Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/03/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΟΥ

XTZ MH-800DSP

Thumbnail

Η απόκριση συχνότητας του ηχείου του S-800D, μετρημένη σε ανηχοϊκές συνθήκες (μέχρι τα 250Hz) ακολουθεί σε γενικές γραμμές την συμπεριφορά της μονάδας της Peerless, όπως θα περίμενε κανείς. Η συμπεριφορά αυτή περιλαμβάνει μικρού πλάτους αποκλίσεις μέχρι, περίπου, τα 10kHz, σημείο από όπου, προφανώς, η μονάδα βασίζεται σε μια σειρά συντονισμών για να αποδώσει μέχρι το τυπικό όριο των 20kHz. Οι συντονισμοί αυτοί δεν φαίνονται πολύ καθαρά στο σχετικό διάγραμμα (με εξομάλυνση τρίτου της οκτάβας) αλλά οι κορυφώσεις κοντά στα 10 και τα 20kHz είναι αρκούντως ενδεικτικές. Η συμπεριφορά αυτή δεν πρέπει να κριθεί ιδιαίτερα αυστηρά καθώς μιλάμε για μονάδα πλήρους φάσματος. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο ηχείων του ζεύγους είναι πολύ καλή ενώ και η επίδραση του προστατευτικού πλέγματος (μιας απλής σειράς μεταλλικών ράβδων, στην πραγματικότητα) είναι, επίσης μικρή.
Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση (συνδυασμός μέτρησης near field και ανηχοϊκής με splicing στα 250Hz) δείχνει ένα ηχείο που αρχίζει να “κόβει” περίπου στα 100Hz και φτάνει στα -6dB γύρω τα 60Hz, επίδοση λογική αν σκεφτεί κανείς ότι η φόρτιση είναι κλειστού τύπου. Φυσικά, η συμπεριφορά αυτή δεν περιλαμβάνει τον επεξεργαστή της Dirac. Για ένα σημαντικό μέρος του φάσματος (από τα 100Hz μέχρι λίγο κάτω από τα 10kHz η απόκριση παραμένει μέσα σε ένα διάστημα +/-3dB.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m), σύγκριση της απόκρισης των δύο ηχείων του ζεύγους (κόκκινη, πράσινη καμπύλη) και επίδραση του προστατευτικού πλέγματος (πορτοκαλί καμπύλη). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m.

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης στον ακουστικό άξονα.

Η συμπεριφορά του ηχείου ως φορτίο όπως αυτή φαίνεται από τα διαγράμματα μέτρου και φάσης περιλαμβάνει μια ελάχιστη τιμή αντίστασης περί τα 3.5Ω (κοντά στα 160Hz) και τυπική διακύμανση της φάσης. Το ηχείο απαιτεί κάποιο ρεύμα αλλά, στην πράξη, αυτή η παρατήρηση δεν είναι ιδιαίτερης αξίας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των S-800D θα οδηγηθούν από τον ενισχυτή της XTZ ο οποίος φαίνεται περισσότερο από επαρκής για την δουλειά. Αν, ωστόσο, θέλετε να οδηγήσετε τα ηχεία από άλλο ενισχυτή, καλόν είναι να το ψάξετε προσεκτικά, επειδή εκτός της χαμηλής αντίστασης είναι χαμηλή και η μέση ευαισθησία τους η οποία υπολογίστηκε κοντά στα 84dBSPL/2.83Vrms/1m. H μεταβατική συμπεριφορά του ηχείου καθορίζεται, κατά πάσα πιθανότητα (όπως και η απόκριση) από την συμπεριφορά της μονάδας της Peerless. Στο σχετικό διάγραμμα υπάρχει μια σειρά συντονισμών οι ισχυρότεροι των οποίων βρίσκονται κοντά στο 1kHz, στην περιοχή μεταξύ 3kHz και 4kHz, στα 6kHz καθώς επίσης και στο όριο των 20kHz.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Η κατευθυντικότητα ενός ηχείου έχει αρκετή σημασία όταν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σχετικώς μικρές αποστάσεις, και το S-800D έχει καλή συμπεριφορά στον τομέα αυτό. Στο οριζόντιο επίπεδο, οι αποκλίσεις μέχρι τα 16kHz παραμένουν μέσα στο όριο των 6dB μέχρι τις +/-30 μοίρες στοιχείο που δείχνει ότι δεν απαιτείται μεγάλη στροφή των ηχείων προς τον ακροατή για να διατηρηθεί μια καλή ομοιογένεια. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά του ηχείου και το κατακόρυφο επίπεδο. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει ότι η μεταβολή στην συμπεριφορά είναι γενικώς πολύ ομαλή για γωνίες +/-15 μοιρών και παραμένει αποδεκτή για γωνίες +/-30 μοιρών. Η κλίση της μπάφλας και το μέγεθος των ηχείων, πάντως, δεν δικαιολογούν τόσο μεγάλες αποκλίσεις από τον άξονα. Αν κάποιος είναι αναγκασμένος να ακούει, ας πούμε, 15 μοίρες κάτω από τον άξονα του S-800D θα πρέπει, νομίζω, να επανεκτιμήσει το setup του!

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)