Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/11/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: WADIA 170 iTRANSPORT...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

iPod DOCKING STATION

Wadia 170 iTransport

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Κατ' αρχήν θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω το εξής: Το 170iTransport είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: Ένα transport για το iPod, με άλλα λόγια η αξία του βρίσκεται κυρίως στην ψηφιακή του έξοδο. Οι αναλογικές έξοδοι (τόσο του audio όσο και του video) είναι απλά pass through για τα αναλογικά σήματα που εμφανίζει το media player στην έξοδό του. Αυτό σημαίνει ότι, στην πράξη, το iTransport είναι ένας DDC (Digital to Digital Converter, από USB σε S/PDIF) επομένως η ποιότητα του αποτελέσματος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον DAC που θα χρησιμοποιήσετε. Είναι, επίσης, προφανές ότι για να πάρει κανείς πραγματικά σοβαρή ποιότητα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ανάλογα αρχεία, να αποφύγει δηλαδή τα απωλεστικώς συμπιεσμένα που εγγενώς διαχειρίζεται και χρησιμοποιεί το iTunes και να φορτώσει αρχεία wav ή, στην χειρότερη περίπτωση, το ειδικό φορμά Apple Lossless που προωθεί η εταιρία (όσοι νομίζατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε FLAC, προφανώς νομίζατε κακώς...). Για τις ανάγκες της δοκιμής, χρησιμοποίησα το iTrasport σε μια από τις εισόδους του Esoteric D70 αλλά, επίσης, και σε συνεργασία με το Minerva του Weiss (έτσι το άκουσαν όσοι επισκέφθηκαν το δωμάτιο του avmentor στο Athens High End Audio Video show). Το media player ήταν ένα nano 4GB δεύτερης γενιάς, ένα iPod που αισθητικώς δείχνει πλέον τα χρόνια του (φαντάζοντας ως ντουλάπα μπροστά στις νέες γενιές) αλλά είναι πλήρως συμβατό με το iTransport. Επί του θέματος της συμβατότητας αξίζει να αναφερθούν ορισμένα πράγματα: Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής, αυτή μπορεί να συνεργαστεί με iPod Classic (80 και 160GB), nano (1ης, 2ης και τρίτης γενιάς), ιPod Video (30, 60 και 80GB, 5ης γενιάς) καθώς επίσης και με iPod touch (8, 16 και 32GB). Η λειτουργικότητα που διατηρεί το media player όταν “καθίσει” στο docking station εξαρτάται από το μοντέλο: Η πρώτη γενιά του nano καθώς και το iPod video υποστηρίζουν ψηφιακή έξοδο μόνο σε ρυθμό “extended interface” γεγονός που στερεί από τον χρήστη τη δυνατότητα χειρισμού μέσω του interface και ο χρήστης θα πρέπει να ετοιμάσει μια επιλογή τρακς πριν dockάρει το player. H λειτουργικότητα επιστρέφει όταν επιλεγεί η αναλογική έξοδος αλλά αυτό δεν οδηγεί και σε σημαντικά κέρδη. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι παραξενιές οφείλονται βεβαίως στο ίδιο το iPod και όχι στο Wadia. Επιπροσθέτως, για να δουλέψουν όλα σωστά θα πρέπει να έχετε ενημερώσει το player σας με την τελευταία έκδοση του firmware.
Προσοχή στη λεπτομέρεια: Οι κλασικοί κώνοι της Wadia είναι ελαστικοί ώστε να μην προκαλούν φθορές σε ό,τι βρίσκεται από κάτω τους.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Στην πράξη, τώρα, η δοκιμή απέδειξε αυτό που περιμένει κανείς: Μετατρέποντας το iPod σε έναν απλό file server (τρόπος του λέγειν), από όπου το σύστημα απλώς κατεβάζει αρχεία προς αναπαραγωγή, μεταφέρεις το βάρος της ποιότητας στον DAC. Η διαχείριση των δεδομένων του ψηφιακού ήχου είναι σαφώς καλύτερη όταν αυτά έχουν την μορφή αρχείου αποθηκευμένου σε μνήμη φλας ή σε σκληρό δίσκο από ότι όταν βρίσκονται σε κάποιον οπτικό δίσκο. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή φεύγει από την εξίσωση της ποιότητας ο παράγων των τυχαίων (και ενίοτε σοβαρών) σφαλμάτων που εισάγει η οπτική ανάγνωση καθώς επίσης και το αυξημένο jitter του όλου μηχανισμού. Βεβαίως, τίθεται το θέμα του πώς αποκτάς αρχικώς τα αρχεία αυτά. Στην δική μου περίπτωση το υλικό που χρησιμοποίησα ήταν το σύνηθες πρόγραμμα αναφοράς που ακούω σε κάθε δοκιμή. Έχει μετατραπεί σε αρχεία wav (16bit/44.1kHz) μέσω του γνωστού EAC (Εxact Audio Copy) με τις αυστηρότερες δυνατές επιλογές όσον αφορά την διόρθωση των σφαλμάτων ανάγνωσης και του verification. Το άκουσμα είναι γνωστό, επειδή πολύ συχνά χρησιμοποιώ ως πηγή το laptop (μέσω Trends Audio UD-10.1 και Εsoteric D70).
Αυτό που πήρα από το iTransport δεν με εξέπληξε, ίσως επειδή το περίμενα: Ήχος πεντακάθαρος, με εξαιρετικές λεπτομέρειες, άψογη στερεοφωνική εικόνα  και μηδενικός θόρυβος (πέραν του γνωστού, κάθε φορά, της ηχογράφησης). Η μετατροπή του σήματος σε S/PDIF γίνεται, κατά τα φαινόμενα, με εξαιρετικά διαφανή τρόπο, κάτι που γνωρίζω ήδη από άλλες συσκευές αυτού του είδους που χρησιμοποιούν παρόμοιο τσιπ για αυτή τη δουλειά. Δεν ξέρω πως να το γράψω περισσότερο ωμά: Από την μια το laptop και από την άλλη εφευρήματα τύπου iTransport κάνουν το θηριώδες (και αγαπημένο) P-70 να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ατμόπλοιο και Ford T, για να μην πω ότι το κάνουν άχρηστο και βάλω τα κλάματα...
Ο εγχάρακτος λογότυπος της εταιρίας είναι παρών. Όσοι αποκτήσουν ένα iTransport θα έχουν μια συσκευή από έναν κατασκευαστή με μεγάλη και σεβαστή παράδοση στο ψηφιακό audio.
Το πακέτο περιλαμβάνει ένα μικρό τηλεχειριστήριο καθώς επίσης και ένα καλώδιο S/PDIF. Η Wadia προτείνει στον χρήστη να χρησιμοποιήσει κάτι ακόμη καλύτερο, αν μπορεί!
Ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στην έξοδο line του iPod και την ψηφιακή της εκδοχή; Με το πλήκτρο “mode” στο τηλεχειριστήριο μπορείς να διαλέξεις το ποια θα χρησιμοποιήσεις και η σύγκριση είναι εφικτή αν και όχι εύκολη αφού υπάρχουν διαφορές στις στάθμες. Κι εκεί, το Wadia δεν έκρυβε εκπλήξεις: Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες (αποδεικνύοντας ότι το iPod έχει τελικώς καλό κομμάτι αναλογικού audio) αλλά είναι σημαντικές με audiophile κριτήρια. Με τον D-70 και τον Minerva πήρα αισθητά καλύτερο αέρα και άνεση στις υψηλές συχνότητες και πολύ ανώτερη στερεοφωνική εικόνα, κυρίως σε θέματα εστιασμού των πηγών και στην περιγραφή των διαστάσεων, ενώ το άκουσμα ήταν επίσης πολύ πιο ξεκούραστο σε υψηλές στάθμες. Το “σκέτο” iPod ακούστηκε γενικώς πιο στενό και πιο σκληρό, με λιγότερες δυνατότητες περιγραφής στις χαμηλές συχνότητες, μην φανταστείτε όμως ότι ήταν και για πέταμα -το αντίθετο μάλιστα! Αυτό αποδεικνύει αυτό που γνωρίζουν ήδη από εμπειρία όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση “αρχείο audio” . Είναι η ποιότητα του αρχείου αυτή που τελικώς καθορίζει το άκουσμα και πολύ λιγότερο το media player, δοθέντος φυσικά ότι έχουμε να κάνουμε με μια σωστή σχεδίαση (μην αγοράσετε ό,τι βρείτε σε όποιο καλάθι το βρείτε...). Επίσης, η παρατήρηση αυτή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο και την αξία του iTransport: Όσοι μπουν στον κόπο να δημιουργήσουν μια συλλογή από ποιοτικά αρχεία ήχου έχουν τώρα την δυνατότητα να τα αποθηκεύσουν σε ένα εξαιρετικά εύχρηστο και αισθητικώς άψογο μέσον όπως είναι το iPod και να τα ακούσουν στο πραγματικό επίπεδο που καθορίζει το υπόλοιπο σύστημα τους. Δικαιολογίες μηδέν!
Τελικώς...
... δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αξίζει τον κόπο να αποκτήσει κανείς ένα iTransport, υπό την προϋπόθεση ότι είναι έτοιμος να ασχοληθεί σοβαρά με την ψηφιακή του συλλογή. Μιλάμε για αρχεία σοβαρά ripαρισμένα με σχετικά μεγάλο όγκο που έχουν κάθε λόγο να ακούγονται καλύτερα αν μεσολαβήσει ένας καθώς πρέπει DAC. Το Wadia είναι το κατάλληλο εργαλείο για να αξιοποιήσετε μια τέτοια συλλογή και η τιμή του, κάτω από το πρίσμα αυτό, είναι λογική.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr