Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/09/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Musical Fidelity A1: Η επιστροφή!

Musical Fidelity A1: Η επιστροφή!
2023/06/25, [δ.τ.]

Πνευματικό παιδί του Tim de Paravicini, ο ολοκληρωμένος ενισχυτής Α1 της MF παρουσιάστηκε το 1985 και έγραψε ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες συσκευές ήχου στην ιστορία της υψηλής πιστότητας για πολλούς και σωστούς λόγους. Οπότε η επιστροφή του, με πινελιές εκσυγχρονισμού στο εσωτερικό, ούτε μας εκπλήσσει, ούτε μας στενοχωρεί!
Το βασικό χαρακτηριστικό του A1 ήταν το συμπληρωματικό στάδιο ισχύος του, το οποίο ήταν πολωμένο σε καθαρή τάξη Α, ένα στοιχείο που δικαιολογούσε πλήρως την τεράστια ψύκτρα στο επάνω μέρος και τα “μόλις” 25W ανά κανάλι που απέδιδε. Για την εποχή ήταν υπέρ-αρκετά και ο A1 απέκτησε σύντομα την φήμη του καλού οδηγού ηχείων. Αποτελώντας, με βεβαιότητα, μια από τις πιο επιτυχημένες συσκευές της εταιρίας, είδε μια σειρά από εκδόσεις και έναν μεγαλύτερο αδελφό τον (ακόμη πιο ζεστό) Α100.
Η τρέχουσα έκδοση, η οποία ανακοινώθηκε στο Μόναχο, διατηρεί την εμφάνιση του αρχικού μοντέλου αλλά έχει μερικές σημαντικές διαφορές. Ίσως η σημαντικότερη είναι η αλλαγή της πόλωσης από στατική σε δυναμική, με αποτέλεσμα, αν οι απαιτήσεις ρεύμα αυξηθούν το στάδιο ισχύος να ολισθαίνει σε τάξη Β, αποδίδοντας περισσότερα βατ. Το στάδιο ισχύος υποστηρίζεται από έναν βελτιωμένο μετασχηματιστή με ξεχωριστά τυλίγματα για κάθε κανάλι και φίλτρο με διπλάσια χωρητικότητα.
Αλλαγές έχουν γίνει και στον προενισχυτή, ο οποίος περιλαμβάνει δύο στάδια (εκατέρωθεν του εξασθενητή), με το πρώτο να μπορεί να παρακαμφθεί (μειώνοντας όμως το συνολικό κέρδος κατά 10dB). Ο ίδιος ο εξασθενητής υλοποιείται με ποτενσιόμετρο Alps RK. Το κύκλωμα δεν έχει αλλάξει από το 1985 και βασίζεται στον κλασικό τελεστικό JFET TL071. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του είσοδο phono (MM/MC), με πρώτο στάδιο υλοποιημένο με διακριτά εξαρτήματα.

info: The Maestros by Εxclusive Audio, τηλ.: 210-671.0851, https://www.exclusiveaudio.gr/, https://www.musicalfidelity.com/