Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/01/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►AΡΘΡΑ►ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ KEITH MARTIN ΤΗΣ ISOTEK...

AV BLOG 

SITE MAP


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Keith Martin (Isotek Systems)
Μιλάμε με τον Keith Martin, διευθύνοντα της Isotek μιας νέας στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια αγορά εταιρίας (αφού ιδρύθηκε το 2001) και έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε μερικά φλέγοντα ερωτήματα γύρω από την τροφοδοσία των συστημάτων ήχου και εικόνας.
Τα προϊόντα της Isotek σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Αγγλία και ο κατάλογος της εταιρίας περιλαμβάνει δύο σειρές power conditioners, μια στην χαμηλή κατηγορία τιμής και μια με μεγαλύτερο κόστος, δύο σειρές προϊόντων τροφοδοσίας για συστήματα video, καλώδια τροφοδοσίας και έναν δίσκο burn-in. Στην συζήτηση που ακολουθεί ο Keith Martin εξηγεί τις απόψεις της Isotek για το τί είναι και τί χρειάζεται, τελικώς, ένα power conditioner, ποιά είναι τα βασικά προβλήματα της τροφοδοσίας και ποιό δρόμο πρέπει, κατά την γνώμη του, να ακολουθεί η λύση τους...
Συνέντευξη: Δημήτρης Σταματάκος
Η Isotek είναι μια νέα εταιρία στην Ελληνική αγορά, για την ακρίβεια είδαμε για πρώτη φορά προϊόντα της στην εφετινή έκθεση Sound & Vision Show. Μιλήστε μου λίγο για εσάς...
H Isotek ιδρύθηκε με στόχο την σχεδίαση και την κατασκευή συστημάτων τροφοδοσίας τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε χρήστες συσκευών ήχου και εικόνας. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι, στην πραγματικότητα, σχεδιάσεις για άλλες εφαρμογές οι οποίες έχουν απλώς προσαρμοστεί κατά κάποιον τρόπο στις συσκευές audio/video κάτι που εμείς δεν θεωρούμε αποδεκτό. Ο στόχος μιας τέτοιας συσκευής είναι να καθαρίζει την τάση τροφοδοσίας χωρίς να επιδρά στην ίδια την μουσική ή την εικόνα και αυτό απαιτεί αρκετή προσοχή κατά τον σχεδιασμό. Η λειτουργία της και η αποδοτικότητά της δεν είναι κάτι αυτονόητο. 
Πόσο, τελικώς, σημαντικό είναι το θέμα της καθαρής τροφοδοσίας στα συστήματα audio/video;
Εμείς στην Isotek θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό. Η αναπαραγωγή ήχου, για παράδειγμα, και εννοώ την αναπαραγωγή από μεγάλα, ακριβά συστήματα βασίζεται όπως γνωρίζετε στον χαμηλό θόρυβο και αυτού του είδους οι επιδόσεις ξεκινούν από μια τροφοδοσία με χαμηλό θόρυβο. Έχω την άποψη ότι με κακή ποιότητα τροφοδοσίας ο χρήστης ενός ακριβού συστήματος ίσως και να χάνει το 70% της επένδυσής του. Θεωρώ επίσης ότι με τα προϊόντα που έχουμε σχεδιάσει τον βοηθούμε να μην έχει τέτοιες απώλειες και φαίνεται ότι έχουμε επιτυχία. Είμαστε η κορυφαία εταιρία στις χώρες όπου πωλούνται τα προϊόντα μας και έχουμε πάρει αρκετά βραβεία.
Αφού μιλάμε για ακριβά συστήματα, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αγοράζοντας έναν πανάκριβο ενισχυτή -για παράδειγμα- αγοράζει και ένα καλό τροφοδοτικό στο πακέτο αυτό. Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ξεχωριστό σύστημα για να κάνει τη δουλειά αυτή;
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον σχεδιαστή του ενισχυτή που αναφέρατε. Αυτός έχει κάποιο συγκεκριμένο προϋπολογισμό για την σχεδίασή του καθώς και μια σειρά από πιέσεις της αγοράς, όπως για παράδειγμα την ανάγκη για ύπαρξη τηλεχειρισμού. Σε ποιό σημείο νομίζετε ότι θα κάνει τον συμβιβασμό όταν θα χρειαστεί; Εμείς πιστεύουμε ότι θα τον κάνει στο τροφοδοτικό! Κι ακόμη, τίθεται το θέμα της εξειδίκευσης. Οι μηχανικοί της Isotek δεν σχεδιάζουν ενισχυτές αν και θεωρητικώς έχουν την τεχνογνωσία να το κάνουν. Έχουν εξειδικευθεί στα συστήματα τροφοδοσίας. Αντιστοίχως, οι σχεδιαστές ενισχυτών είναι εξειδικευμένοι στους ενισχυτές και όχι στα συστήματα τροφοδοσίας...
Σύμφωνοι... Παρ' όλα αυτά, ένα καλό τροφοδοτικό είναι μέρος ενός καλού ενισχυτή και όχι κάτι εντελώς ξεχωριστό, επομένως εδώ μιλάμε, στην ουσία, για κακές σχεδιάσεις ενισχυτών οι οποίες απαιτούν εξωτερική βοήθεια. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ. Ίσως θα έπρεπε να ρωτήσετε αυτούς που σχεδιάζουν τους ενισχυτές για τους οποίους μιλάμε! (γέλια)

"Το power conditioning, όπως το εννοούμε εμείς (...) καταστέλλει τα προβλήματα που έχει το δίκτυο της τροφοδοσίας και για να είμαστε δίκαιοι, αυτό είναι κάτι που δεν το περιμένει κανείς από το τροφοδοτικό ενός ενισχυτή ή ενός cd player που αποτελούν ένα μόνο από τα πολλά κέντρα κόστους μιας συσκευής."

