Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/01/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: WEISS MEDEA D/A CONVERTER...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Weiss Medea

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Αποφάσισα να κάνω την δοκιμή αυτή γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι προετοίμαζα το έδαφος για μια τιτανομαχία. Έχοντας τιμή παρόμοια με αυτήν του Medea και επίσης παρόμοια σχεδιαστική δομή (upsampling από εξωτερικό dsp, υποστήριξη διπλής γραμμής AES/EBU, κ.λπ) o μετατροπέας D/A αναφοράς είναι άμεσος ανταγωνιστής. Ήταν από την αρχή σαφές ότι οι ακροάσεις θα είχαν ενδιαφέρον! Ο Medea συνδέθηκε παράλληλα με τον Esoteric D70 στο Esoteric P70, σε μια από τις ψηφιακές εξόδους που υποστήριζαν σήμα 176.4kΗz. Ένα μέρος των ακροάσεων πραγματοποιήθηκε με την διπλή σύνδεση και ένα μέρος με την μονή. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Μelos Plus Series, Parasound HCA3500, Audio Spectrum Eros/παθητικό sub).
Ο Medea, σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης του, μπορεί να κλειδώσει σε όλες τις εισόδους σε σήματα από 44.1kHz μέχρι 176.4kHz (δηλαδή “αντέχει” σε upsampling από την πλευρά του transport μέχρι και 4x). Αυτό, στην δική μου περίπτωση δεν στάθηκε δυνατόν για συχνότητες 176.4kHz από το P70 για λόγους που δεν γνωρίζω (η διπλή σύνδεση, πάντως δούλεψε κανονικά). Έτσι, στις άμεσες συγκρίσεις από τις μονές εισόδους, κατέβασα το transport στα 88.2kHz, διατηρώντας πάντως την διπλή (μέσω AES-3) σύνδεσή του με το D70.
Το φινίρισμα είναι πολύ καλό και με προσοχή στη λεπτομέρεια.
Σε μια κατηγορία τιμής πάνω από τις 8.000 ευρώ, αυτό που περιμένει κανείς, είναι βεβαίως να δυσκολευτεί στο να ακούσει διαφορές. Καλώς εχόντων των πραγμάτων το παιχνίδι θα έπρεπε να κριθεί στις λεπτομέρειες, πλην όμως υπήρξε μια έκπληξη: Στις πρώτες ακροάσεις, το Medea κατάπιε ζωντανό το D70 κάνοντας να μοιάζει με μια πολύ μέτρια συσκευή (και με βάση την τιμή του -θα έλεγα- με μια κακή συσκευή...). Όπως συμβαίνει συνήθως με τα ψηφιακά, οι βασική διαφορά ήταν στην εικόνα: Το Medea δημιουργούσε μια πολύ πιο εκτεταμένη και αέρινη υποθετική σκηνή, με το D70 να επιμένει σε μια “κεντρική” σκηνική παρουσία με καλή λεπτομέρεια αλλά συγκριτικά κάπως μαζεμένη. Οι διαφορές ήταν τόσο μεγάλες ώστε ήταν προφανές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και πράγματι, αυτό το “κάτι” το ανακάλυψα σχετικώς γρήγορα: Το D70 άλλαξε άρδην συμπεριφορά όταν επέλεξα μια κανονική “μονή” AES/EBU σύνδεση φέρνοντας το πράγμα στα ίσα (και προσφέροντάς μου έναν ήσυχο βραδινό ύπνο γιατί τέτοια φαινόμενα δεν τα χωνεύεις κι εύκολα...). Ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκε το φαινόμενο αυτό δεν έχει εντοπιστεί ακόμη αλλά το ψάχνω...  Διατηρώντας την σύνδεση αυτή για το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων, ο Medea απέδειξε στην πράξη αυτό που περίμενα με βάση τα όσα είχα δει στο εσωτερικό του: Είναι πράγματι ένας από τους κορυφαίους μετατροπείς αυτή την στιγμή στην αγορά και με βάση αυτούς που έχω ακούσει σε ρυθμό δοκιμής και -υπό προϋποθέσεις- ο καλύτερος. Τις προϋποθέσεις αυτές θα τις δούμε στο τέλος, εν τω μεταξύ ας δούμε τις λεπτομέρειες.
