Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/05/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CD PLAYER/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ YBA YC201/YA201...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

CD PLAYER/ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ΥΒΑ ΥC201/YA201

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Eννοείται, ότι η σειρά "Υ" δεν είναι απλώς μια μελέτη αισθητικής. Όπως την περιγράφει ο ίδιος ο Andre, αποτελεί μια σχεδιαστική άσκηση που αφορά στην απλότητα και τον καλό ήχο.  Οσον αφορά την πρώτη παράμετρο, πράγματι οι συσκευές είναι επαρκώς μίνιμαλ. Μια σειρά διακόπτες ενεργοποιούν τις βασικές λειτουργίες, ακόμη και η ρύθμιση της στάθμης γίνεται μέσω αυτών, και ένα πανέμορφο τηλεχειριστήριο, το οποίο πάντως πωλείται ξεχωριστά, αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Οι μεγάλες οθόνες που χρησιμοποιούν και οι δύο συσκευές προσφέρουν αρκετές πληροφορίες, οι σημαντικότερες των οποίων φαίνονται και από μεγάλη απόσταση.
Eνα περίβλημα από μαύρο αλουμίνιο με τετράγωνο ίχνος και "τελείωμα" επίσης από αλουμίνιο στον φυσικό του χρώμα αποτελούν το σήμα κατατεθέν της σειράς "Y". Η στήριξη των συσκευών γίνεται σε τρία σημεία.
Το CD player είναι βασισμένο, όπως συνηθίζουν τελευταίως αρκετοί σοβαροί κατασκευαστές, σε έναν οδηγό δίσκου για pc. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα γρήγορο (στα όρια του νευρικού) και κάπως θορυβώδες στις μηχανικές του κινήσεις, τρανσπόρτ το οποίο είναι συμβατό με όλα τα CD (CD-DA, CD-R, CD-RW).  To ψηφιακό κομμάτι του YC201 βασίζεται σε ένα ψηφιακό interface CS8416 της Cirrus Logic, με πολύ καλή συμπεριφορά σε θέματα jitter (η εταιρία δίνει μία τιμή 200pS) το οποίο οδηγεί ένα ασύγχρονο rate converter SRC4192 της Burr Brown, ρυθμισμένο να πραγματοποιεί upsampling στα 24bit/192kHz. Ο DAC που χρησιμοποιήται είναι ένας WM8740 της Wolfson. Ο συγκεκριμένος μετατροπέας υποστηρίζει σήματα 24bit/192kHz και διαθέτει ενσωματωμένους μετατροπείς i/v. Το αποτέλεσμα είναι ότι το αναλογικό στάδιο εξόδου του player παραμένει σχετικώς απλό και αρκετά φροντισμένο, με την YBA να επιλέγει έναν αρκετά ώριμο τελεστικό ενισχυτή, τον  TL072, για την υλοποίησή του.  Η τροφοδοσία είναι, επίσης, προσεγμένη με τοπικές σταθεροποιήσεις για τα ψηφιακά και τα αναλογικά κυκλώματα. Το player εμφανίστηκε αρκετά λιτό από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, προσφέροντας μια single ended αναλογική έξοδο και μια ομοαξονική ψηφιακή έξοδο. Στην πίσω πλευρά της συσκευής, υπάρχουν επίσης μια είσοδος για σήματα ενεργοποίησης από εξωτερικές συσκευές (trigger in) καθώς και μια θύρα RS232. Αυτά επιτρέπουν την ενσωμάτωση του player σε ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού.
Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι οι απολύτως απαραίτητες: Μια αναλογική και μια ψηφιακή έξοδος στο cd player, έξι είσοδοι στάθμης line και ένα ζεύγος ακροδεκτών για ηχεία στον ολοκληρωμένο ενισχυτή. O τελευταίος δεν προσφέρει είσοδο phono ούτε και έξοδο εγγραφής.

 Η θύρα RS232 και οι έξοδοι trigger του ενισχυτή επιτρέπουν την ενσωμάτωσή του σε ένα σύστημα home automation.

Ο ολοκληρωμένος ενισχυτής ακολουθεί την ίδια λογική της απλότητας και διαθέτει έξι εισόδους στάθμης line (όλες single ended) και ένα ζευγάρι υποδοχών σύνδεσης ηχείων, καλής ποιότητας. Δεν θα βρείτε είσοδο phono αλλά ούτε και έξοδο σήματος προς εγγραφή κάτι που θεωρούμε ως υπερβολική επιλογή. Δεν αφήνει ακάλυπτους όσους εξακολουθούν να επιθυμούν να συνδέσουν αναλογικά μια συσκευή εγγραφής αλλά και εκείνους που χρησιμοποιούν κάποιο εξωτερικό επεξεργαστή ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί σε έναν βρόχο in/out (το Copland DRC-205, καλή ώρα). Υπάρχουν επίσης έξοδοι ενεργοποίησης άλλων συσκευών (trigger outs) καθώς και θύρα RS232. Χρησιμοποιώντας τα triggers μπορείτε να θέτετε σε λειτουργία άλλες συσκευές της σειράς "Y" μόλις ανάψετε τον ολοκληρωμένο ενισχυτή. Ο εσωτερικός κόσμος του ΥΑ201 είναι μια καλή απόδειξη της υψηλής καταγωγής του. Εδώ συναντάμε ένα συμμετρικό στάδιο με τριά ζεύγη συμπληρωματικών διπολικών τρανζίστορ ανα κανάλι. Η YBA έχει χρησιμοποιήσει, εδώ, τα ζεύγη 2SC5242/2SA1962 της Toshiba με τον κάθε ημιαγωγό να μπορεί να ελέγχξει μέχρι 15Α ρεύμα συλλέκτη. Μιλάμε, όπως καταλαβαίνετε, για ένα αρκετά δυνατό στάδιο ισχύος, κάτι που φαίνεται και από την "βαρειά", αλλά καλά κρυμμένη στο εσωτερικό, ψύκτρα που χρησιμοποιήται. Το τροφοδοτικό του ενισχυτή ξεκινά από έναν ογκώδη μετασχηματιστή και καταλήγει σε ένα φίλτρο με τέσσερεις πυκνωτές των 4.700μF. O επιλογέας εισόδων ελέγχεται ηλεκτρονικά και χρησιμοποιεί ηλεκτρονόμους τοποθετημένους ακριβώς δίπλα στα βύσματα των εισόδων ενώ η ρύθμιση της στάθμης γίνεται από ένα ψηφιακά ελεγχόμενο κύκλωμα, το PGA2311 της Burr Brown το οποίο προσφέρει 128 βήματα.
Το ψηφιακό τμήμα του YC201 πραγματοποιεί upsampling στα 24bit/192kHz και χρησιμοποιεί αντίστοιχους DACs της Wolfson To αναλογικό στάδιο του cd player που ακολουθεί τον μετατροπέα βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές TL072. Προσφέρεται μόνο μια έξοδος sinlge ended
Tέσσερεις πυκνωτές των 4.700μF αποτελούν την βασική χωρητικότητα του τροφοδοτικού του YA201 To στάδιο εξόδου του YA201 χρησιμοποιεί τρία ζεύγη συμπληρωματικών διπολικών τρανζίστορς ανα κανάλι.

Η επιλογή των εισόδων γίνεται μέσω ηλεκτρονόμων που βρίσκονται τοποθετημένοι ακριβώς δίπλα στα βύσματα εισόδου.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr