Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/03/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: TRENDS AUDIO TA-10/UD-10...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/USB AUDIO CONVERTER

Trends Audio TA-10/UD-10

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η Trends Audio δεν κρύβει την προσπάθειά της να διατηρήσει το κόστος των συσκευών της σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο και η αλήθεια είναι ότι το κάνει με επιτυχία και χωρίς να καταφεύγει σε φθηνές επιλογές και ακραίους συμβιβασμούς. Τόσο το TA-10 όσο και το UD-10 είναι δύο συμπαθητικές, ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων, συσκευές με κλασικά περιβλήματα από καλά φινιρισμένο προφίλ αλουμινίου, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν άνετα σε έναν περιορισμένο χώρο ή ακόμη και να μεταφερθούν μαζί με το laptop σας παντού.
Ο ολοκληρωμένος ενισχυτής προσφέρει μια είσοδο line μέσω δύο πολύ καλής ποιότητας βυσμάτων RCA, και ένα ζευγάρι εξόδων για σύνδεση ηχείων, με ανάλογης ποιότητας ακροδέκτες. Το user interface είναι εντελώς απλό: Ένα ρυθμιστικό στάθμης στην πρόσοψη και ένας διακόπτης On-Off στην πίσω πλευρά κι αυτό είναι όλο.
O ΤΑ-10 προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα: Μία είσοδο line, ένα ζεύγος υποδοχών σύνδεσης για τα ηχεία και έναν διακόπτη On-Off. Η ποιότητα των βυσμάτων είναι πολύ καλή.
Το εσωτερικό του TA-10 είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον. Το σχέδιο βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο  TA2024 της Tripath, έναν από τους πλέον γνωστούς ενισχυτές τάξης T της εταιρίας που εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει διακόψει τις εργασίες της, ο οποίος μπορεί να αποδώσει μέχρι 15W/4Ω ανά κανάλι και επιτυγχάνει πολύ καλές τιμές παραμόρφωσης (0.04%) στην περιοχή των 10W/4Ω, επίδοση ιδιαίτερα αξιόλογη για ένα απλό τσιπάκι το οποίο δεν χρησιμοποιεί ούτε ψύκτρα. Η ιστορία της Tripath είναι, ίσως, θλιβερή: Πρόκειται για έναν κατασκευαστή ο οποίος ασχολήθηκε και εν τέλει έγινε γνωστός, με την δημιουργία audiophile διακοπτικών ενισχυτών, αναπτύσσοντας μια τεχνολογία που έγινε γνωστή ως T-Class. Σε μια εποχή όπου τα στάδια εξόδου τάξης “D” είχαν ήδη αρχίσει να αποκτούν αρνητική δημοσιότητα, η Tripath απαρνήθηκε τον χαρακτηρισμό class D, σημειώνοντας ότι οι σχεδιάσεις της έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που δεν συμβαδίζουν με τον ορισμό της τελευταίας, σημαντικότερο των οποίων είναι το γεγονός ότι το ίδιο το διακοπτικό σήμα δεν έχει σταθερή αλλά μεταβλητή συχνότητα η οποία αυξάνεται όσο μειώνεται η στάθμη του σήματος εισόδου, ώστε να υπάρχει ένας δυναμικός έλεγχος της σχέσης "παραμόρφωση/απόδοση" ανάλογα με τις ανάγκες. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς διακοπτικούς ενισχυτές τάξης D οι οποίοι χρησιμοποιούν διακοπτικό σήμα μερικών 100άδων kHz, η Class-T της Tripath μπορεί να μεταβάλει την συχνότητα αυτή από το 1.5MHz μέχρι τα 200kHz. Αυτός ο έλεγχος γίνεται με την χρήση ειδικών αλγορίθμων (λεπτομέρειες -βεβαίως- η εταιρία δεν αποκάλυπτε, απλώς ανέφερε ότι προέρχονται από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών) οι οποίοι λειτουργούν στο ψηφιακό πεδίο, δικαιολογώντας έτσι -έστω εν μέρει- την ονομασία "ψηφιακός" ενισχυτής. Το στάδιο ελέγχου της ισχύος παραμένει συμβατικό (δηλαδή χρησιμοποιεί FETs ως διακόπτες, τα οποία είναι ενσωματωμένα στο τσιπ) αλλά η τάξη “Τ” επιτρέπει στον σχεδιαστή να χρησιμοποιήσει μικρά σε μέγεθος και εν προκειμένω απύρηνα πηνία για το φίλτρο της εξόδου, στοιχείο που μειώνει ακόμη περισσότερο το μέγεθος του τελικού κυκλώματος. Η Trends συνοδεύει το TA2024 με ένα εξωτερικό τροφοδοτικό, έχει χρησιμοποιήσει καλής ποιότητας υλικά και άψογη συναρμολόγηση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να παρακάμψει κανείς το ρυθμιστικό στάθμης (που είναι τυπικής ποιότητας) ώστε ο TA-10 να λειτουργήσει και ως τελικός ενισχυτής.