Αυτό που σε κάθε περίπτωση σου εντυπώνεται και σε καθηλώνει με τον Medea είναι οι τεράστιες δυνατότητες ανάλυσης που φαίνεται να έχει: Ακούς κυριολεκτικώς τα πάντα, τοποθετημένα με έναν εξαιρετικό τρόπο στον χώρο με τις λεπτομέρειες να κυριαρχούν: Μικροπληροφορίες της ακουστικής, μηχανισμοί των οργάνων (κλειδιά πνευστών, κ.λπ) ακόμη και θόρυβοι σε ζωντανές ηχογραφήσεις έχουν μια διαφορετική, πιο ζωντανή παρουσία. Οι χαμηλές συχνότητες είναι εξαιρετικές, με θαυμάσιο παλμό και όγκο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την άριστη περιγραφή του σώματος μεγάλων οργάνων όπως είναι το όρθιο μπάσο ή το πιάνο. Η μεγάλη ορχήστρα παίρνει σάρκα και οστά ανάμεσα στα ηχεία σου και μπορείς εύκολα να αντιληφθείς τις διαφορετικές ομάδες των οργάνων και την κίνησή τους καθώς ερμηνεύει ένα έργο. Η μεσαία περιοχή αποδίδεται με χαρακτηριστική άνεση και δεν κουράζει ούτε στο ελάχιστο με τις φωνές να εμφανίζονται κυριολεκτικώς από το πουθενά. Με τον Medea πήρα το καλύτερο staging χορωδίας μέχρι σήμερα, με τους χορωδούς να διατηρούν αποστάσεις εκατοστών και αυτό να γίνεται ξεκάθαρο, σχεδόν σαν να τους βλέπεις. Ψηλά, ο DAC της Weiss εμφανίστηκε πολύ ισορροπημένος χωρίς να αποκλίνει προς κάποια πλευρά, με αρμονικό πλούτο και άνεση στην περιγραφή των μικρών μεταλλικών κρουστών, των πνευστών και των χάλκινων. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τείνουν προς έναν συγκεκριμένο (και γνωστό) χαρακτήρα που είναι, βεβαίως, αναμενόμενος: Ο συγκεκριμένος DAC φέρει το βάρος μιας “επαγγελματικής” κληρονομιάς η οποία θέλει την συσκευή να είναι αποκαλυπτική και ταυτόχρονα ουδέτερη και ξεκούραστη επειδή οι ακροάσεις γίνονται συχνά σε υψηλές στάθμες και επί ώρες. Και πράγματι, αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις με το Medea: Ξεκοκαλίζεις την δισκοθήκη σου και μπορείς να μείνεις απέναντι από τα ηχεία επί πολύ χωρίς ίχνος κόπωσης. Σπάνιο αλλά, εν τέλει, δυνατόν.
Ο χρήστης επιλέγει την είσοδο μέσω μίας σειράς διακοπτών με θετική αίσθηση. Υπάρχει και ένδειξη lock, όταν η είσοδος που έχει επιλεγεί, συγχρονίζεται με το σήμα.
Πώς ακούγεται (μετά την περιπέτεια των συνδέσεων) σε σχέση με το D70; H απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Μετά τις ακροάσεις δεν έχω αμφιβολία ότι σε κάποια σημεία ο Medea υπερτερεί του DAC αναφοράς. Τέτοια σημεία είναι η αίσθηση της διαφάνειας και η εικόνα, στα οποία το D70 εμφανίστηκε λίγο “κουρασμένο” σε σχέση με τον Weiss. Ωστόσο, αφήνοντας τις δύο συσκευές να “τρέξουν” στο ανώτερο επίπεδό τους, δηλαδή με την είσοδο του Medea στα 176.4kHz (μέσω διπλού AES/EBU) και την είσοδο του D70 στην ίδια τιμή αλλά με διαφορετικούς λόγους upsampling (352.8kHz/8x στο Medea, 705.6kHz/FIR/RDOT στο D70) η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι το D70 ακούστηκε ελάχιστα καλύτερο χαμηλά χωρίς πάντως να ξεπερνά τις επιδόσεις του Medea στην εικόνα και στις υψηλές συχνότητες, με άλλα λόγια το Esoteric σώζεται μάλλον λόγω της ευελιξίας του και χάνει -στις λεπτομέρειες μεν, αλλά πάντως χάνει- αν κατεβάσεις το upsampling στο 8x ώστε να γίνει σύγκριση επί (κατά τα άλλα) ίσοις όροις. Αυτή είναι και η προϋπόθεση που ανέφερα λίγο πιο πριν.
Τελικώς...
... συμβαίνει σπανίως αλλά συμβαίνει. Τέσσερα χρόνια μετά την δοκιμή του Esoteric P70/D70 έπεσα επάνω σε έναν εφάμιλλο -και σε ορισμένα σημεία σαφώς καλύτερο DAC. Ο Medea είναι μια εξαιρετικά σχεδιασμένη συσκευή η οποία κινείται πραγματικά σε ένα κορυφαίο επίπεδο αναφοράς και, παρά την υψηλή τιμή του, αξίζει κάθε ευρώ που θα δώσετε, αν ο στόχος σας είναι η δημιουργία μιας κορυφαίας και χωρίς περιορισμούς ψηφιακής πηγής.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr