεται από τις αιχμές γύρω από τα 100Ηz και τα 300Hz. Αντίθετα, έχει σαφή επίδραση στην περιοχή μεταξύ 100Hz-200Hz καθώς και πάνω από τα 500Hz, μέχρι το όριο της μέτρησης.
Το τελικό συμπέρασμα, εδώ, είναι ότι οι βάσεις της Tandem λειτουργούν με τον τρόπο που υπόσχεται η εταιρία (μεταφέροντας τους κραδασμούς χωρίς να ταλαντώνονται οι ίδιες σε σχέση με μια απλή βάση) και ότι αυτή η συμπεριφορά μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση των κραδασμών στο σασί του ενισχυτή, σε συγκεκριμένες περιοχές συχνοτήτων, οι οποίες -πιθανώς- εξαρτώνται από τα σημεία στήριξης του ίδιου του ενισχυτή.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα επιταχύνσεων σε συνάρτηση με την συχνότητα. Μέτρηση στην επιφάνεια της βάσης, με φορτίο (Parasound HCA3500 ενεργοποιημένος) με εξωτερική διέγερση (σάρωση ημιτονοειδούς σήματος, 10Hz-10kHz, 1/48oct). Βάση αναφοράς (πορτοκαλί καμπύλη), Statement (πράσινη καμπύλη), Ultimate (κόκκινη καμπύλη). Ευαισθησία 1mV/m/S2, 0dBRel: 1Vrms.

Διάγραμμα επιταχύνσεων σε συνάρτηση με την συχνότητα. Μέτρηση στο σασί του ενισχυτή (Parasound HCA3500 ενεργοποιημένος) με εξωτερική διέγερση (σάρωση ημιτονοειδούς σήματος, 10Hz-10kHz, 1/48oct). Βάση αναφοράς (πορτοκαλί καμπύλη), Statement (πράσινη καμπύλη), Ultimate (κόκκινη καμπύλη). Ευαισθησία 1mV/m/S2, 0dBRel: 1Vrms.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα επιταχύνσεων σε συνάρτηση με την συχνότητα. Μέτρηση στην επιφάνεια της βάσης Statement, με φορτίο (Parasound HCA3500 ενεργοποιημένος), με εξωτερική διέγερση (σάρωση ημιτονοειδούς σήματος, 10Hz-10kHz, 1/48oct, ιώδης καμπύλη) και στο σασί του ενισχυτή (μπλέ καμπύλη). Ευαισθησία 1mV/m/S2, 0dBRel: 1Vrms.

Διάγραμμα επιταχύνσεων σε συνάρτηση με την συχνότητα. Μέτρηση στην επιφάνεια της βάσης Ultimate, με φορτίο (Parasound HCA3500 ενεργοποιημένος), με εξωτερική διέγερση (σάρωση ημιτονοειδούς σήματος, 10Hz-10kHz, 1/48oct, ιώδης καμπύλη) και στο σασί του ενισχυτή (μπλέ καμπύλη). Ευαισθησία 1mV/m/S2, 0dBRel: 1Vrms.