Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/07/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ:  H SONY ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ CAMCORDERS HD ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ CODEC AVCHD.,..

AV BLOG 

SITE MAP


To AVCHD στην πράξη: Δύο HD Camcorders από την Sony
19.07.2006
Tα δύο νέα μοντέλα έχουν κωδικούς HDR-UX1E και HDR-SR1E και χρησιμοποιούν αμφότερα τον νέο αισθητήρα CMOS ClearVid της εταιρίας. Επιτρέπουν λήψεις σε υψηλή ευκρίνεια (1080i) και με λόγο πλευρών 16:9 και η βασική τους διαφοροποίηση είναι το μέσον αποθήκευσης το οποίο είναι εγγραφόμενα DVD 8 εκατοστών στην περίπτωση του UX1 και σκληρός δίσκος 30GB στην περίπτωση του SR1.  Tα δύο νέα camcorders χρησιμοποιούν τον νέο codec ΑVCHD που αναπτύχθηκε ως προιόν συνεργασίας της Sony και της Matsushita.  Ο AVCHD βασίζεται στον γνωστό MEPG-4/H.264 για το encoding του βίντεο, και στο κλασικό Dolby Digital για την κωδικοποίηση πολυκαναλικού -5.1- ήχου ενώ προσφέρει και την δυνατότητα χρήσης ασυμπίεστων streams κωδικοποιημένων σε PCM. Τα bitrates που επιτυγχάνει ο AVCHD είναι από 5Mbps μέχρι 15Μbps, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία στον τελικό χρήστη όσον αφορά τον αναγκαστικό συμβιβασμό διάρκειας/ποιότητας που χαρακτηρίζει όλα τα συμπιεζόμενα συστήματα. Κατά τις δημοσιευμένες πληροφορίες, ο AVCHD έχει διπλάσια απόδοση σε σχέση με τον MPEG-2 (δηλαδή μπορεί να επιτύχει το μισό bitrate με ίδια ποιότητα σε σχέση με το MPEG-2).  O χρήστης των νέων camcorders της Sony μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε λήψεις SD και HD. Στην δεύτερη περίπτωση, αν χρησιμοποιήσει έναν δίσκο DVD+R DL -στο UX1-  μπορεί να αποθηκεύσει 60 λεπτά στα 5Mbps, 45 λεπτά στα 7Mbps (η οποία είναι και η default ρύθμιση) και 27 λεπτά στα 12Mbps (ΗQ+).  Αν θυσιάσει την ευκολία των εγγραφόμενων δίσκων προς όφελος της χωρητικότητας του σκληρού δίσκου των 30GB -στην περίπτωση του SR1- τότε οι χρόνοι εκτοξεύονται στις 11 ώρες/5Μbps, 8.5 ώρες/7Mbps και στις 7 ώρες/9Mbps. Επιπρόσθετα, το SR1 προσφέρει και το επίπεδο ποιότητας XP, στο οποίο είναι δυνατή η λήψη 4 ωρών με bitrate 15Μbps. Ο σκληρός δίσκος είναι προστατευμένος από πτώσεις μέσω ενός συστήματος που "παρκάρει" τις κεφαλές πριν προκληθεί βλάβη από την απότομη επιβράδυνση.
Το υλικό που είναι κωδικοποιημένο με AVCHD απαιτεί συμβατό player. Ο χρήστης μπορεί να προβάλει τις λήψεις του απ' ευθείας στην τηλεόραση μέσω HDMI (ή component), να τις μεταφέρει σε PC (μέσω USB 2.0) και να τις προσπελάσει μέ το ειδικό software που προσφέρεται ή να χρησιμοποιήσει ένα blu-ray player (είτε αυτό είναι οδηγός σε υπολογιστή, είτε το PS3, είτε οποιοδήποτε επιτραπέζειο BD player) για να δει απ'ευθείας το περιεχόμενο των DVD+R/RW της UX1.
Oσον αφορά τις υπόλοιπες δυνατότητες, τα δύο νέα camcorders περιλαμβάνουν δυνατότητα λήψης φωτογραφιών (4 Megapixels κατόπιν επεξεργασίας της εγγενούς ανάλυσης των 2 Megapixels του αισθητήρα) και μία μεγάλη έγχρωμη οθόνη LCD (3.5 ιντσών). Ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης μίας σειράς παραμέτρων μέσω του δακτυλίου στον φακό, ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.
ΙΝFO: Sony Hellas, τηλ.: 801.11.92000, web: http://www.sony.gr

ΚΟΡΥΦΗ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ...►

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr