Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/03/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΟΥ

XTZ MH-800DSP

Thumbnail_φωτο

Το MH-800DSP είναι ένα σύστημα που αποτελείται από τρία μέρη. Τα ηχεία (με κωδικό S-800D), τον ενισχυτή (Α-800) και το λογισμικό της Dirac (DAP). Ας τα δούμε αναλυτικά.
Η αισθητική του συστήματος καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τα ηχεία. Το S-800D είναι ένα πραγματικά όμορφο ηχείο, ειδικά στην μαύρη έκδοση. Η καμπίνα έχει καμπυλωμένα πλευρικά τοιχώματα και η μπάφλα έχει μια μικρή κλίση ώστε να εξασφαλίζεται ο καλή σχετική θέση ακροατή-ηχείων ακόμη και σε μικρές αποστάσεις όπως αυτές που επιβάλλει η χρήση του υπολογιστή. Η αρχική εντύπωση που δημιουργεί το ηχείο είναι... παραπλανητική. Το μικρό μεγάφωνο πλήρους φάσματος με κώνο από συνθετικό υλικό και dust cup από αλουμίνιο της Peerless είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή αλλά όποιος ακούσει το ηχείο απορεί: Όσο μεγάλες διαδρομές και αν επιτρέπει η ανάρτησή της συγκεκριμένης μονάδας, το χαμηλό του S-800D δεν δικαιολογείται με... τίποτε και φυσικά υπάρχει λόγος γι αυτό. Στην πραγματικότητα η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων έχει ανατεθεί σε μια μονάδα 5.25 ιντσών με κώνο από πολυπροπυλένιο η οποία ακτινοβολεί προς την βάση του ηχείου

Φωτογραφία

To σύστημα της XTZ αποτελείται από ένα ζευγάρι μικρών μόνιτορ (S-800D) και έναν μικρό ολοκληρωμένο ενισχυτή (Α-800). Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή με βάση το κόστος του πακέτου. Το τρίτο μέρος είναι... άυλο και είναι το λογισμικό DAP της Dirac.

Η XTZ έχει οριοθετήσει τον χώρο της ακτινοβολίας αυτής με την ίδια την βάση και η εκπομπή των χαμηλών συχνοτήτων γίνεται από ένα ορθογώνιο άνοιγμα (που δεν είναι bass reflex, φυσικά). Η ιδέα των “down-firing” γούφερ βασίζεται στην παρατήρηση ότι ο χώρος μέσα στον οποίο ακτινοβολεί ένα μεγάφωνο (και ειδικά ένα μεγάφωνο χαμηλών συχνοτήτων) αποτελεί το φορτίο του μεγαφώνου αυτού και επηρεάζει την απόκρισή του. Επί αυτού, υπάρχει ένα ενδιαφέρον, κλασικό άρθρο (“Optimum Loudspeaker Placement Near Reflecting Planes”, K.O. Ballagh, JAES Vol.31, No.12) κάποιες πρακτικές λεπτομέρειες του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Αν ελέγξουμε το φορτίο του γούφερ καθορίζοντας την θέση των ορίων στη γειτονιά του, μπορούμε να ελέγξουμε και την απόκρισή του, χωρίς να ανησυχούμε για το τι θα κάνει ο χρήστης. Αυτή είναι και η προσέγγιση της XTZ. To ηχείο φαίνεται αρκετά φροντισμένο (με πηνία αέρα, καλό φινίρισμα και καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή). Υπάρχει διαθέσιμο και σε λευκό.

Φωτογραφία

To S-800D χρησιμοποιεί μια μονάδα πλήρους φάσματος της Peerless, με κώνο τριών ιντσών από συνθετικό υλικό και dust cup από αλουμίνιο.

Φωτογραφία

Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από μια μονάδα 5.25 ιντσών η οποία ακτινοβολεί προς τη βάση του ηχείου και “βλέπει” ως φορτίο ένα συγκεκριμένο διάκενο. Οι χαμηλές συχνότητες εκπέμπονται από το άνοιγμα που φαίνεται στη φωτογραφία.

Τα ηχεία του συστήματος οδηγούνται από έναν μικρό ολοκληρωμένο ενισχυτή (Α-800). Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, κυρίως επειδή εξασφαλίζει αρκετή ισχύ για σοβαρή ακρόαση. Ο A-800 διαθέτει διακοπτικό στάδιο εξόδου και διακοπτικό τροφοδοτικό και μπορεί να αποδώσει 40W ανά κανάλι. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα κλασικό ρυθμιστικό στάθμης και έναν στοιχειώδη επιλογέα εισόδου που του επιτρέπει να διαλέξει μεταξύ της θύρας USB και μιας αναλογικής εισόδου. Οι δυνατότητες αυτές αντανακλώνται στην πίσω πλευρά του ενισχυτή όπου θα βρείτε τα αντίστοιχα βύσματα εισόδου, μια αναλογική έξοδο (η οποία μπορεί να οδηγήσει εξωτερικούς τελικούς ή και ενεργό sub), τη θύρα USB και τους ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων, καλής ποιότητας (αλλά κάπως στριμωγμένοι, γεγονός δικαιολογημένο αν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψος του σασί δεν ξεπερνά τα 40 χιλιοστά). Ο ενισχυτής προσφέρει και έξοδο ακουστικών, για την περίπτωση που κάποιος θέλει να απομονωθεί. Το εσωτερικό της συσκευής είναι σχετικά λιτό αλλά αποκαλύπτει μια προσεκτική κατασκευή, με βάση το κόστος. Το στάδιο εξόδου είναι υλοποιημένο γύρω από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα της Renesas και το ψηφιακό μέρος (δηλαδή η διαχείριση του σήματος από την θύρα USB και η μετατροπή d/a) έχει αναταθεί σε μια λύση της C-Media (CM102S). To κύκλωμα περιλαμβάνει και ξεχωριστό ενισχυτή ακουστικών (με το PT2308 της PTC).

Φωτογραφία

Ο ενισχυτής του συστήματος περιέχεται σε ένα μικρό σασί από αλουμίνιο. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την στάθμη και να επιλέξει μεταξύ της θύρας USB και μιας βοηθητικής, αναλογικής εισόδου.

Φωτογραφία

Οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων είναι καλής ποιότητας (και το παρεχόμενο καλώδιο μεγάλης διατομής).

To τελευταίο κομμάτι που συνθέτει το πακέτο της XTZ είναι το λογισμικό της Dirac. Η εταιρία από τη Σουηδία είναι γνωστή για τις εφαρμογές διόρθωσης της ακουστικής του χώρου (όπως το Dirac Live) αλλά το πακέτο που “τρέχει” στο MH-800DSP είναι μια απλούστερη εφαρμογή η οποία ονομάζεται Dirac Audio Processor και προσφέρει ένα απλό user interface στο οποίο ο χρήστης μπορεί να φορτώσει μια μεγάλη ποικιλία φίλτρων σε τέσσερις θυρίδες. Ο αριθμός των θυρίδων, απλώς περιορίζει το αριθμό των φίλτρων από τα οποία μπορεί κανείς να επιλέξει άμεσα. Τα διαθέσιμα φίλτρα για downloading είναι, αυτή τη στιγμή, 10. Ανάμεσά τους, φίλτρα ελέγχου των χαμηλών, φίλτρο αντιστάθμισης της επίδρασης των τοίχων, loudness, και φίλτρο αντιστάθμισης για χρήση των ηχείων σε εφαρμογές desktop. H εγκατάσταση του DAP είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι να καταχωρήσει κανείς το MH-800DSP στο site της XTZ για να πάρει ένα username και ένα password. Τα υπόλοιπα ακολουθούν τις γνωστές διαδικασίες, η τελευταία των οποίων είναι η σύνδεση του ενισχυτή μέσω της θύρας USB και η δήλωσή της ως default audio interface.

Φωτογραφία

Ο Α-800 βασίζεται σε τρία ολοκληρωμένα κυκλώματα. Αριστερά διακρίνεται ο ενισχυτής των ακουστικών, στο μέσον/δεξιά ο διακοπτικός ενισχυτής για την οδήγηση των ηχείων και στο άκρο δεξιό τμήμα της πλακέτας βρίσκεται ο επεξεργαστής του ψηφιακού σήματος.