Ποιός είναι, κατά τη γνώμη σας, το πιο αδύνατο σημείο στο τροφοδοτικό μιας συσκευής;
Θα έλεγα, το γεγονός ότι ούτε οι ενισχυτές ούτε οι πηγές διαθέτουν στα τροφοδοτικά τους κάποια μορφή power conditioning αλλά βασίζονται στην ποιότητα της τάσης του δικτύου και στην συχνότητα των 50Hz. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από τις συσκευές αυτές καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον όπου όλα αυτά απέχουν αρκετά από το ιδανικό, λόγω της μόλυνσης από διάφορες πηγές υψίσυχνων σημάτων όπως  είναι, για παράδειγμα, τα κινητά τηλέφωνα και ένας συνδυασμός από άλλους παράγοντες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα: επειδή τα τροφοδοτικά σχεδιάζονται θεωρώντας τα 50Hz δεδομένα και μάλιστα με πολύ καλή ποιότητα, ο,οτιδήποτε άλλο στην είσοδό τους είναι πιθανόν να εισάγει προβλήματα. Το power conditioning, όπως το εννοούμε εμείς, κάνει ακριβώς αυτό: καταστέλλει τα προβλήματα που έχει το δίκτυο της τροφοδοσίας και για να είμαστε δίκαιοι, αυτό είναι κάτι που δεν το περιμένει κανείς από το τροφοδοτικό ενός ενισχυτή ή ενός cd player που αποτελούν ένα μόνο από τα πολλά κέντρα κόστους μιας τέτοιας συσκευής. Είναι μια μάλλον ειδική αποστολή. Εμείς χρησιμοποιούμε το 100% του χρόνου σχεδίασης και το 100% του προϋπολογισμού για το power conditioning.
Περιγράψτε μου με λίγα λόγια την αρχή λειτουργίας των προϊόντων σας. Τί ακριβώς κάνει ένα power conditioner της Isotek;
Στην πράξη, επιτελεί δύο αποστολές: Πρώτον, φιλτράρει τον θόρυβο του δικτύου, ο,οτιδήποτε δηλαδή παραμορφώνει το καθαρό ημίτονο των 50Hz που υποτίθεται ότι πρέπει να βλέπει το τροφοδοτικό μιας συσκευής και, δεύτερον, απαγορεύει αυτό που εμείς ονομάζουμε cross-contamination την εισαγωγή δηλαδή θορύβου από την μία συσκευή του συστήματος στην άλλη. Αυτό, το τελευταίο, είναι ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα διότι δεν υπάρχουν πηγές θορύβων μόνο “έξω” από ένα σύστημα υπάρχουν και στο εσωτερικό του. Ακόμη και στο φθηνότερο προϊόν μας, ο κάθε ρευματοδότης είναι απομονωμένος και δεν βλέπει τους άλλους. Συνολικά, θα έλεγα, προσφέρουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για να λειτουργήσουν οι συσκευές.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πηγή προβλημάτων σε ένα κύκλωμα τροφοδοσίας κατά την γνώμη σας;
Είναι πάντα επικίνδυνο να γενικεύει κανείς και στην συγκεκριμένη περίπτωση θα το κάνω αφού σημειώσω πρώτα ότι πάντοτε υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία μας τα διακοπτικά τροφοδοτικά είναι οι διατάξεις που είναι πιθανόν να δημιουργήσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, εισάγοντας μεγάλες παραμορφώσεις στην κυματομορφή του δικτύου. Τα κινητά τηλέφωνα επίσης καθώς και τα ασύρματα δίκτυα επιβαρύνουν το περιβάλλον με παρεμβολές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Και βεβαίως η κατάσταση θα επιδεινώνεται καθώς τα χρόνια περνούν.
Τι εννοείτε με αυτό;
Μα είναι προφανές! Δεν είναι ρεαλιστικό το να περιμένουμε ότι οι συνθήκες της τροφοδοσίας θα βελτιωθούν ή ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που μας περιβάλλουν θα μειωθούν. Αντιθέτως. Πριν από δέκα χρόνια στα περισσότερα σπίτια δεν υπήρχε ηλεκτρονικός υπολογιστής ενώ τώρα υπάρχουν συχνά πάνω από ένας, δεν υπήρχαν ασύρματα δίκτυα και η κινητή τηλεφωνία έπαιζε μικρότερο ρόλο στη ζωή μας. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτού του είδους οι εφαρμογές θα γίνονται όλο και περισσότερο διαδεδομένες. Επομένως, από την πλευρά της ποιότητας της τροφοδοσίας η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε φυσικά από τους χρήστες να τα καταργήσουν όλα αυτά ώστε να αισθάνεται καλύτερα ο ενισχυτής τους!
Στην επόμενη σελίδα: Περί προδιαγραφών, ενημέρωσης του χρήστη και εναλλακτικών λύσεων...
 

 

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr