Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/01/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

One2One: Ηχείο Δαπέδου

Acoustic Energy Corinium

Acoustic Energy Corinium

Κείμενο-Φωτό: Δημήτρης Σταματάκος

Το Corinium είναι η προσπάθεια της Acoustic Energy να κάνει το επόμενο βήμα στον χώρο των απαιτητικών συστημάτων,με ένα ηχείο που φιλοδοξεί να κινηθεί στον χώρο του high-end. Γνωρίζουμε καλά την συγκεκριμένη εταιρία, η οποία έχει μακρά ιστορία και πολλά επιτυχημένα μοντέλα. Οι περισσότεροι, φυσικά, αναγνωρίζουν την AE ως τον κατασκευαστή του AE1, του πρώτου της μοντέλου, μέσα από το οποίο έκανε την εμφάνισή της στην αγορά το 1987. To ΑΕ1, για πολλούς, υπήρξε η επιτομή του μικρού σε όγκο ηχείου, μια σχεδίαση που όταν πρωτοεμφανίστηκε έκανε αίσθηση με το τί μπορούσε να πάρει ένας σχεδιαστής που ήξερε τη δουλειά, με λίγα λίτρα και μικρή διάμετρο γούφερ. Τα υπόλοιπα, είναι -κατά το κλισέ- ιστορία.
Σήμερα, η Acoustic Energy διαθέτει τρεις πλήρεις σειρές ηχείων, την 100, την 300 και την 500, παράγει ακόμη το ΑΕ1, αλλά σε active μορφή και -προσφάτως- ανακοίνωσε το νέο της κορυφαίο μοντέλο, μια ναυαρχίδα, το Corinium, το οποίο έλκει την ονομασία του από το ιστορικό (από την εποχή της Ρωμαϊκής κτήσης) όνομα της περιοχής.
Με την ευκαιρία της άφιξής του στην ελληνική αγορά, είδαμε από κοντά ένα δείγμα και το ακούσαμε σε έναν από τους χώρους ακρόασης του αντιπροσώπου (Videorythmos), ώστε να αποκτήσουμε μια ιδέα. Ως spoiler, αξίζει να αναφερθεί ότι το πράγμα αξίζει μιας πραγματικής, πλήρους δοκιμής, επομένως έχει μπει στην σχετική λίστα, από την οποία -συνήθως- δεν ξεφεύγει κάτι εύκολα. Θα διαβάσετε, όμως, τις πρώτες μας εντυπώσεις εδώ.

Acoustic Energy Corinium

Το Corinium είναι μια τρίδρομη σχεδίαση, η οποία υλοποιείται από μια κεφαλή με τουίτερ και μιντ/γούφερ στο δικό του θάλαμο και δύο γούφερ τοποθετημένα πιο χαμηλά ώστε να υπάρχει καλύτερη ζεύξη των μονάδων με τον όγκο του αέρα στον δωμάτιο.

Νέο ηχείο - νέα μεγάφωνα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Όπως θα περίμενε κανείς, οι της Acoustic Energy χρησιμοποίησαν εντελώς νέες μονάδες, με το τουίτερ να βασίζεται σε έναν μαλακό θόλο με υλικό μικρότερης μάζας από αυτή που θα είχε η ίδια κατασκευή με ανθρακονήματα. Το υλικό αυτό ονομάζεται Tetoron και είναι, κατά βάση, πολυεστερικό φορτίζεται δε από μια, σχετικώς, ρηχή χοάνη η οποία βελτιώνει την ακτινοβολία στον χώρο και, επιπροσθέτως, μειώνει τη ενέργεια που φθάνει στις ακμές της καμπίνας, περιορίζοντας τα φαινόμενα περίθλασης.
Την “κεφαλή” του ηχείου, συμπληρώνει μια μονάδα μεσαίων βασισμένη στα μεγάφωνα της σειράς 500, με κώνο από ανθρακονήματα, αλλά με κατασκευή πολύ πιο άκαμπτη, πηνίο και ανάρτηση μεγάλης διαδρομής και μαγνητικό κύκλωμα με χαμηλή υστέρηση. Το μεγάφωνο φορτίζεται από δικό του θάλαμο, με οπή bass reflex.

Acoustic Energy Corinium

Καμπυλωμένα πλευρικά τοιχώματα (για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια) και προσεγμένη αισθητική. Το προστατευτικό στηρίζεται μαγνητικά και δίνει στο ηχείο μια πιο... πολιτισμένη εμφάνιση.

Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται και στα δύο γούφερ της σχεδίασης τα οποία έχουν διάμετρο 165 χιλιοστών. Τα γούφερ του Corinium βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το ζεύγος τουίτερ/μιντ, κοντά στο δάπεδο, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή “συνεργασία” με τον χώρο που περιβάλλει το ηχείο. Η φόρτιση είναι bass reflex και η AE αναφέρει ότι ασχολήθηκε αρκετά με την συμπεριφορά του συστήματος χαμηλά, ώστε να δημιουργήσει μια σχεδίαση γρήγορη (όπως συμβαίνει με τις κλειστές καμπίνες) αλλά με καλή έκταση σε συνάρτηση με τον όγκο (κάτι που εξασφαλίζει η ανάκλαση χαμηλών).
Το φίλτρο που οδηγεί τα μεγάφωνα, είναι δεύτερης τάξης, βελτιστοποιημένο ώστε να έχει πολύ καλή απόκριση στο πεδίο του χρόνου, χρησιμοποιεί υλικά υψηλής ποιότητας και “audiophile καλώδια σύνδεσης” όπως αναφέρει η εταιρία. Η απουσία ακροδεκτών για διπλοκαλωδίωση οφείλεται στην άποψη της εταιρίας ότι είναι πολύ καλύτερη η σύνδεση ενός ηχείου με ένα ζεύγος καλωδίων πολύ υψηλής ποιότητας, παρά η σύνδεση μέσω δύο ζευγών με την ίδια συνολική τιμή.

Acoustic Energy Corinium

Το νέο τουίτερ με θόλο από Tetoron και φόρτιση με ρηχή χοάνη, συνοδεύεται από ένα μιντ/γούφερ βασισμένο στις μονάδες της μεγάλης σειράς της Acoustic Energy, αλλά με αρκετά βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Η καμπίνα του ηχείου, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, είναι πολύ προσεγμένη, με καμπυλωμένες πλευρικές επιφάνειες, τοιχώματα με πάχος 22 χιλιοστών και πρόσθετη μπάφλα από αλουμίνιο 6 χιλιοστών (η βασική μπάφλα έχει πάχος 25mm). Η επάνω επιφάνεια και η βάση του ηχείου έχουν πάχος 50 χιλιοστών. Οι καμπυλωμένες πλευρές δεν είναι συνηθισμένη επιλογή για την Acoustic Energy. Τις χρησιμοποίησαν για τελευταία φορά πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια, στην σειρά Radiance. Η χρήση της δεύτερης μπάφλας, πέραν της μεγαλύτερης μάζας και ακαμψίας που προσφέρει, αποτελεί και έναν μηχανισμό απομόνωσης του τουίτερ από τα μεγάφωνα μεσαίων και χαμηλών, καθώς αυτό είναι στηριγμένο στο αλουμίνιο και όχι στην καμπίνα. Το ηχείο έχει σύστημα στήριξης με ακίδες, το οποίο δίνει μια κλίση τεσσάρων μοιρών, όση χρειάζεται ώστε το Corinium να είναι χρονικώς ευθυγραμμισμένο σε κάποια, ρεαλιστική, θέση ακρόασης.

Acoustic Energy Corinium

Δύο οπές ανάκλασης, μια για το μιντ (επάνω) και μια για τα δύο γούφερ. Προσέξτε πόσο στενή είναι η καμπίνα στα πίσω μέρος.

Η Acoustice Energy έχει δώσει μεγάλη σημασία στην ευαισθησία του ηχείου. Το “δίνει” στα 92dBSPL/2.83V/1m, με ονομαστική αντίσταση 4Ω, μια επίδοση που επιτρέπει την οδήγησή του από λογικής ισχύος ενισχυτές. Απόδειξη για αυτό, η επιλογή των ανθρώπων του Βιντεορυθμού να το οδηγήσουν, σε έναν μεγάλο χώρο, από τον ολοκληρωμένο ενισχυτή της Electrocompaniet, σε ένα σύστημα που περιελάμβανε, επίσης, DAC/Streamer και Phono της ίδιας εταιρίας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Acoustic Energy Corinium

Ένα ζευγάρι ακροδεκτών πολύ καλής ποιότητας. Η AE δεν φαίνεται να πολυπιστεύει στην διπλοκαλωδίωση. Τα ηχεία που ακούσαμε έπαιξαν με καλώδια της Chord.

Ακούγοντας...

Η αλήθεια είναι, ότι το Corinium είναι ένα εντυπωσιακό ηχείο. Χωρίς να είναι μεγάλο σε διαστάσεις (θα το χαρακτήριζα ένα μέτριο σε όγκο ηχείο δαπέδου) επιβάλλεται με άνεση στον χώρο ακουστικώς, όχι τόσο με την στάθμη του όσο με τις υπόλοιπες ηχητικές αξίες του. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος: Είναι σίγουρα ένα ευαίσθητο ηχείο που “πάει” με ολοκληρωμένους ενισχυτές αλλά ο χώρος του Βιντεορυθμού είναι μεγάλος (φροντισμένος, αλλά μεγάλος) και το σύστημα είχε κάποια όρια σε ότι αφορά τα δυναμικά. Όρια υψηλά, πάντως, που δεν μας στέρησαν σημαντικά πράγματα. Χωρίς αμφιβολία, το ηχείο μπορεί να παίξει και με έναν καλό, μεγάλο τελικό. Αυτά που ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή, όμως, ήταν τρία πράγματα: Η στερεοφωνική εικόνα, η αίσθηση αέρα και διαφάνειας και η τονική ισορροπία.
Σε ό,τι αφορά την στερεοφωνική εικόνα το ηχείο δεν κρύβεται. Είναι Acoustic Energy (και η AE έγραψε τη δική της ιστορία με το AE1 σε αυτό το κομμάτι), έχει νέο τουίτερ, στενή και άκαμπτη μπάφλα και, κατά τα φαινόμενα μια προσεγμένη φόρτιση μέσω της χοάνης. Στα συνήθη σχόλια (“εξαφανίζεται από το χώρο, κλπ, κλπ) πρέπει να προσθέσω την άνεση του Corinium να στήσει μια σκηνή με μεγάλο πλάτος, χωρίς να γίνεται ασαφές ή χαοτικό και να ακουστεί ακριβές από μεγάλη απόσταση. Μιλάμε για soundstage κινηματογραφικών διαστάσεων, στοιχείο εντυπωσιακό.
Η αέρας και η διαφάνεια, ειδικά στην μεσαία, ανώτερη μεσαία και υψηλή περιοχή, δεν είναι πάντα δεδομένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα περιμένεις σε τέτοιες κατηγορίες τιμής. Το νέο Acoustic Energy, όμως, ακούγεται εξαιρετικά άνετο, ακόμη και σε υψηλές, ρεαλιστικές, στάθμες. Δεν αλλάζει συμπεριφορά, δεν συμπιέζει (εντάξει, μπορείς πάντα να το παρακάνεις, είχα και το Θανάση δίπλα μου, που με κοίταζε πλαγίως σε κάτι ορχηστρικά tutti) δεν γίνεται ποτέ σκληρό. Αποτελεί ίσως ένα εξαιρετικό δείγμα αντοχής σε... σκληρή χρήση θυμίζοντας έντονα το ηχείο αναφοράς του avmentor (ATC SCM50). Τέλος, η τονική ισορροπία είναι το σημείο που “φαίνεται” για μια ακόμη φορά το χέρι της Acoustic Energy. Ο συνολικός χαρακτήρας του ηχείου είναι άψογα σχεδιασμένος. Γρήγορο και πλήρες χαμηλά, ισορροπημένο και στην σωστή απόσταση από τον ακροατή στην μεσαία περιοχή και όσο πρέπει ευγενικό ψηλά, δημιούργησε -με εντυπωσιακή άνεση- μια ξεκούραστη αίσθηση πληρότητας. Το ηχείο φαίνεται ικανό να παίξει τα πάντα, να συγχωρήσει ένα ελαφρώς προβολικό πρόγραμμα και να προβάλλει όλα τα ωραία μιας προσεγμένης παραγωγής. Δεν μπορείς να ζητήσεις και πολλά πράγματα παραπάνω...
Το Corinium είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, σε τρία φινιρίσματα, μαύρο ματ, λευκό και φυσικό ξύλο.

Acoustic Energy Corinium

Το Corinium στηρίζεται σε ρυθμιζόμενες ακίδες. Εκ κατασκευής, το σύστημα στήριξης δίνει μια μικρή κλίση στο ηχείο για καλύτερο time alignment.

Τιμή - Πληροφορίες
Acoustic Energy Corinium: €7.200
Πληροφορίες: Βιντεορυθμός Α.Ε., τηλ.: 210-6423000, web: https://www.videorythmos.gr/, https://www.acoustic-energy.co.uk/