Στην πίσω πλευρά του UD-10 θα  βρείτε τέσσερις εξόδους ψηφιακού σήματος, δύο ομοαξονικές με βύσμα RCA και BNC, μία οπτική με Toslink και μία AES/EBU με XLR
Αν ο ενισχυτής είναι “απλός” το UD-10 είναι, ακόμη περισσότερο, απλώς ένα κουτί με μια είσοδο και πέντε εξόδους! Η βασική αποστολή του είναι να μετατρέπει τα δεδομένα του ψηφιακού audio μεταφέρονται μέσω του USB σε ένα στάνταρντ αποδεκτό από τους συνήθεις μετατροπείς D/A, δηλαδή σε S/PDIF ή AES/EBU αλλά παραλλήλως έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως αυτόνομος DAC αφού διαθέτει και μια έξοδο ακουστικών η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως line out. Η Trends έχει χρησιμοποιήσει ένα από τα κορυφαία ολοκληρωμένα κυκλώματα για την δουλειά αυτή, το PCM2704 της Burr Brown το οποίο ενσωματώνει όλα τα απαραίτητα μέρη (και τον DAC), μπορεί να λειτουργήσει σε ισόχρονο ρυθμό (όπως προβλέπεται από την προδιαγραφή USB Audio) και χρησιμοποιεί την τεχνολογία SpAct (Sampling Period Adaptive Controlled Tracking) για να εξάγει την πληροφορία χρονισμού από τα δεδομένα που μεταφέρονται μέσω USB, ενώ δύο PLLs είναι υπεύθυνα για τον σωστό συγχρονισμό του συστήματος, με σήματα των οποίων το sampling rate φθάνει μέχρι 48kHz. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει (κατά την Texas) χαμηλότερο jitter. Το UD-10 είναι προσεκτικά υλοποιημένο (με γαλβανική απομόνωση μέσω μετασχηματιστών σε όλες τις ηλεκτρικές εξόδους) και καλά υλικά (είδαμε μεταξύ άλλων και πυκνωτές Elna Silmic), ενώ προσφέρει δύο δυνατότητες τροφοδοσίας, είτε μέσω του διαύλου USB είτε μέσω ενός εξωτερικού τροφοδοτικού είτε αυτό είναι ένα κοινό adaptor είτε το, προσφερόμενο ως έξτρα, πακ με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (οι οποίες επαρκούν, τυπικά, για 16 ώρες λειτουργίας). Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια είσοδο USB, τέσσερις εξόδους ψηφιακού σήματος (coaxial, coaxial BNC, XLR-AES/EBU και Toslink) καθώς και μια αναλογική έξοδο (μέσω ενός DAC 16bit τεχνολογίας Delta Sigma) η οποία υλοποιήται με jack 3.5mm και μπορεί να τροφοδοτήσει είτε ακουστικά είτε, μέσω του κατάλληλου προσαρμοστή που παρέχεται, οποιαδήποτε είσοδο line.
Ο ενισχυτής βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο TA2024 της Tripath το οποίο φαίνεται δεξιά. Αριστερά φαίνονται τα τέσσερα πηνία τα οποία είναι μικρά σε μέγεθος και χωρίς πυρήνα.
Η Trends Audio έχει δώσει προσοχή στην λεπτομέρεια: Παρατηρήστε τους μετασχηματιστές απομόνωσης των ηλεκτρικών εξόδων (αριστερά). Το τσιπ που κάνει την μετατροπή βρίσκεται δεξιά επάνω από τον κρύσταλλο.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr