Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/11/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΗΧΕΙΟ ΧAVIAN XN 270...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΗΧΕΙΟ

Xavian XN 270

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Κατά την διάρκεια των δοκιμών το XN 270 αντικατέστησε το σύστημα ηχείων αναφοράς (Audio Spectrum Eros με παθητικό subwoofer) και οδηγήθηκε από τον Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, με το Esoteric P70/D70 στον ρόλο της πηγής και τον λαμπάτο προενισχυτή της σειράς Plus της Melos. Όπως συμβαίνει συνήθως, μέρος των ακροάσεων πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή ακουστικής της Copland.
Σε δοκιμές ηχείων μικρού όγκου το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι, συνήθως, το κατά πόσον η απόδοση στις χαμηλές συχνότητες είναι επαρκής ή όχι, με δεδομένο ότι τα λίγα λίτρα (και στην συγκεκριμένη περίπτωση η κλειστή καμπίνα) καθορίζουν ένα όριο που συχνά είναι αρκετά υψηλό. Πράγματι, τα 55Hz που δίνει η εταιρία στα τυπικά χαρακτηριστικά δεν αφήνουν περιθώρια να ακούσει κανείς εξαιρετικά χαμηλές συχνότητες και το XN 270 δεν προσπαθεί να εξαπατήσει τον ακροατή. Εξαιρετικά ακραίοι ήχοι (από συνθετητές) και οι κατώτερες νότες του εκκλησιαστικού οργάνου, πράγματι χάνονται ή αναπαράγονται ασθενώς αλλά σε αντιστάθμισμα πήραμε μια εξαιρετικά γρήγορη και καθαρή αναπαραγωγή της περιοχής των χαμηλών συχνοτήτων η οποία περιλαμβάνει κατώτερες νότες των πνευστών (όπως το βαρύτονο σαξόφωνο) και βεβαίως τα συνήθη ρυθμικά μέρη της συντριπτικής πλειοψηφίας της μουσικής με άλλα λόγια στην πράξη δεν θα σας λείψουν και πολλά πράγματα. Η μεγάλη διαδρομή του μιντ/γούφερ της ScanSpeak επιτρέπει στο ηχείο να διαχειριστεί υψηλές στάθμες και να γεμίσει τον χώρο με την παρουσία του, διατηρώντας ταυτόχρονα έναν αξιοπρόσεκτο έλεγχο και  χαμηλούς χρωματισμούς ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Η συμφωνική ορχήστρα είναι παρούσα και επαρκώς επιβλητική, τα σόλο πνευστά σχηματίζονται ζωντανά στον χώρο και -στην πράξη- ο όγκος δεν θα σας λείψει παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές, ειρήσθω εν παρόδω, η Xavian έχει φροντίσει: Υπάρχουν δύο υπογούφερ, το Cuore και το Basso με ενσωματωμένους ενισχυτές τάξης AB (250W και 2x250W αντιστοίχως) και εισόδους υψηλής στάθμης για όσους θα ήθελαν να συνθέσουν ένα σύστημα δορυφόρων/υπογούφερ με σοβαρές αξιώσεις.
