Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/07/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΟΥ

XTZ Room Analyzer II Pro

Thumbnail_φωτο

Μακροσκοπικά κρίνοντας, το Room Analyzer II Pro αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια της XTZ να παρουσιάσει ένα προϊόν το οποίο μπορεί να σταθεί άνετα στην prosumer αγορά απευθυνόμενο είτε στον απαιτητικό audiophile που θέλει να ασχοληθεί αρκετά με την ακουστική του χώρου του και να πειραματιστεί επί μακρόν με αυτήν είτε στον επαγγελματία ή ερασιτέχνη ακουστικό μηχανικό που θα ήθελε ένα χαμηλού κόστους σύστημα που είναι, όμως, αρκετά ακριβές, αναλυτικό και ευέλικτο, προκειμένου να αξιολογήσει διάφορους χώρους, να προτείνει λύσεις και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους.
Το σύστημα παραδίδεται σε μια καλαίσθητη μικρή μεταλλική θήκη η οποία προστατεύει το μικρόφωνο (το πιο κρίσιμο και ευαίσθητο κομμάτι κάθε μετρητικού συστήματος του είδους) και περιλαμβάνει χώρους αποθήκευσης για τα υπόλοιπα παρελκόμενα, τα οποία είναι ένας εξωτερικός προενισχυτής για το μικρόφωνο (με ενσωματωμένο τον μετρατοπέα a/d -συνδέεται απ΄ευθείας σε μια θύρα USB του υπολογιστή) και ένα στάντ για την στήριξη του μικροφώνου. Η βάση αυτή προσφέρει πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με αυτήν της αρχικής/βασικής έκδοσης αλλά εξακολουθεί να απαιτεί την τοποθέτησή της σε κάποιο άλλο στήριγμα για να επιτευχθεί το σωστό ύψος κατά τη μέτρηση (το οποίο πρέπει να αντιστοιχεί με το ύψος ενός καθήμενου ακροατή δηλαδή να βρίσκεται μεταξύ 70-90 εκατοστών). Το μικρόφωνο του συστήματος είναι πυκνωτικό/ηλεκτρίτη δεν απαιτεί, δηλαδή, εξωτερική τάση τροφοδοσίας. Στην περίπτωση της έκδοσης II Pro είναι καλύτερο σε ακρίβεια προσφέροντας αποκλίσεις +/-1dB. Το πακέτο συμπληρώνεται από τα απαραίτητα καλώδια σύνδεσης των οποίων το μήκος επιτρέπει την άνετη μετακίνηση του μικροφώνου στον χώρο.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η έκδοση ΙΙ Pro του Room Analyzer περιλαμβάνει ένα καλύτερο μικρόφωνο (με μεγαλύτερη ακρίβεια) και μια πιο σταθερή και εύχρηστη βάση. Ωστόσο το ύψος της τελευταίας είναι χαμηλό και για σοβαρή χρήση θα χρειαστεί να αγοράσει κανείς ένα κανονικό boom.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμη έναν προενισχυτή μικροφώνου (με ενσωματωμένο μετατροπέα a/d) του οποίου η έξοδος έχει τη μορφή θύρας USB. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω του υπολογιστή. Η μνήμη flash περιλαμβάνει το εγχειρίδιο χρήσης.

Ο χρήστης θα βρει στη συσκευασία μια μνήμη flash η οποία περιέχει το αρχείου του αρκετά αναλυτικού εγχειριδίου χρήσης, όπου ο χρήστης θα βρει μια εισαγωγή στα βασικά της ακουστικής των χώρων, τις οδηγίες σύνδεσης του συστήματος, περιγραφή για όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το λογισμικό και, τέλος, οδηγίες για την χρήση του συστήματος και την αξιολόγηση της ακουστικής ενός χώρου. Η μνήμη αυτή δεν περιλαμβάνει τα αρχεία εγκατάστασης του προγράμματος το οποίο ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει (δωρεάν) από τον δικτυακό τόπο της εταιρίας αφού, πρώτα, ακολουθήσει μια στοιχειώδη διαδικασία registering που δεν θα πάρει περισσότερο από μερικά λεπτά.
Η συνολική ποιότητα του hardware είναι πολύ καλή για το κόστος και, κατά τη γνώμη μου, το μόνο πράγμα που θα πρέπει να αγοράσει κάποιος που σκοπεύει να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό μετρήσεων (στον ίδιο ή και σε διαφορετικούς χώρους) είναι ένα καλό boom για το μικρόφωνο επειδή η προσφερόμενη βάση είναι καλή αλλά μόνο για επιτραπέζια χρήση).