Το XN 270 ακολουθεί το τρέχον ρεύμα στην σχεδίαση μικρών ηχείων, έχοντας μεγάλο βάθος, λίγο μικρότερο από 40 εκατοστά Μπορεί να μην φαίνεται “με την πρώτη” αλλά η σχεδίαση της μπάφλας είναι ένα μικρό έργο τέχνης με προσοχή στη λεπτομέρεια.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ένα από τα δυνατά σημεία του μικρού Xavian είναι η μεσαία του περιοχή. Οι φωνές έχουν έντονη παρουσία και εστιάζονται με τρόπο που δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας, χωρίς να καταπιέζουν και να γίνονται κουραστικές. Μικρά σύνολα με έγχορδα ή/και πνευστά αποδόθηκαν θαυμάσια επιτείνοντας την αίσθηση του “είμαι εκεί” και το ηχείο κατάφερε να να χειριστεί τις άφθονες λεπτομέρειες που μπορεί να προσφέρει το P70/D70 με θαυμαστή άνεση. Στην ανώτερη περιοχή βασιλεύει, όπως θα περίμενε κανείς, το τουίτερ της ScanSpeak με τα γνωστά, λίγο-πολύ, αποτελέσματα. Απουσία σκληρότητας και υπερβολών, μεγάλη έκταση και άνεση στην παράθεση μικρών αλλά καθοριστικών, για το τελικό αποτέλεσμα, λεπτομερειών είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσα να αναφέρω, χαρακτηριστικά που καθορίζουν μια ευχάριστη ηχητική ταυτότητα που ισορροπεί άνετα και με επιτυχία ανάμεσα στην αυστηρότητα του μόνιτορ και την ελαφρώς κολακευτική για το πρόγραμμα συμπεριφορά ενός καθαρόαιμου audiophile ηχείου που “αντέχει” στις μέτριες ή κακές παραγωγές με τις οποίες θα τροφοδοτηθεί κατά καιρούς...
Η στενή μπάφλα, η εγγύτητα των δύο μονάδων και η ποιότητα του τουίτερ προϊδεάζουν επαρκώς για την στερεοφωνική εικόνα την οποία είναι σε θέση να δημιουργήσει το XN 270 και η αλήθεια είναι ότι δεν έμεινα καθόλου παραπονεμένος στο σημείο αυτό. Το ηχείο εξαφανίζεται αμέσως από τον χώρο και δίνει την θέση του σε μια σαφέστατη ηχητική σκηνή με καλό πλάτος και μεγάλη λεπτομέρεια, ιδιαίτερα στην κατανομή των πηγών στον οριζόντιο άξονα. Η “ευγενική” φύση του ηχείου στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και οι λεπτομέρειες που μπορεί να αποδώσει στην μεσαία και ανώτερη μεσαία περιοχή, βοηθούν στο να δημιουργηθεί μια εξαιρετική ψευδαίσθηση της ορχήστρας και του χώρου, με σαφή εστιασμό οργάνων και οργανικών ομάδων, καλή κίνηση και αρκετές δυνατότητες βάθους.
Το συνολικό “πακέτο”, λοιπόν μπορεί εύκολα να τραβήξει την προσοχή του μουσικόφιλου που ενδιαφέρεται και για τις τεχνικές πλευρές μιας παραγωγής και -κατά περίπτωση και με την βοήθεια μιας καλής ηχογράφησης- να καθηλώσει και να εκπλήξει, ενώ την ίδια στιγμή μου φάνηκε ότι είναι αρκετά ανεκτικό σε μέτριες καταστάσεις από πλευράς ποιότητας του μουσικού υλικού. Το κατά πόσον όλα αυτά αποτελούν μια συνειδητή επιλογή της Xavian η οποία αναζήτησε έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στο αυστηρό μόνιτορ και το ευάκουστο καθημερινής χρήσης ηχείο, είναι δύσκολο να το επιβεβαιώσει κανείς, το αποτέλεσμα πάντως είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον!
Τελικώς...
...αν, πράγματι, “έχεις μόνο μια ευκαιρία για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση” όπως συχνά λέγεται, τότε η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα για την Xavian είναι άκρως θετική.  Το ότι οι απλές συνταγές είναι οι δυσκολότερες είναι επίσης γνωστό και με το σκεπτικό αυτό το XN 270 είναι πράγματι μια άριστη εκτέλεση μιας αναγνωρισμένης συνταγής, με ποιοτικά υλικά και φροντίδα που φαίνεται σε κάθε σημείο του προϊόντος. Αν αναζητάτε ένα πολύ καλό μικρό ηχείο, θα πρέπει οπωσδήποτε να το βάλετε στον κατάλογό σας, προς ακρόαση.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr